Медия без
политическа реклама

Кандидат-кмет на Дупница е арестуван за фалшива валута

Методи Захаринов, подкрепян от "Възраждане" се издирваше с европейска заповед за арест

12 Окт. 2023Обновена
Методи Захаринов
Фейсбук
Методи Захаринов

Един от кандидат-кметовете на Дупница - Методи Захаринов, е задържан от полицията, предаде БТА, като се позовава на говорителя на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. Арестът е по сигнал от Гърция в Шенгенската информационна система. Захаринов има влязла в сила присъда в южната ни съседка за ползване на фалшива евро валута от 2014 г. Според Изборния кодекс регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без разрешение на ЦИК. Задържането не спира участието на Захаринов на изборите.

Арестуваният кандидат е издигнат от Инициативен комитет за издигане на независим кандидат за кмет на Община Дупница. Подкрепен е от "Възраждане". Той е офицер от резерва, авиоиженер, а в момента е инспектор към Службата за пожарна безопасност. 

По-късно прокуратурата съобщи, че е образувана преписка по Европейска заповед за арест, издадена от Апелативната прокуратура в Солун за 47-годишния М.З.

"Лицето се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в Солун, с което М.З. е осъден на 6 години "лишаване от свобода", влезе в сила през 2014 г.", обяснява прокуратурата.

Захаринов засега е задържан за 72 часа, но прокуратурата вече е внесла в съда искане той да остане за постоянно в ареста.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

местни избори, Дупница

Още по темата