Медия без
политическа реклама

Жалба на районен кмет блокира 150 000 лв. за младежки проекти в София

Щом за Красно село няма, не трябва да има за никого ли?! Някак крайно егоистично ми изглежда!, коментира Диян Стаматов

90 училищни, младежки и доброволчески проекти в столицата може и да не се реализират тази година
Илияна Кирилова
90 училищни, младежки и доброволчески проекти в столицата може и да не се реализират тази година

Програмата на София за 2021 г. за подкрепа на младежки дейности е пред провал. За това сигнализира общинският съветник Диян Стаматов, директор на 119-о училище в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"В София през 2021 г. няма да има финансова подкрепа за младежки дейности - такава, каквато имаше през последните 11 години. Причината - жалба на кмета на район Красно село до съда като правова форма на неудовлетвореност", това написа той в пост във фейсбук профила си.

Става дума за програмата на Столична община, подкрепяща младежки проекти на училища, читалища, детски градини, ученически съвети, райнни администрации и т.н. Тя съществува от над 10 г. и за 2021-ва бюджетът й е 150 000 лв.

Проектите на Район "Красно село" са два, но тъй като не са одобрени, оттам са подали жалба в съда. Докато съдът не се произнесе, и останалите, чиито проекти са одобрени, няма да могат да изпълнят дейностите си. "Съдът ще разглежда тепърва този казус. А, както знаем, съдът е доста натоварен и зает и надали скоро ще се занимава с нас", разсъждава Стаматов.

Кмет на район "Красно село" е Росина Станиславова ("Демократична България"). Името ѝ нашумя преди месеци заради скандал при усвояване на европейски средства по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев обяви, че тя е сключила договор със самата себе си като участник в проекта на "Красно село", а по-късно стана ясно, че между май и декември 2020 г. е взела по проекта 7010 лв. Тъй като Станиславова отказа да върне парите, от "Демократична България" свалиха политическото си доверие от нея и преведоха същата сума на SOS детски селища. КПКОНПИ пък започна да я проверява за конфликт на интереси.

"Дори само да поискаш да спреш програма за младежки дейности и спорт в днешно време е повече от неразумно. Въпреки потвърждението дори и от самата кметица на района, че програмата е една от най-добрите и успешните. Щом за Красно село няма, не трябва да има за никого ли?! Някак крайно егоистично ми изглежда!", коментира Стаматов.

Според него 150 000 лв. все още могат да стигнат до децата, учениците, младежките организации на София - чрез проекти за лятна ваканция, за доброволчество, за ученически инициативи, но само ако "бъде надскочен един “дребен” казус: оттегляне на жалбата от кмета на район Красно село до съда".

"Това не е молба! Това дори не и вече апел! Това е простичка човешка необходимост! С цялото ми уважение към всеки кмет на район! Вашата сила, господа и дами кметове, е точно в подкрепата, но и в действията ви за социални и образователни дейности! Макар да сте кметове на различни райони, въпреки различните виждания на общински съветници, визията за София, за хората в столицата ни е ключова и би трябвало да е обединяваща!", посочва Стаматов, според когото лишаването на 90 училищни, младежки и доброволчески проекти от реализация е "неуместно и необмислено", както и "повече от несправедливо към всички останали".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата