Медия без
политическа реклама

Район „Красно село“ е без кмет и след извънредна сесия на СОС

Четири предложения на различни групи не съобраха необходимото мнозинство

16 Март 2023
Правомощията на Росина Станиславова бяха прекратени в края на февруари.

На извънредна сесия Столичният общински съвет не успя да избере нов временен кмет на район „Красно село“ до местните избори през есента, въпреки че в многочасовите дебати бяха предложени и гласувани няколко кандидатури. Новият районен кмет трябва да заеме мястото на отстранената Росина Станиславова, чийто правомощия бяха прекратени през февруари след влязло в сила съдебно решение за установен конфликт на интереси. Преди седмица на редовната си сесия СОС отново не намери решение на кризата в „Красно село“. 
Днес на гласуване бяха подложени кандидатурите на двама от тримата досегашни заместници на Станиславова- Албена Белянова и Веселин Кирев, чийто имена бяха предложени от независимия общински съветник и бивш съдия Методи Лалов. В началото на сесията стана ясно, че третият зам.кмет на „Красно село“ Николай Веселинов, назначен от Станиславова за временен кмет на 1 март (правомощията й са прекратени на 28 февруари), вчера е връчил заповед за прекратяване на договора на колегата си Белянова. Кандидатурата й все пак бе гласувана, но нито тя, нито тази на Кирев не събра необходимото мнозинство. Третият зам. кмет на „Красно село“ – споменатият Веселинов, уведоми СОС, че не желае да бъде предлаган за временен кмет. 
Както и преди седмица, „Демократична България“ отново предложи за районен кмет общинския съветник от групата си Борис Милчев. Миналия четвъртък ГЕРБ отказаха да подкрепят тази номинация с аргумент, че след предсрочно отстраняване на районен кмет е незаконосъобразно за негов наследник да бъде предлаган общински съветник. Вместо това от партията на Бойко Борисов настояха ДБ да посочи някой от заместниците на отстранената Станиславова, тъй като през 2019 г. тя е избрана с подкрепата на „Демократична България“. Оттам обаче отказаха да ревизират решението си с пояснение, че още през 2021 г. ДБ е снела доверието си от Станиславова. Днес преди сесията дясната коалиция даде брифинг, на който обяви, че е поискано становище от юристи, сред които доц. Наталия Киселова, според които общински съветник може временно да бъде избран за районен кмет. Въпреки това шефът на общинския съвет Георги Георгиев продължи да настоява, че номинацията на Милчев е незаконосъобразна. В крайна сметка кандидатурата на общинския съветник от ДБ бе подкрепена единствено от вносителите, а „против“ и „въздържал се“ гласуваха групите на ГЕРБ-СДС, БСП, ВМРО-„Атака“ и Борис Бонев от „Спаси София“.  
БСП също повтори номинацията си, направена преди седмица–общинския съветник Николай Николов от групата на левицата. Социалистите също заявиха, че според тях общински съветник може да е временен районен кмет до провеждането на избори. Мотивът да се предложи Николов е, че през 2019 г. той вече участва във вота за същия район, и че преди 4 г. е получил над 6000 гласа в „Красно село“ и че само 83 гласа по-малко от Росина Станиславова не са му стигнали за балотаж срещу кандидата на ГЕРБ. За Николов гласува обаче само групата на БСП, а останалите се въздържаха.
След неуспешния вот по предложение на шефа на СОС Георгиев бе решено кметът на София Йорданка Фандъкова да назначи временен началник на администрацията на „Красно село“ със срок до 6 април, когато ще е следващата сесия на градския парламент.
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?