Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ е осъдена да плати 51,9 млн. лв. по дело срещу Цв. Василев

15 Ноем. 2023
Цветан Василев
БГНЕС
Цветан Василев

Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която е приемник на тази дейност от закритата антикорупционна комисия КПКОНПИ, е осъдена да плати 51,9 млн. лева такси върху свои искове към банкера Цветан Василев, съобщи e-vestnik.

Това е държавната такса от 4% от размера на иск за конфискация на имущество и пари на бившия шеф и основен собственик на фалиралата КТБ. Съдът е отхвърлил молбата на комисията да не плаща тези такси. КОНПИ вече е обжалвала пред горната инстанция.

Бюджетът на КПКОНПИ за 2022 г. е 40 млн. лв.

Искът срещу Василев е подаден през 2016 г., когато председател на комисията беше Пламен Георгиев (той подаде оставка след това покрай скандала "Апартаментгейт" и замина консул във Валенсия, наследен в КПКОНПИ от Сотир Цацаров, който също се оттегли преди края на мандата си).

Исковете срещу Василев, близките му и свързани с него фирми са за конфискация на 2,2 млрд. лева. Междувременно комисията се е отказала от част от иска си. И точно върху тази част от иска е таксата, която сега ще трябва да плати.

От Софийския градски съд потвърдиха пред "Сега", че КОНПИ е направила частичен отказ от иска си по делото срещу Василев, позовавайки се на тълкувателно решение на Върховния касационен съд, станало причина за прекратяването на куп дела за конфискация. Така комисията е осъдена да плати държавната такса в частта от иска, от която се е отказала.

Поредното заседание по делото за конфискация е насрочено за петък.

Още по темата вижте тук:

Антикорупционната комисия, криеща се под звучното съкращение КПКОНПИ, от 6 октомври е в историята. Наследството ѝ обаче продължава да живее и дълго време ще има да плащаме за "постиженията" ѝ. Които ще продължават да се трупат.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КПКОНПИ, Цветан Василев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?