Медия без
политическа реклама

Кметът на София: С "Патриарха" допуснахме грешка

Аз знам за над 170 безотчетни карти за безплатно паркиране в центъра, издадени неизвестно на кого, съобщи Васил Терзиев

04 Юни 2024Обновена
Васил Терзиев смята, че бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" трябва да има.
Илияна Димитрова
Васил Терзиев смята, че бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" трябва да има.

"Не съм доволен от това, което свършихме при реорганизацията на движението по "Патриарха". Мен са ме учили да казвам "извинявайте", мисля, че в този случай е необходимо", заяви кметът на София Васил Терзиев пред bTV. "Допуснахме грешка. Отговорност носим аз и зам.-кметът по транспорта, важно е да се отстранят проблемите и хората да се успокоят", допълни той. 

"Направихме го много бързо, без обсъждане, стъпихме на стари дискусии, трябваше да се направи обществено обсъждане... Няма някакво упорство от моя страна, искам да успокоя хората. Ще отида пак при протестиращите да обсъдим промените, това, което видях, е, че хората нямат нищо против велоалеята", обясни кметът и обяви, че улица "Фритьоф Нансен" ще остане еднопосочна.

"Ако старата организация на движението по бул. "Витоша" е по-добра, сме готови да я върнем, но трябва да бъде защитено и правото на велосипедистите. Протестиращите нямат проблем с велосипедните алеи и с по-бързото придвижване на градския транспорт. Едни предлагат да има две ленти за автомобилите – едната да е за градския транспорт, но тя да е пресечена, за да може трафикът да се отича по-бързо“, каза още Терзиев. 

Той поясни, че се работи за цялостно преосмисляне на системата за паркиране в центъра на София и че в Столичния общински съвет предстои дебат по темата. "Важно е да защитим правата на живеещите в центъра хора, защо не искаме центъра на столицата да се обезлюди – една тенденция, която се наблюдава в други европейски столици. Например ще се дискутира да има зони за временно паркиране, за да могат магазините да бъдат зареждани със стоки или човек да си разтовари покупките", коментира кметът. Той не заяви категорично дали предстои в неделя също да бъде въведена синя и зелена зона. 

По темата за безплатните карти за паркиране в центъра, раздавани по времето на Йорданка Фандъкова, Терзиев каза, че той знае за над 170 такива издадени карти, за които обаче не се знае на кого са издадени. "Има два типа карти за паркиране в „Синя зона“. Едните са регламентирани с решение на Столичен общински съвет. Те касаят колите на общинската администрация. На тези карти са изписани номерата на тези служебни автомобили и така те могат да паркират в столицата“, обясни той. Според него обект на дискусия и напрежение са станали картите, които са без номерата на колите, защото те са безотчетни и няма яснота, коя карта на кого е предоставена.

На обвиненията на ГЕРБ, че безотчетните карти са раздавани на службите и на жители на центъра, които са дали двора си за ползване от детска градина, Терзиев каза, че това са единични случаи и че причините за раздаването на повечето безплатни карти са неясни. „Някои са давани на служители в различни служби, което е нормално, но има и такива карти, които не е ясно на кого са предоставени – те са били записвани в някаква тетрадка, което не смятаме, че е добра практика. Те са раздавани от ЦГМ и са разписвани от кмета“, каза още Терзиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Терзиев

Още по темата