Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ ще продължат да шпионират чужденци зад граница без съдебна заповед

Белият дом препоръча реформи по спорната програма, но тя е твърде важна, за да бъде спряна

01 Авг. 2023

Съветниците на президента Джо Байдън признаха нарушения на спорните правомощия за наблюдение, които позволяват на американските агенции да шпионират неамериканци по света, но заявиха, че инструментът е твърде важен, за да бъде изоставен.

Независима консултативна група, съставена от Белия дом, препоръча реформи на правомощията, описани в член 702 от Закона за упражняване на надзор върху външното разузнаване (FISA), предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

В доклада се казва, че инструментът, създаден след провалите на разузнаването по време на терористичните атаки от 11 септември 2001 г., продължава да бъде необходим за националната сигурност.

Член 702 позволява на разузнавателните агенции, включително и ФБР, да извършват електронно наблюдение, включително да преглеждат имейли, на неамериканци в чужбина, без да е необходима съдебна заповед.

Президентският съвет препоръча реформи и "обновена система", за да се подобри начинът на използване на протокола. "За съжаление, самодоволството, липсата на подходящи процедури и огромният обем на наблюдението са довели до неподходящо използване на правомощията по раздел 702 от страна на Федералното бюро за разследване, по-конкретно на запитванията за лица от САЩ", констатира съветът. Въпреки това, според него "няма доказателства за умишлена злоупотреба с тези правомощия от страна на ФБР за политически цели". Установено е, че само три от милионите случаи на събиране на информация са били с нарушения.

Прекратяването на програмата ще се разглежда като един от най-големите провали на разузнаването на нашето време, предупредиха съветниците.

Демократите и активистите за граждански свободи отдавна се противопоставят на програмата.

 

Бивш високопоставен служител на ФБР е обвинен, че е помогнал на руски олигарх в нарушение на американските санкции, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Програмата е въведена през 2008 г. и е подновявана два пъти, като се разчита в голяма степен на подкрепата на републиканците.

В доклада се казва, че програмата е изиграла важна роля за предотвратяването на няколко потенциални събития с голям ефект, включително осуетения заговор за взривяване на метрото в Ню Йорк през 2009 г. Значителна част от класифицираната информация, предоставяна на високопоставени правителствени служители по теми, включващи международни терористични мрежи, Китай и Русия, също се събира чрез раздел 702, се казва в доклада.

Докладът отправя препоръки към главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд "да отнеме правомощията на ФБР да извършва разследвания за събиране на доказателства за престъпления, които не са свързани с националната сигурност".

 

Ключови думи:

програма, ФБР

Още по темата