Quantcast

Медия без
политическа реклама

Район "Красно село" в София е без кмет и след трети вот на СОС

Днешните разправии продължиха близо четири часа и отново не доведоха до резултат

06 Апр. 2023
ЕПА БГНЕС

Политическите игри в Столичния общински съвет по казуса с кметския пост в район "Красно село" продължават вече повече от месец, но резултатът е, той продължава да е без избран титуляр. СОС не успя на трета поредна своя сесия да избере нов временен кмет, който да управлява до местните избори кварталите от тази част на София, в която живеят близо 100 000 души. Новият кмет трябва да заеме мястото на отстранената Росина Станиславова, чийто правомощия бяха прекратени през февруари след влязло в сила съдебно решение за установен конфликт на интереси.

На днешната сесия общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, който е коалиционен партньор на ГЕРБ-СДС в управлението на града, внесе предложение за временен кмет на "Красно село" да бъде избрана представителя на "Демократична България" Грети Стефанова. Тя е и шеф на групата на десните в СОС. Мотивът на Контрера бе, че ДБ трябва да поеме отговорността за управлението на "Красно село", тъй като през 2019 г. отстранената Станиславова е била кандидатура на същата коалиция. По време на дебатите обаче стана ясно, че Контрера е номинирал Стефанова без нейното съгласие, поради което тя си направи отвод. "Такива волни изпълнения на волни програми, несъгласувани с никого и взети на две чаши ракия, предполагам, не звучат сериозно. Не се обиждайте, може и на три ракии да са взети, не казвам, че пие малко. Това не подхожда на държане на общински съветник и на отговорно отношение към София, софиянци и конкретно към район "Красно село", коментира Стефанова, докато си правеше отвод.

Вторият парадокс в предложението на Контрера бе, че на първите две разисквания по темата за "Красно село" ГЕРБ-СДС и ВМРО твърдяха, че Законът за местното самоуправление и местната администрация не позволява общински съветник да бъде избран за временен районен кмет. С подобни аргументи мнозинството в София отхвърли два пъти искането на ДБ за временен кмет на "Красно село" до есента да бъде посочен членът на тяхната група Борис Милчев. Днес кандидатурата на Милчев отново бе гласувана, но привлече гласовете само на ДБ и на Борис Бонев от "Спаси София". ГЕРБ-СДС, БСП и ВМРО-"Атака" отново се обявиха "против" и "въздържал се", с което Милчев не събра нужните гласове. 

 По време на заседанието Борислав Иванов от "Атака" предложи за кмет на "Красно село" да бъде избран съпартиеца му и също общински съветник арх.Румен Русев, който бе временен кмет на район "Младост" след ареста на Десислава Иванчева. Кандидатурата на Русев бе подкрепена от ГЕРБ-СДС и от ВМРО-"Атака", но техните гласове не достигнаха само с един за избор, а ДБ и БСП не участваха в гласуването или бяха "против" и "въздържал се".   

БСП пък за трети път внесе кандидатурата на общинския съветник от своята група Николай Николов. Мотивът отново бе, че той е участвал в кметските избори за същия район през 2019 г., когато е получил над 6000 гласа от жителите на "Красно село". Това предложение обаче също не събра достатъчно гласове. Така до следващата сесия на СОС район "Красно село" ще продължи да се управлява временно от Николай Веселинов, който е заместник на отстранения бивш кмет на района и бе назначен именно от нея временно на позицията след решението на съда за отстраняването й.

Още по темата