Медия без
политическа реклама

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Държавата следва да се погрижи за хора като мен, които са се борили с корупцията, смята бившият прокурор и бивш шеф на КПКОНПИ

06 Яну. 2022
стопкадър bTV
Пламен Георгиев

Отзованият консул от Валенсия Пламен Георгиев най-вероятно ще заведе дело срещу Министерството на външните работи. Това обяви той в интервю за bTV днес. Целта му ще бъде да осъди министерството, а не да се връща като консул. Георгиев обясни, че все още няма грама за отзоваването му и той не е официално уведомен. Но според него заповедта за освобождаването му е неграмотна. "Твърди си, че е надвишен процентът на назначения на хора, които на се дипломати. По наредба това не е основание за освобождаване", каза той. 

"От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват", обяви в началото на правителственото заседание в сряда премиерът Кирил Петков. 

По думите на Георгиев обаче с отзоваването му някой си прави пиар на негов гръб. И е било редно да бъде уведомен, преди новината да бъде съобщена на обществото. Така вече можел да си прави срещите за довиждане с испанските власти. Георгиев прозря и реваншизъм заради интересите, които е засегнал като шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и на комисията за конфискация преди това. "Тези хора (засегнатите от него) явно вече са близки до властта. Иначе нямаше да бъда отзоваван ненадейно и без предупреждение", каза той. Георгиев обаче не назова имената на хората, които според него стоят зад прекратяването на дипломатическата му кариера.

Георгиев смята, че на премиера Петков не е обяснено, че "това е съвсем нормално назначение" и подобна е практиката във всички държави. "Хора като мен, които са се борили с корупцията и са имали достъп до чувствителна информация, държавата следва да се погрижи за тях, защото сме засегнали много интереси", обясни Георгиев.

Консулът на България във Валенсия и бивш шеф на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде отзован, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.

Георгиев отново се обяснява и за прословутата си тераса със сауна и барбекю, около която се развихри скандал и в крайна сметка по нареждане на тогавашния премиер Бойко Борисов постройките върху покрива на блока бяха премахнати под заплаха консулът да бъде отзован. Георгиев призна, че ако не е било нареждането на Борисов, е нямало да премахне постройките, защото те били законни, узаконени с акт 16. 

Той отново разказа, че е купил прословутия апартамент от частно лице, след като е продал дарено от родителите си жилище и изтеглил заем от 190 хил. лв. "Не съм забил един пирон на тази тераса. Такива има хиляди апартаменти в София. Този апартамент е бил така още преди акт 16", обясни той. И засипа с хвалби Влади Калинов, който беше шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община. Преди две години и половина той напусна поста си именно заради скандала със застрояването на терасата-покрив на шефа на Георгиев. Неочаквано през май м.г. той беше назначен за шеф на ДНСК, а на 31 декември беше уволнен като шеф на строителния контрол. 

Георгиев смята, че Калинов е загубил работата си, защото "има доблестта да гледа само законите". "Хората, които са грамотни и говорят истината, не са удобни нито за предишното, нито за сегашното управление", каза Георгиев.

Георгиев смята, че е имал качества да заеме консулския пост, тъй като консулската работа е предимно юридическа. Консулите, които не били юристи като него, постоянно се консултирали с правния отдел на МВнР. Той посочи, че оценката за работата му от министерството е отлична и е свършил повече отколкото е било необходимо. Бившият консул смята и че испанският му език е бил на достатъчно добро ниво, за да заеме поста във Валенсия. "Всички срещи с испанските власти съм провеждал на испански език", категоричен беше той. По думите му вчера много българи са му се обадили възмутени от уволнението му и се канят да пишат писмо на премиера.

"Гешев си върши работата, не мога да разбера тази настървеност", коментира той и исканията за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Ако главният прокурор има прегрешения, те трябва да бъдат извадени, а не просто така да се иска оставката му, смята Георгиев.

Още по темата