facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Какво се крие зад договорките на Васил Божков с Кирил Домусчиев?

Хазартният бос публикува паметна записка за задкулисни сделки на стойност 200 млн. лв., която твърди, че е подписана под натиска на Борисов и Горанов
Обновена
55 422
 facebook
Някои сделки за 200 млн. лв. очевидно се официализират на хвърчащи листчета

Установилият се в ОАЕ бизнесмен Васил Божков представи обещаната вчера нова част от сигнала, който по думите му ще изпрати "до български и чужди институции". Хазартният бос с повдигнати редица обвинения за данъчни измами и други престъпления публикува в страницата си във "Фейсбук" снимка на "паметна записка", написана на ръка и подписана от "В. Божков" и "К. Домусчиев".

"Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой.

По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между "Национална лотария" АД, "Ню геймс" АД и "Нова броудкастинг груп" ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС.

Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа", написа Божков в социалната мрежа.

В текста на самата "паметна записка" се чете:

ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в Лудогорец.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

 

Часове по-късно Васил Божков изпрати нови документи. "Показвам ви и части от двете рекламни споразумения с „Нова броудкастинг груп“ ЕООД.  Едното е от 26.06.2018 г., а другото - от 1.8.2019 г. (подписано след публикуваната по-рано Паметна записка). Разликата в "пазарните" условия е видима", пише бизнесменът. “От документите се вижда, че първият договор е за 8, 1 млн.лв, а вторият е вече за 20 млн.лв. +Оставям коментарите на по-многословните. Бъдете здрави", написа още той.

 

Малко по-късно самият Домусчиев потвърди автентичността на паметната записка със собствена публикация във "Фейсбук":

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!

Добавям само, че "Нова Броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "БТВ медия груп" с Български спортен тотализатор (БСТ ).

От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп".

Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна ("БТВ медия груп") е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", написа Домусчиев.

Снощи Домусчиев обяви и позиция за изнесените часове по-рано от Божков извадки от търговски договори между Нова Броудкастинг Груп ЕООД и дружествата „Национална Лотария“ и „Ню Геймс“. Той твърди, че "те са манипулативно и тенденциозно подбрани, и представляват грубо нарушение на действащото законодателство за защита на конкуренцията и личните данни." "Рекламните взаимоотношения на Нова Броудкастинг Груп и „Национална Лотария“ / „Ню Геймс“ започват от 16/07/2012 г. През целия период до 2018 г., рекламодателите „Национална Лотария“ / „Ню Геймс“ постоянно увеличават рекламните си бюджети, в съответствие с ръста на техния бизнес и ефекта от различните телевизионни рекламни форми", се казва в позицията, която пробва да обясни защо изведнъж се вдигат рязко парите за реклама само за година

"През някои от годините рекламните бюджети на „Национална Лотария“ / „Ню Геймс“ са дори по-високи от тези в последния договор", твърди фирмата на Домусчиев. Оттам добавят, че срокът на този договор "гарантира на рекламодателя фиксирана цена, а не постоянното й увеличение, както при предходните договори". За това твърдение обаче няма подадени каквито и да е конкретни данни.

Затова пък се твърди, че "през 2018 г. Нова Броудкастинг Груп отрази обективно обществения дебат по предлаганите промени в Закона за хазарта и не зае позиция в полза на рекламодателя". Това стана причина Васил Божков едностранно да оттегли рекламата на „Национална Лотария“ и „Ню Геймс“, както призна и самият Божков в свое интервю от януари 2020 г.", твърди още телевизията на Домусчиев.

 

 

Паметната записка между Кирил Домусчиев и Васил Божков потвърждава публичната тайна, че хазартният бизнес дълго време е просперирал с мощната подкрепа на държавата, за която бизнесмените са си плащали не толкова чрез данъците, а чрез сключване на задкулисни сделки, като част от парите по тях вероятно са отивали в джобовете на висшестоящи политици.

Според Васил Божков в случая става дума за натиск от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Представеното доказателство обаче е просто един хвърчащ лист с подписите на двама бизнесмени и лесно може да бъде подминато като инсинуация. Освен ако Васил Божков съвсем скоро не извади други SMS с цитираните от него лица, които да подкрепят твърденията му.

 

Как тази паметна записка се съотнася към събитията в България?

 

Телевизионни страсти

Сагата около собствеността на Нова телевизия започна през 2018 г., когато чешкият милиардер Петр Келнер сключи предварителен договор за покупката на "Нова Броудкастинг Груп" за цена от 185 млн. евро. Докато течаха преговорите, в края на май 2018 г., се появи информация, че Националната лотария, собственост на Васил Божков, прекратява договора си с Нова телевизия за реклама на различните игри с талончета. Според неофициална информация става дума за 25-30 млн. лв. годишно.

На 3 юни "24 часа" цитира писмо от компанията на Васил Божков до новите собственици на Нова тв за разтрогване на "споразумението за партньорство между Нова телевизия и Националната лотария". По онова време тогавашният вицепремиер Валери Симеонов започна атаката си срещу хазартните фирми и внесе първия си законопроект за забрана частни фирми да осъществяват хазартна дейност.

Неофициално се говореше, че развалянето на най-изгодния рекламен договор по време на преговорите за продажбата на телевизията има за цел да свали цената или да откаже купувача. Не е ясно как са се развили преговорите, но е факт, че на 19 юли се намеси КЗК, който окончателно сложи кръст на продажбата на Нова телевизия на Келнер с абсурдни аргументи. Според КЗК "Нова Броудкастинг Груп" е твърде голяма за пазара и новият собственик може да злоупотреби с това.

На терена излязоха братя Домусчиеви. През април 2019 г. абсолютно същата "Нова Броудкастинг Груп" стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви срещу абсолютно същата сума. КЗК този път не възрази, въпреки че имаше много повече основания да го направи. Опасенията за злоупотреба на пазара изведнъж станаха неактуални.

През последните 3 години "Национална лотария" беше най-големият рекламодател в телевизионния ефир у нас. Според изчисленията на специализираните агенции през 2018 г. бюджетът на фирмата за реклама беше над 13 млн. евро, а през 2019 г. - над 20 млн. евро. Основната част от тези суми отиваха в Нова телевизия.

Въпреки изричната забрана в Закона за хазарта за пряка реклама на игри на щастието през април 2018 г. ДКХ заключи, че няма нищо нередно в масираната реклама. Проучването бе първо по рода си и дойде след назначена от тогавашната шефка на комисията по хазарта Мария Филипова и около месец, след като тя зае поста. Филипова е известна като "девойката" в кореспонденцията между Васил Божков и финансовия министър Владислав Горанов.  

Според паметната записка, разпространена от Васил Божков, на 10 юли 2019 г. той се договаря с новия собственик на Нова телевизия да сключи 10-годишен договор за реклама за 20 млн. евро без ДДС и с 3-годишен предупредителен срок за прекратяване на договора. Факт е, че рекламата на хазартните игри продължи и бе спряна едва през февруари 2020 г., след като прокуратурата атакува Божков, а НАП наложи запори на фирмите  му.

 

Футболни страсти

Сделката за Нова телевизия има пряко отношение към другото хоби на братя Домусчиеви - футболния отбор "Лудогорец". Проблемът е, че Домусчиев държи и ТВ правата за излъчване на мачовете от българското футболно първенство чрез фирмата "Футбол Про Медия" ЕООД. Въпреки че Домусчиев е в конфликт на интереси - едновременно притежател и потребител на ТВ правата на първенството, той получи разрешение от КЗК да завърши сделката по закупуване на Нова тв.

Самата КЗК няма как да не признае, че "е налице известно припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на телевизионно съдържание" и че "потенциалният ефект от сделката ще се прояви конкретно на подпазара на дистрибуция (лицензиране) и придобиване на права за разпространение на телевизионно съдържание".

Но след това миролюбиво заключава: "Предвид горното, КЗК отчита факта, че участниците в сделката не са преки конкуренти на съответния пазар и техните отношения са по вертикала, определящо се от качеството, в което оперира всеки от тях, а именно: "Футбол Про Медия" ЕООД се явява (притежател) на права, а предприятието – цел, е купувач на телевизионни права. По своето естество правата за излъчване на спортни събития са ексклузивни и е обичайна търговска практика да се притежават от едно предприятие за определен период от време и за определена територия."

И "това обстоятелство няма да пречи на конкуренцията между телевизионните оператори, които купуват права за разпространение на спортни събития".

"Лудогорец" има един основен спонсор и това е "Ефбет", от времето, когато основният собственик на компанията Васил Божков все още не се е скарал със съдружниците си там. "Ефбет" е представена като генерален спонсор на "Лудогорец" на 8 юни 2018 г. Преди това отборът имаше договор с британската Bet365. Така че има достатъчно предпоставки, ако хазартните фирми на Божков не могат да изпълнят финансовите си ангажименти към Нова, да ги прехвърлят към "Лудогорец".

Отборът има и още 5 по-големи спонсора - "Биовет", "Хювефарма", "Виваком", "Флайъраларм" и "Найки", както и 15 по-малки.

Интересен детайл е, че два дни преди въпросната паметна записка, на 8 юли 2019 г., собствениците на т.нар. грандове в българския футбол - "Левски", "ЦСКА-София" и "Лудогорец", заедно с тогавашния президент на БФС, се събраха при премиера Бойко Борисов на среща, на която да се уговорят да има феърплей в първенството. Официално бе съобщено, че срещата е по покана на самия Борисов и в нея участваха Васил Божков, Гриша Ганчев и братът на Кирил Домусчиев - Георги, който е съсобственик на шампионите от Разград. Присъстваха също така тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов.

Тогава бе съобщено, че е разговаряно да няма натиск върху съдиите, като вътрешният министър дори каза, че си дава телефонния номер на всички рефери, които да му звънят, ако някой се опитва да ги притиска за нещо. Тогава Божков, който официално бе собственик на друг футболен отбор - "Левски", не даде изявления, нито пък Георги Домусчиев. Няколко думи каза само Гриша Ганчев, който заяви: "Договорихме се. Дано да е за последен път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори и тъй нататък, и тъй нататък. Да има пълен феърплей и да победи най-добрият."

 

Хазартен съпорт

Третата точка от паметната записка на Божков е най-интересна, защото за разлика от първите две не може да бъде тълкувана просто като договорка между двама бизнесмени. Тя пряко засяга работата на Държавната комисия по хазарта. Очевидно, че очакваният съпорт може да бъде осъществен само с помощта на хора във властта, а Домусчиев, поне официално, не е такъв. Не е ясно за какво урегулиране на бизнеса се говори и дали изричното уточнение, че ще се спазват законите, означава, че дотогава те не са се спазвали, или че тепърва ще се използват законови механизми за отстраняване на конкуренти или покровителстване на основния бизнес на Божков.

От този период обаче има един значим скандал в хазарта - отстраняването от пазара на един от основните конкуренти на фирмите на Божков у нас - Betfair.

Betfair е първата чуждестранна фирма, на която бе разрешено да оперира на българския пазар. Това стана през февруари 2014 г., след като ДКХ дълго време саботираше навлизането на чужди фирми и на практика осигуряваше на компаниите на Божков пълен монопол на пазара. Петгодишният лиценз изтече през февруари 2019 г. и Betfair внесе искане за продължаване на лиценза за спортни залози и кандидатства и за лиценз за казино забавления. ДКХ обаче пет месеца не разгледа внесените документи. Това принуди Betfair да спре работа.

Месец след паметната записка между Божков и Домусчиев за съпорт в хазарта, на 9 август 2019 г., ДКХ най-после излезе с решение по казуса и отказа да поднови лиценза на Betfair с доста мъгляви мотиви.

"При извършена проверка и проучване на подадените документи, се установи, че същите не отговорят на изискванията на Закона за хазарта и наредбата за документите за издаване на лицензи", са казва в решението. Не са предоставени подробности около това какви точно са липсите. Решението на комисията е единодушно и е гласувано от четиричленен състав: Александър Георгиев – председател на комисията и членовете Васил Панов, Евгени Стоянов и Николай Райчев.

След този отказ "Полко Лимитид" - фирмата собственик на платформата Betfair, не е подавала повторно документи за преразглеждане.

Интересен детайл е, че финансовият министър Владислав Горанов живее безплатно в луксозно жилище в комплекс, построен от братя Домусчиеви, което формално се води на името на неговия кръстник - бизнесмен и масон.

364

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

5985 33
Васил Божков се кани да участва в изборите

10.08.2020

Обновена

4399 34
ЛиЛана: Изкарах 3 месеца в ареста, а още нямам обвинителен акт

10.08.2020

Обновена

9212 37

Коментари

Страници

idunno

Куче-касичка, заек-касичка, шлем-касичка...

Balamurnik

Чудя се с какъв акъл е разчитал, че Тиквоний няма да му спретне номера с Цветан Василев? Няма начин и там да не е било ясно с какви кухи фирми се придобиват работещи предприятия и се злоупотребява с парите на вложителите, както и няма начин някой да не е искал парчета от тортата с такива или подобни "разписки"... И все пак Черепът е разчитал да седи и да печели. Ако е бил чак такъв човекоядец, за какъвто го обявява Цеката, да беше взел и по-крути мерки...

Miranda
снимка на Miranda

Какъв интелигентен почерк само !

Като на бележката на бакалницата.

Интервал

Напълно съм съгласен, особено предвид бакалското ниво на управление на държавата. Нищо чудно и отписването на милиардите от несъбрани данъци да става с разни бакалски тефтери.
По съдържанието нещо или с почерка се изчерпва целият Ви интерес по темата? :)

Тъмно пиво

 Не всеки може да интелигентен колко баце.....

geni1

Какво да прави човека ( Божков ), след като другите не могат да една записка да напишат, а само искат да прилапат нещо,трябвало е да се застрахова по някакъв начин.

 

Когато не може да кажете нещо съществено за детайлите на почерка се хващате, на Фроид ще се правите.
 

Деянов
снимка на Деянов

Те пък Герберастите нали са едни грамотни......😄

Under_My_Thumb

Възхитителен опит за отклоняване на вниманието! Поздравления!

При престъплението МУ с Мишо Бирата (не мишобиросването)  М. е искала да знае кой е направил записа, нали?

Balamurnik

И аз си го помислих това - Божков е искал да си го има написано, че (както се вижда) всичко  се случва.... Сори, ама някой от пишещите тук явно смята, че калиграфският или окръгленият "дамски" почерк гарантират интелект... Голям смях. Важното е да няма правописни грешки.
А забележките за "бакалския" почерк, особено в дни, вкоито пишем всичко на електронни устройства, е дребнаво заяждане с нагачащ привкус на завист.

Никса

Бележката доказва, че Божков е честен и почтен гражданин, "спазващ законите в РБ"! Да си идва в България, а Боко и Каскетът да му се извинят и подадат оставки!

Доц.Трътлев

Сори, ама някой от пишещите тук явно смята, че калиграфският или окръгленият "дамски" почерк гарантират интелект... Голям смях. Важното е да няма правописни грешки.

Balamurnik 👌 

Минувача
снимка на Минувача

Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ.

 

Пълна скръб са атаките на Божков !

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Какъв интелигентен почерк само !

 

Не ти ли е малце неудобно, така, да говорищ за интелигентност, след като твоят любимец Борисов води класацията по простотия и тъпотия?

Balamurnik

Остави му да си изкара ст'инките, че ако падне Главатарят, ще трябва да се взира в обявите за работа :-)

Domi

Само се чудя на Тиквон почерка как изглежда....сигурно не се е упражнявал и е писал за последно на скамейките на пожарния факултет във ВИПОНД...

Under_My_Thumb

Борисов написа послание с грешка в книгата на кралския дворец в Египет (снимки)

https://www.dunavmost.com/snimka/202001/728_416/8cf99efd406542a1a36ef798ef59406e.jpg

Ето така между "благодаря" и "за гостоприемството" се появи тази паметна запетая, която ще остане в книгата за дълги години напред! Какво обаче е една сгрешена запетая пред важността на поредната официална визита на Борисов. 

https://gospodari.com/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%bd%d0%b8/

Тъмно пиво

Доми, ето: https://fakti.bg/bulgaria/438545-borisov-s-golam-gaf-v-egipet-snimki

Тъмно пиво

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

Как се тълкува това?  Кой кого трябва да компенсира?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Пълна скръб са атаките на Божков !

 

Искрено бих се удивил ако изобщо разбереш какво се казва в тази записка.

Luft hans

Аз явно не вдявам????

Паметна записка с подписи вляво/вдясно и дата? Прилича на договор.

Обаче не виждам къде е компромата. Точка 3? Там пише, че аз и съседа от втория етаж се договаряме съседката от другия вход да ни дава пълен "съпорт" с цел нашето задоволяване. 😁

Съседката не се е подписала и няма следи да е била при паметната записка.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Прилича ти на договор? Но сподели все пак, колко десетгодишни договора с три годишен срок на предизвестие си подписал. Вижда ли ти се равноправен този договор? И защо Божков  е длъжен да компенсира НОВА-тв до 20 000 000 лв. без ДДС,  каквото и да се случи, ако телевизията загуби някакви договори в хазарта. А другата страна в договора няма задължения и неустойки. Не ти ли се струва, че някаква невидима ръка е стиснала Божков за топките и ги усуква, докато той подписва такъв неизгоден за него гоговор. Другата възможност е да е бил надрусан с някакви халюциногени.

Luft hans

Имах само предвид, че при договорите обикновенно ако са между двама участника се слагат подписи вляво и вдясно. При записки от съвещания и подобни участниците само са изредени и се слага подпис на протоколчика.

Кой и кокво стиска не се наемам да преценя, понеже нямам достатъчно познания за случващото се в България.

аман бе

"Съседката не се е подписала и няма следи да е била при паметната записка."

А откога "съседката" (Нова ТВ) има нещо общо със съседа от втория етаж (Домусчиеви)? Отпреди подписването на паметната записка или след това?

Zmeja

 И все пак Черепът е разчитал да седи и да печели.

Е да, но Черепът колкото и да е богат, умен и пресметлив, той не разполага и не е разполагал със своя полиция, жандармерия, прокуратура и съд. Силите и средствата на двете воюващи страни са несравними. В момента Черепът ползва единствените възможни "асиметрични" защитни действия.... Кьоваши, вземаш ли си бележки?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Кой кого трябва да компенсира?

 

Божков да компенсира Домуза ако Нова или Лудогорец загубят други договори за реклама с други хазартни фирми. Това е под натиск на Борисов и Горанов. А как Домуза юе съпортва Божков в Комисията по хазарта не е тайна, 

Сократя

Както каза наскоро един форумец, "вие не знаете с какъв бог си имате работа".

Сгугню
снимка на Сгугню

Подтекста на Божков е ясен.

 

Лошото е, че това за натиска на Борисов и Горанов го твърди само той, то по нищо не личи от бележката.

Също така, съдържанието на бележката не уличава в нищо нито Борисов, нито Горанов - първа и втора точка са ангажименти на Божков към Домусчиев, за трета не става ясно кой ще оказва съдействие пред ДКХ да се спазват законите, може би Домусчиев ще съпортва Божков, но пък щом е за спазване на законите ........

Скритата (или не толкова) цел е да се намеси и Домусчиев в конфликта между Божков и властта, да бъде вкаран в обяснителен режим, да паднат подозрения върху него. 

 

Въобще, ако Божков така си е връзвал гащите, то големата му умнота, която някои заблудени души в сий форум напоследък прогласяват (ето, чета Змея по-горе), по нищо не личи.

 

Zmeja

Има си хас в Паметната записка да очакваме да има и т.4, която да гласи: "Всичко написано по-горе е извършено под натиска на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов".

Сгугню
снимка на Сгугню

Има си хас в Паметната записка да очакваме да има и т.4, която да гласи: "Всичко написано по-горе е извършено под натиска на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов".

Естествено, че няма как.

Ама от това на Божков не му става по-гот в момента.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Сгуг, има един китайски трактат, "Книга на основите " му викат, ако ти остане време да го прочетеш, може и да разбереш ,че Божков предвидливо си е сложил гащи с ластик и не му се налага да ги връзва непременно.

:)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш