Медия без
политическа реклама

Кметът на "Красно село" блокира втора програма на общината

44 проекта на граждански организации в столицата няма да могат да бъдат реализирани заради жалба на Росина Станиславова

Кметът на район "Красно село" Росина Станиславова, прочула се преди месеци заради скандал при усвояване на европейски средства по проект за патронажна грижа за възрастни хора, е блокирала втора програма на Столичната община.

Става дума за програма "Европа" на СО, подкрепяща инициативи на гражданското общество. Одобрените тази година проекти на 44 граждански организации по нея няма да могат да се реализират поради внесена жалба в съда от Станиславова срещу решение на Столичния общински съвет относно обявяване на класиране и финансиране на проектни предложения по програмата за 2021 г.

По същия начин към края на май т.г. Станиславова блокира и Програмата на София за 2021 г. за подкрепа на младежки дейности, чийто бюджет за т.г. е 150 000 лв. Проектите на Район "Красно село" са два, но тъй като не са били одобрени, тя подаде жалба в съда. 

"Жалбата е подадена в последния възможен ден, спира изпълнението на решението, а одобрените кандидати не могат да бъдат финансирани", коментират от СО. Оттам посочват, че за София това означава "преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; деца и младежи, лишени от родителска грижа, деца и млади хора в риск от социална, образователна, културна и икономическа изолация и в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от КОВИД-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много други".

"В средносрочен план, спирането на Програмата носи негативи за всички софиянци, които традиционно се ползват от резултатите по проектите и работата на организациите в София. Една страница бланкетна жалба спира изпълнението на доказала се и спечелила огромно и институционално и обществено доверие през последните 13 годините Програма. Програма, подкрепяща инициативи на гражданското общество и даваща възможност на местната власт и неправителствения сектор заедно да реализират важни за града проекти, чрез финансиране от Столична община по предварително одобрени от Столичния общински съвет приоритети", възмущават се от общината.

"Жалбата представлява лист хартия, на който са преписани законовите основания в Административнопроцесуалния кодекс за оспорване на административен акт - неспазване на установената форма, съществени нарушения на административно-производствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона, като е добавено за разнообразие "противоречие с основополагащи принципни свръх повелителни правни норми", коментира председателят на Програмния съвет на Програма "Европа" Екатерина Йорданова. По думите й от 13 г. Програма "Европа" насърчава реализацията на качествени проекти от НПО организации, които отговарят на одобрени от СОС приоритети, важни за развитието на столицата. През последните години по нея са реализирани 386 проекта от подадени 1 055 проектни предложения на обща стойност 4.56 млн.лв. И тази година програмата продължава да е много актуална за съвместната работа между местната власт и гражданския сектор и интересът от неправителствените организации е висок. За 2021 г. са получени с 41% повече проектни предложения спрямо 2020 и 2019 г.

История

През юни антикорупционната комисия КПКОНПИ наложи на Станиславова глоба в размер на 15 000 лв. заради конфликт на интереси. Производството срещу кмета бе затова, че като ръководител на европейски проект тя е платила сама на себе си средства по програмата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Данни за действията на Станиславова изнесеха от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Кметът на „Красно село“ беше издигната от коалиция "Демократична България". След скандала с взетото от нея възнаграждение политическото доверие към Станиславова беше снето. От "Демократична България" призоваха още Станиславова да върне парите, но кметът на "Красно село" отказа. В отговор издигналата я коалиция обяви, че дарява същата сума. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата