Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кметът на "Красно село" се сдоби с проверка и от КПКОНПИ

Комисията на Сотир Цацаров ще изяснява дали Росина Станиславова в конфликт на интереси си е определила възнаграждение по европроект

01 Март 2021
Росина Станиславова

Антикорупционната комисия ще провери за конфликт на интереси кмета на "Красно село" Росина Станиславова, става ясно от съобщение на КПКОНПИ. Производството е образувано след сезиране по медийни публикации за усвояване на европейски средства по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР).  "Ще се проверяват твърденията в медиите, че кметът на столичния район „Красно село“ е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата. "Конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред", се казва в съобщението.

Скандалът със Станиславова, която е избрана за районен кмет от "Демократична България", избухна миналата седмица, когато общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев изнесе информация, че няколко пъти й е писал с искане да получи информация дали тя е сключила договор със самата себе си като участник в  проекта на "Красно село" и дали е получавала възнаграждение по него. След като стана ясно, че между май и декември 2020 г. кметът е взел по проекта 7010 лв. и че тя няма намерение да върне парите, от "Демократична България" свалиха политическото си доверие от Станиславова и преведоха същата сума на SOS детски селища. Междувременно проверки на проекта за патронажната грижа, насочена към възрастни хора, преболедували COVID-19, започнаха още управляващият орган по него - Министерството на труда и социалните грижи, Главната инспекция по труда и АДФИ.  

"Съгласно ЗПКОНПИ конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, припомнят от комисията. Решенията за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в конституцията е предвидено друго", припомнят от КПКОНПИ.

Самата Станиславова заяви пред БГНЕС, че е подписала договор със самата себе си, за което управляващият орган е бил наясно. „Едната страна по договора е кметът на района, сключил договор с Министерство на труда и социалната политика, а другата страна е ръководителят на проекта - физическото лице Росина Станиславова. Липсата на противоречие се дължи на дуалистичния статут на субекта. Нещо повече - с подаване на проектното предложение ние сме уведомили управляващия орган кой е ръководител на този проект”, коментира районният кмет.

Когато решихме да кандидатстваме по този проект пред Министерството на труда и социалната политика, ние питахме служителите в администрацията дали не биха искали да станат ръководители на проекта, но те отказаха, защото нямат необходимия опит. До момента не е имало големи проекти, които те да управляват, твърди още Станиславова.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?