Медия без
политическа реклама

Кметът на "Красно село" е осъдена окончателно за конфликт на интереси

Столичният общински съвет ще поиска прекратяване на мандата й, съобщи шефът му Георги Георгиев

22 Февр. 2023Обновена
Росина Станиславова

Върховният административен съд осъди окончателно за конфликт на интереси кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова. Висшата съдебна инстанция остави в сила решение на Административен съд София – град, който отхвърли жалбата на Станиславова срещу постановлението за конфликта на интереси на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). То бе обявено заради това, че като районен кмет Станиславова е сключила договор с дъщеря си, която по време на ограниченията около коронавируса за кратко е назначена да разнася храна на болни и възрастни хора на територията на "Красно село". Освен това по друго производство КПКОНПИ глоби Станиславова с 15 000 лв. затова, че като ръководител на европейски проект е платила сама на себе си над 9 800 лв. по същата програма „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Съдебният спор по този казус още не е приключил. Станиславова отказа да върне средствата, а в отговор издигналата я за кмет коалиция „Демократична България“ сне доверието си от нея и дари същата сума. 

В окончателното си решение по ВАС приема, че АССГ е обсъдил всички относими доказателства за правилното решаване на спора. "Надлежно и аргументирано е анализирал всички релевантни факти от значение за спорното право, като е направил верни изводи, които се споделят от касационната инстанция. Решението е постановено в съответствие с точното тълкуване и прилагане на материалния закон и като законосъобразно и обосновано следва да бъде оставено в сила", пише в съобщението на ВАС .
Върховните магистрати приемат, че твърденията на Станиславова за допуснати съдопроизводствени нарушения от АССГ, водещи до ограничаване правото й на защита, са неоснователни. За да се обезпечи защитата на жалбоподателката, по настоящото дело са проведени пет съдебни заседания, като и трите състава, които са разглеждали спора, са се произнесли по направените многообразни искания, изброява ВАС.
Макар да не е присъствала на заседанията, според ВАС Станиславова е участвала активно в съдебното производство, следила е внимателно всички процесуални действия по делото, които оспорва непосредствено след извършването им, и за които твърди, че е узнала „инцидентно“, преценява още ВАС. Участието на жалбоподателката в съдебното производство се изразява в многобройни молби с повтарящи се искания (18 бр. молби, внесени до последното по делото заседание и 7 бр. след обявяване на делото за решаване) – за назначаване на правна помощ, за отлагане на делото, за поправка и допълване на протоколи, за спиране на съдебното производство и за отвод. С оглед гарантиране правото на защита, съдът е предоставил седемдневен срок за представяне на писмени бележки. Въпреки това, както до изтичане на посочения срок, така и до настоящия момент, бележки относно спора по същество не са представени, но са внесени отново молби за спиране на производството по делото, поправка и допълване на съдебен протокол, отвод и т. н.
Всичко изложено води до извода, че въпреки предоставените от съда възможности за осъществяване на защитата на касаторката по делото, същата използва процесуалните си права за възпрепятстване извършването на надлежните съдопроизводствени действия и своевременното решаване на делото“, обобщават от ВАС.

 

КПКОНПИ установи нов конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г. съобщи комисията на сайта си. Производството е започнало по сигнал.

След огласяването на съдебното решение от район "Красно село" свикаха пресконференция, на която Станиславова потвърди, че е назначила дъщеря си като разносвач на храна по европрограмата, за което й е платено 284 лв. Тя коментира, че това се е случило в период, в който в страната е бил наложен локдаун и хората са предпочитали да си стоят вкъщи. Станиславова каза още, че всъщност би било редно да бъде поздравена затова, че е изпратила дъщеря си на първа линия в борбата с Covid-19. От "Красно село" заявиха, че КПКОНПИ и ВАС са изпълнили политическа поръчка за неината дискредитацията и че законът за работата на антикорупционната комисия е приложен "като бухалка" и избирателно срещу районния кмет. От адмистрацията на района обвиниха член на КПКОНПИ в извършване на закононарушения при придобиване на недвижим имот, а по отношение на друг член на комисията обявиха, че няма нужното образование да заема позицията. Относно ВАС от "Красно село" заявиха, че в решаването на делото на Станиславова е участвал зам.председател на върховния съд, който не е имал право на такова участие. 

Прокуратурата упорито нехае за сигналите срещу зам. председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев за имотните му сделки, които бият всички рекорди по цена за квадратен метър.

Влязлото в сила решение на ВАС е основание за искане на прекратяване на мандата на Станиславова, коментира шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е от ГЕРБ. Постановлението на съда ще бъде изпратено на Общинската избирателна комисия, която трябва да прекрати правомощията на районния кмет, допълни той. След решението на ОИК Столичният общински съвет трябва да избере един от заместниците на Станиславова, който да довърши мандата. Георгиев предложи "Демократична България" да посочи вр.и.д кмет на "Красно село", тъй като през 2019 г. те издигнали осъдения кмет. Мандатът на Станиславова, както и на другите кметове в София, приключва през есента. 

По-рано днес обаче кметът на "Красно село" съобщи, че е подала молба за допълване на съдебното решение, като се позовава на съответни членове в КПК и НПК. Причината е, че в хода на решението на ВАС са разгледани няколко казуса. Един от тях е, че според европейското законодателство няма конфликт на интереси, като магистратите не са се произнесли по този казус. Според Станиславова внесената молба спира процедурата по отстраняването ѝ. 

Още по темата