Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Ще застане ли прокуратурата на страната на народа

В полицията ме разпитваха за разговорите ми с г-жа Кьовеши и за одитен доклад на министерство на финансите, обяви премиерът

18 Март 2022Обновена

Премиерът Кирил Петков подкрепи действията на МВР в специално видео изявление от Министерски съвет.

"Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България. Самият аз бях разпитван и дадох своите показания", каза той.

Петков разкри, че в момента по разследването срещу Бойко Борисов текат проверки от европрокуратурата. "Но къде е българската прокуратура? Дали най-накрая ще застане на страната на българския народ? Ще видим в следващите дни", попита той.

"Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени", заявява още той във видеоизявлението. От него не става ясно защо в конкретния случай е давал показания.

По-късно край Стара Загора, където инспектираше интерконектора с Гърция, Кирил Петков обясни за какво е бил разпитван от полицията преди ареста на Бойко Борисов. "Това, което ме разпитваха в полицията, беше за моите разговори с г-жа Коьовеши, както и за доклада, който получих от финансовото министерство и свързва дейността на одитната агенция, която контролира еврофондовете. С други думи по времето на министерстването на Владислав Горанов има ясни факти, които показват, че контролът не е бил там. Знаем, че всичките сигнали са свързани - корупцията не разграничава национални и европари. Това са сигналите, които според мен са предизвикали вчерашните действия на МВР", каза Петков. "Искам да поздравя МВР, че са свободни да действат. Това да не ги е страх да правят нещата, които по закон трябва да правят, е наистина похвално. Това е единственият начин да имаме промяна - когато недосегаемите не са извън закона. Вчера се случи точно това," добави той.

"Най-накрая се действа, което е една много хубава стъпка. Като се гледа кои са лицата, които са задържани, изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на г-н Божков и на Агенцията за държавна финансова инспекция от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лева. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на Владислав Горанов. Сигналът беше изпратен от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците", коментира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По-късно спецпрокуратурата обяви, че твърденията на Василев, че не е свършено нищо по сигнала на АДФИ не са верни. "Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щета за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците", се казва в отговора на държавното обвинение. Прокуратуратурата сочи още, че точно тя е възложила финансовите инспекции, с които е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв. И в резултат на тези инспекции още в края на януари 2020 г. са привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ. По същото дело обвинен е и Божков, като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв. Спецсъдът е наложил запори и възбрани на цялото му движимо и недвижимо имущество, като тези обезпечителни мерки са в сила до момента, сочи държавното обвинение и прилага документи.

Василев също не каза за какво е разпитван премиерът Петков, но бе категоричен, че няма репресии и служителите на МВР са извършили арестите по правилата. 

 

"Хайде да си говорим за репресия. Репресия е когато студентите ги бият зад колоните на МС. Репресия е когато човек го оковеш и пет часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички и да го снимат всички. Това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри - нямаше. Защото полицията си върши работата по закон", заяви Василев в отговор на критиките на ГЕРБ, че се извършва репресия спрямо лидера на най-голямата опозиционна партия. Василев отрече и да е имало показност при ареста на пиара Севдалина Арнаудова. "Аз като външен наблюдател считам, че законът е спазен. Има 24-часова мярка наложена, тя е наложена по нормалния ред, няма никакво полицейско своеволие при арестите да хвърлят по очи и да викат "ти си престъпник", няма изтекли кадри от МВР как някой се унижава. Г-жа Арнаудова е говорила по телефона половин час преди да бъде арестувана с медиите. Не е някой да е влязъл, да е разбил вратата и да е казал: тука ви слагаме белезници пред лицето на детето", каза още Василев. По повод коментарите, че се вдига шум заради проблеми в управлението и искане за предоставяне на оръжия за Украйна, Василев бе категоричен, че няма такова нещо. "Държавата не може да даде един пирон без подпис на МФ. В МФ не е постъпвало такова искане под никаква форма за никакви оръжия", каза още Василев. 

 

 

РАЗПИТЪТ НА ПЕТКОВ

За разпита на Кирил Петков първи съобщи адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков. Той обясни, че Борисов е задържан в хода на разследване, образувано на 17 март 2022 г. по сигнала на гражданското сдружение "БОЕЦ" от 10 декември 2021 г. и че като основание за задържането му е посочен текстът от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване.  Единственото действие по производството е било разпит на премиера Кирил Петков като свидетел от четвъртък следобед, а в четвъртък вечер е последвало претърсването в дома на Бойко Борисов. 

Вероятно Петков е разпитван покрай историята с неговия списък с 19 лица, които той занесе в прокуратурата в началото на февруари т.г. с настояване за разследване. Тогава той обяви, че бившият премиер Бойко Борисов и един от неговите финансови министри - Владислав Горанов, са в списъка, който министър председателят Кирил Петков е предал на главния прокурор Иван Гешев,

Бившият премиер Бойко Борисов и един от неговите финансови министри - Владислав Горанов, са в списъка, който министър председателят Кирил Петков е предал на главния прокурор Иван Гешев, с настояване да бъдат разследвани.

"Разбира се, че има още политици в списъка. Г-н Борисов сме го включили покрай Мата Хари. Не казваме, че е притежавал кюлчета, но трябва да се види как са попаднали в чекмеджето - каза Петков. - За г-н Горанов искаме да разберем дали информацията от Васил Божков, че са му носени лично пари, е разследвана".

Според Петков, това са основните политически фигури в списъка "и ако по тези казуси се свърши всичко от прокуратурата, това ще е едно добро начало".

Още по темата