Медия без
политическа реклама

Пламен Георгиев пак се отрече от терасата си

Бившият шеф на КПКОНПИ се оплака, че някой укрил от него записа "Ало, Ваньо"

03 Юли 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ генерален консул във Валенсия Пламен Георгиев, станал известен като Пацо Терасо, се самопровъзгласи в предаването "ЕвроДикоф" за истински герой, като обяви, че е единственият прокурор, постигнал осъдителна присъда за депутат, и то от ДПС, че има значителни успехи, каквито малцина имат, и че напълно е заслужил дипломатическия пост. Георгиев се отрече и от терасата си с аргумента, че "може да я има в нотариалния ми акт, но това не я прави моя."  Терасата стана повод той да подаде оставка от КПНКОНПИ.

 "Под страшен медиен натиск се направиха едни внушения, които нямат абсолютно никаква връзка с истината. Апартаментът с въпросната тераса е изграден преди получаване на акт 16 - още през 2007 г. Десет години по-късно аз закупувам този апартамент. Не съм забил и един пирон на тази тераса. Тоест този апартамент е закупен във вида, в който е", твърди бившият шеф на КПКОНПИ.  В нотариалния акт действително е вписана тази тераса, но това не я прави моя собственост", каза той. 

Преди 2 години "Сега" показа, че това обяснение е, меко казано, странно. Ако терасата не може да бъде обект на индивидуални собственически права, както твърди Георгиев, възниква въпросът защо е включена като негова собственост в нотариалния акт. 

Тогава две проверки на община Слатина потвърдиха, че почти 60 кв. м навеси върху терасата са незаконни. Бе изготвена заповед за събаряне. Втората проверка бе разпоредена от кмета на София Йорданка Фандъкова, след като тогавашният шеф на строителния контрол в София Влади Калинов прекрати процедурата по събарянето им и заради това бе принуден да подаде оставка. Наскоро Калинов стана шеф на ДНСК.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев даде абсурдни обяснения защо цената на закупените от него два апартамента е под данъчна оценка на имотите.

10 години след скандала "Ало, Ваньо" Георгиев отрече да се е занимавал с разследването на появилия се през 2011 г. запис на разговор между  Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Георгиев заподозря, че някой е скрил от него записа, докато разследвал корупцията в митниците. След това се отрече от терасата си, а накрая сам похвали владеенето на испански език.

Според Сашо Диков Пламен Георгиев сам поискал включване в неговото предаване. Обадил му се, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и на Пламен Георгиев заради "Ало,Ваньо" и кюлчетата. "Бойко Борисов трябва да бъде разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев само във връзка със скандала "Ало, Ваньо", тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор", каза Рашков. "Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура", добави вътрешният министър.

"Разговорът или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които не сме слушали", твърди сега Георгиев за записа "Ало, Ваньо". Той обяви, че наистина е участвал в разследване за корупция в митниците, но в него не е протекъл разговор по повод Мишо Бирата, не знаел дали това е специално разузнавателно средство или частен запис и е научил за него след приключване на разследването. Прокурорът по този сигнал бил Иван Тасков. Георгиев насочи въпросите към Тасков. "И на мене като гражданин ми е интересно да научим детайлите във връзка с тази проверка", каза той. От думите му стана ясно, че  знае резултатите,  но не било негова работа да казва.

"Ако такъв разговор е имало, защо някой го е скрил от мен ? Такъв разговор не ми е докладван. Или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които не сме слушали", каза още той.

"Знаете ли заради тези проверки в каква ситуация бях?! Семейството ми пострада адски много, децата ми бяха изпаднали в отвратително състояние и когато Екатерина Захариева ми направи това предложение за консул, трябваше да си дам малко почивка", каза Георгиев.

 

 

Назначеният за консул във Валенсия бивш шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ - Пламен Георгиев, вече събаря навесите на терасата си, показа bTV. Работници демонтират постройките два месеца след окончателното произнасяне на Община Слатина, че са незаконни.

 

"Вие смятате, че за тези пет години аз не мога да се развивам и да се обучавам? - обърна се бившият шеф на КПКОНПИ към Сашо Диков след въпроса доколко владее испански език.  "Аз испански език съм започнал да уча от много отдавна. Преди 20 години съм посещавал Испания поради това, че родителите на моята съпруга живеят и работят в Испания. Тогава започнах... В самата комисия (КПКОНПИ) съм се обучавал, посещавах онлайн курсове.", твърди той. 

Ново, абсурдно развитие претърпя скандалът около назначението на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.
Кариерата на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев влезе в шеметна въртележка.

 

Още по темата