Медия без
политическа реклама

Съдът: Пламен Георгиев правилно е отзован от Валенсия като консул

02 Ноем. 2023
Пламен Георгиев
Илияна Кирилова
Пламен Георгиев

Пламен Георгиев правилно е уволнен като консул във Валенсия. Това е решил Върховният административен съд, чийто акт по казуса е окончателен.

Георгиев беше трудоустроен като консул от кабинета на Бойко Борисов през 2019 г., след като подаде оставка като председател на антикорупционната комисия покрай скандала "Апартаментгейт". За съдебното решение се разбра от пост във Фейсбук на Bird.bg. "Сега" също се запозна с него. Накратко то гласи - Георгиев е бил отзован, защото преди това е бил уволнен от Министерството на външните работи. 

Георгиев обжалваше заповедта на външния министър от 31 януари 2022 г., с която дългосрочното му командироване като генерален консул във Валенсия беше прекратено предсрочно по времето на правителството на Кирил Петков.

От съдебните регистри се вижда, че Георгиев е оспорил и решението на правителството да бъде освободен като консул, какъвто става формално по предложение на Екатерина Захариева като външен министър. За да бъде пратен като консул, той е подписал трудов договор с Министерството на външните работи, по силата на който от 2 октомври 2019 г. до 2 октомври 2023 г. е бил назначен на длъжността "главен специалист" към "Задгранични представителства".

На 7 януари 2022 г. обаче Министерският съвет освобождава Георгиев. Мотивите са, че той е назначен като политическа квота, а тази квота не може да надхвърля 20% от общия брой на ръководителите на задгранични представителства. Така Георгиев е освободен "заради оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба".

Назначаването, както и освобождаването от кабинета на генерален консул е политическо решение, взето от органа по целесъобразност, приема съдът по това дело и оставя жалбата на Георгиев без разглеждане.

Преди да оглави КПКОНПИ, Георгиев беше прокурор. Най-шумното дело в това му амплоа е от 2012 г., когато наблюдава дело за корупция в агенция "Митници", по което са подслушвани високопоставени чиновници. Тогава излезе записът "Мишо Бирата", в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача". Този отказ на Георгиев да разследва записа стана основен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави.

По темата вижте и:

Отзованият консул от Валенсия Пламен Георгиев най-вероятно ще заведе дело срещу Министерството на външните работи. Това обяви той в интервю за bTV днес. Целта му ще бъде да осъди министерството, а не да се връща като консул.

 

Бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ генерален консул във Валенсия Пламен Георгиев, станал известен като Пацо Терасо, се самопровъзгласи в предаването "ЕвроДикоф" за истински герой, като обяви, че е единственият прокурор, постигнал осъдителна присъда за депутат, и то от ДПС,

 

Кариерата на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев влезе в шеметна въртележка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пламен Георгиев, консул

Още по темата