Медия без
политическа реклама

Кирилов има седмица да даде доказателства срещу съдия Миталов

Висшият съдебен съвет засега няма да разглежда предложението на министъра да уволни спецсъдията, когото САЩ санкционираха за корупция

11 Февр. 2020ОбновенаРАДА НИКОЛОВА
Илияна Кирилова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов да изясни предложението си за дисциплинарното уволнение на спецсъдията Андон Миталов. Кирилов сезира ВСС срещу съдията, след като той беше санкциониран публично от държавния секретар на САЩ Майк Помпео със забрана да влиза в Америка заради участие в курипция. Във вторник кадровиците единодушно решиха, че засега няма да обсъждат предложението на Кирилов, съобщи lex.bg. Единствено Севдалин Мавров си направи отвод.

Министърът има 7 дни да изложи фактически обстоятелства за сочените от него нарушения на Миталов – виновно неизпълнение на служебните задължения. Кирилов трябва трябва да посочи дата, място и номер на делото, за които казва, че има извършени нарушения, кои разпоредби на НПК са нарушени, какво е дисциплинарното провинение. Министърът трябва и да предостави доказателства за това и да обясни как е узнал за нарушенията.

Лозан Панов: Предложението на Кирилов е неясно

По-рано председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати напомнителни писма до главния прокурор Иван Гешев и до антикорупционната комисия, че чака отговори от тях по случая "Миталов". Вече цяла седмица двете институции мълчат дали срещу съдия Миталов има разследване или проверка, както и изобщо някакви сигнали и жалби.

Преди седмица Съдийската колегия прие, че няма причина Миталов да не изпълнява функциите си. Веднага след това обаче Кирилов поиска уволнението му.

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти и неясноти", каза Панов преди заседанието на колегията. "Когато е използвана думата корупция, е много важно някой да е получил облага, материална или нематериална и да е пропуснал да извърши нещо, или да го е извършил. Това предполага наказателен казус, а до момента никой не е заявил да съществува такъв", допълни Панов.

Съюзът на съдиите се опълчи срещу предложението на Кирилов

Образуването на дисциплинарно производство срещу Миталов би уронило престижа на съдебната власт и би накърнило нейната независимост. Това се казва в позицията по въпроса на Съюза на съдиите в България, пратена до Съдийската колегия. "От една страна, подобно производство би създало у гражданите неприятното за българската държава внушение, че ако не беше изразената позиция от държавния секретар на САЩ, твърдените нарушения на процесуалния и материалния закон не биха били повод за загриженост на българските власти.

От друга страна (и именно това е от съществено значение), иска се преследване на съдия поради неправилно приложение на закона. Преценката за правилното приложение на закона не е от компетентността на министъра на правосъдието, нито на административния орган ВСС, а единствено на съда в съответния наказателен процес. Нарушаването на този ясен постулат ще доведе до накърняване на принципа на върховенство на правото и до намеса на политическата власт в независимото правораздаване, още повече че членовете на Съдийската колегия на ВСС, избрани от съдии, са малцинство”, посочва се в позицията на съюза.

В заключение магистратите заявяват, че образуването на исканото от Кирилов производство „ще има смразяващ ефект върху останалите съдии, ще повлияе негативно върху свободата на формиране на вътрешното им убеждение при упражняването на съдебен контрол в досъдебното производство, когато се иска съществено ограничаване на основни човешки права и, в крайна сметка, ще доведе до пагубни последици за гражданите и независимостта на правосъдието”.

Още по темата