Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ се отказа от иск за близо 200 млн. лв. срещу сем. Прокопиеви

Комисията ще трябва да плати близо 852 000 лв. деловодни разноски

08 Дек. 2023
Булфото
Галя и Иво Прокопиеви

Антикорупционната комисия КПКОНПИ се е отказала от иска си за конфискация срещу бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя и три дружества. За това съобщи разследващият сайт bird.bg във Фейсбук.

Искът срещу семейството и три дружества за 198 927 389 лв. беше предявено пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. От определение на съда от 12 октомври, което според bird незнайно защо е било качено на сайта на съда едва сега, се разбира, че на 7 септември т.г. КПКОНПИ е заявила отказ от исковете си. При този развой комисията е осъдена да плати и 852 хил. лв. деловодни разноски, се вижда в съдебното определение, с което и "Сега" се запозна.

"Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите", коментира Прокопиев, който е и издател на "Дневник" и "Капитал", когато се разбра за обезпечителните мерки, наложени върху имуществото му по искане на комисията. 

От определението на Окръжния съд в Бургас не се разбира с какви мотиви КПКОНПИ (вече разделена на Комисия за противодействие на корупцията и втора за конфискация) се е отказала от иска си срещу семейство Прокопиеви.

Напоследък обаче съдилищата са залети от откази на комисията, направени заради Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество. Тълкувателните решения имат сила на закон, така че КПКОНПИ започна да оттегля исковете си.

Любопитното е, че съдия Панайот Атанасов не е осъдил КПКОНПИ да плати такса върху иска си срещу Прокопиеви. Тя би била над 7,9 млн. лв. в случая. Комисията вече е обжалвала в частта за разноските, така че предстои по казуса да се произнесе и Апелативният съд в Бургас.

Наскоро комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси точно заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев.

Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която е приемник на тази дейност от закритата антикорупционна комисия КПКОНПИ, е осъдена да плати 51,9 млн. лева такси върху свои искове към банкера Цветан Василев, съобщи e-vestnik.

За бъдещото поприще на доскорошния шеф на КПКОНПИ вижте тук:

Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика оглавява антикорупционната комисия КПКОНПИ, се класира в конкурса за едно от двете свободни места в Софийската градска прокуратура.

 

Ключови думи:

КПКОНПИ, Иво Прокопиев

Още по темата