Quantcast
Кметът на Красно село назначил дъщеря си на общинска работа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кметът на Красно село назначил дъщеря си на общинска работа

КПКОНПИ глоби Росина Станиславова заради конфликт на интереси
Обновена
3 246
Росина Станиславова

Антикорупционната комисия глоби с 5000 лв. кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова заради конфликт на интереси. Установено е, в качеството си на ръководител на проект, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов договор с дъщеря си, твърдят от КПКОНПИ.

"На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет. На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен", пише в решението на комисията.

По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

КПКОНПИ приема, че Станиславова е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

Това е второто поред решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси по отношение на кмета на столичния район „Красно село“. През юни беше установено, че Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв.и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв.

 

Още

Министър Йорданова: Гешев трябва да понесе отговорност!

21.01.2022

Обновена

3681
Полша плаща по 1,5 млн. евро глоба на ден на Брюксел

20.01.2022

1313
Цацаров откри корупционен риск в законопроект на Надежда Йорданова

20.01.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

9561