Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Европа иска Борисов да се пенсионира

Газът в договорените танкери е 30 долара по-евтин от европейския пазар, твърди бившият премиер

10 Авг. 2022
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Бойко Борисов трябва да се пенсионира. Той спира България и ГЕРБ. Той се е запънал, защото го е страх. Това заяви бившият премиер Кирил Петков по адрес на лидера на ГЕРБ. "Борисов знае добре, че при работеща съдебна система той ще ходи в затвора. Няма как с него да направим съдебна реформа", коментира още Петков пред Нова тв. Че Борисов трябва да се пенсионира смятали дори европейските лидери. Един министър-председател ми каза: Ние не ви пускаме в Шенген, защото се страхуваме, че Борисов ще се върне на власт, а ние не му вярваме", разказа Петков.

По темата с газа бившият премиер посочи, че цената на втечненото синьото гориво, което е договорено да дойде у нас със 7 танкера, е 30$ под цената на европейския пазар. "Ако България ги поиска тези танкери, доставящата фирма не може да ги откаже", отговори Петков на въпрос за сигурността на тези доставки. Те ще дойдат директно от производителя без да има посредници.  

Бившият премиер упрекна служебния кабинет за кризисния щаб в енергетиката. "Не се покани никой от Булгаргаз, никой не се обади на тази фирма, която беше готова да си отстъпи слота за октомври месец и доставчика не беше потърсен", обясни Петков. Той е категоричен, че ако до 19 август да не се заключат планираните доставки с танкер през октомврии ноември, ще възникне сериозен риск. 

Петков посочи още, че е важно интекронектора с Гърция да заработи до края на август. "Когато завъртяхме крана, имаше вече налягане в гръцката връзка. Газ в тръбата има. Сега ни трябва Акт 15 и Акт 16, които могат да бъдат издадени от българските институции до края на август", твърди лидерът на ПП.

Той е на мнение, че България не трябва да разчита на "Газпром" за доставките на газ тази зима. "Проблемът не са рублите, а сигурността на доставките. Представете си, че точно започва отоплителния сезон и спират подаването. Ако тази зима не сме зависими от "Газпром", това е най-доброто нещо за България", коментира Кирил Петков.

Още по темата