Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш кмет на "Младост" ще управлява "Красно село" до местния вот

Изборът на арх. Румен Русев бе направен с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ-СДС, ВМРО и БСП

27 Апр. 2023
арх. Румен Русев

Бившият кмет на район "Младост" (след ареста на Десислава Иванчева) и сегашен общински съветник от "Атака" арх. Румен Русев бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Красно село". До местните избори през есента той ще управлява кварталите в тази част на София, в която живеят близо 100 000 души. Новият кмет ще заеме мястото на отстранения бивш кмет на "Красно село" Росина Станиславова, чийто правомощия бяха прекратени през февруари след влязло в сила съдебно решение за установен конфликт на интереси. 

Русев бе избран за временен районен кмет на "Младост" през 2018 г., когато Десислава Иванчева бе арестувана с обвинение за взимане на подкуп. Преди това той бе главен архитект на същия район. През есента на 2021 г. Русев стана общински съветник от "Атака" на мястото на Волен Сидеров, който реши да напусне СОС по свое желание.

Днес неговата кандидатура за кмет на "Красно село" бе издигната от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера и бе подкрепена още от групата на управляващите в София от ГЕРБ-СДС (единствено шефът на СОС Георги Георгиев се въздържа), както и от по-голямата част от представителите на БСП. Част от членовете на "Демократична България" гласуваха "въздържал се", един бе против, а други не участваха в гласуването. Борис Бонев от "Спаси София" също не участва във вота. Със същото решение СОС реши още да бъде направен одит на управлението на района през мандата на Станиславова.

С избора на Русев управляващите в София обърнаха напълно мнението си по казуса кой има право да управлява район "Красно село". На предишните сесии на СОС, на които въпросът се дискутираше и на които не се стигна до избор, ГЕРБ-СДС и ВМРО твърдяха, че Законът за местното самоуправление и местната администрация не позволява общински съветник да бъде избран за временен районен кмет. С подобни аргументи мнозинството в София два пъти отхвърлиха искането на "Демократична България" за временен кмет на "Красно село" да бъде избран членът на тяхната група Борис Милчев, както и доклада на БСП постът да се заеме временно от техния общинар Николай Николов. 

На днешната сесия на СОС стана ясно още, че изпълняващият временно длъжността кмет на "Красно село" в момента Николай Веселинов, който бе заместник на отстранената Станиславова, е назначил за заместник Светла Ваташка. Шефът на СОС Георги Георгиев съобщи, че по професия тя е преподавател по физическо възпитание. Нейната кандидатура също бе предложена формално от Контрера за временен кмет на района, но бе отхвърлена единодушно от всички общински съветници. Същото се случи и с предложението Николай Веселинов да остане като временен кмет, а също и постът да се заеме от Веселин Кирев, който също бе сред заместниците на Станиславова.

Още по темата