Медия без
политическа реклама

Кметът на Красно село назначил дъщеря си на общинска работа

КПКОНПИ глоби Росина Станиславова заради конфликт на интереси

23 Авг. 2021Обновена
Росина Станиславова
Росина Станиславова

Антикорупционната комисия глоби с 5000 лв. кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова заради конфликт на интереси. Установено е, в качеството си на ръководител на проект, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов договор с дъщеря си, твърдят от КПКОНПИ.

"На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет. На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен", пише в решението на комисията.

По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

КПКОНПИ приема, че Станиславова е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

Това е второто поред решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси по отношение на кмета на столичния район „Красно село“. През юни беше установено, че Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв.и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв.

Антикорупционната комисия наложи глоба в размер на 15 000 лв. на кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова заради конфликт на интереси, съобщиха от КПКОНПИ.

 

Още по темата