Quantcast
Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

Трите "златни" години ще се ползват още само една година, а Сачева скандално определи това като облагодетелстване
Обновена
15 306
 Илияна Кирилова
Деница Сачева

Кабинетът тихомълком ограничи неохотно предоставената възможност за избор на методика за определяне на размера на пенсията. Вместо до 1 януари 2023 г. този избор ще е възможен само до края на следващата година, т. е. още само една година пенсиониращите се ще могат да изберат старата методика на изчисление - с включване на осигурителния доход за три благоприятни години до края на 1996 г. Това се разбра при публикуването на законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на сайта на Народното събрание.

Предсрочното премахване на старата формула за изчисление на пенсиите с т. нар. три "златни" години е цената за неочакваната изненада, поднесена от социалния министър Деница Сачева на тристранката за бюджетните закони - намаляването на коефициента на редукция на основната пенсия за хората, които ще се пенсионират с две пенсии от есента на следващата година.

При готов проект на бюджет социалният министър обяви, че коефициентът ще падне наполовина на предвидените над 20%, като увери, че за това не е необходима промяна в разчетите на НОИ. Догодина не се очакват много пенсионери с две пенсии, но едва сега се разбира, че все пак промяна в намеренията ще има - в първоначалния вариант на закона нямаше съкращаване на срока за избор на пенсионна формула.

В мотивите към законопроекта черно на бяло пише, че изборът на пенсионна формула се ограничава заради промените относно втората пенсия. Това е поредно отмятане от законов ангажимент, поет от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов, при това без мотивация. То отново в типичен за ГЕРБ стил противопоставя интересите на различни групи пенсионери.

Правото на избор на формула за определяне на пенсията от самото начало е трън в очите на управляващите. В края на 2018 г. без предупреждение ГЕРБ промени формулата за определяне на пенсията, като премахна от нея стажа до 2000 г. Осигурителният институт и тогавашният социален министър Бисер Петков неглижираха собствените си прогнози, че за една трета от новите пенсионери промяната ще бъде ощетяваща и те ще получат по-ниски пенсии.

В. "Сега" направи поредица от материали през пролетта на 2019 г. за тази несправедлива промяна и бе обвиняван в непрофесионализъм, манипулация на данни и спекулации, въпреки че цитираше единствено официални изявления и статистика. Тези обвинения секнаха, когато Борисов се разпореди въпросът да бъде решен така, че да няма ощетени. Така бе дадено правото на избор между двете методики - с трите златни години преди 1997 г. или само със стажа от 2000 г. нататък.

Преди няколко месеца НОИ обяви в свой анализ, че 32 410 българи получават по-висока пенсия благодарение на правото да изберат старата формула. Това е над 1/3 (35.7%) от хората с начална дата на пенсията за трудова дейност между 31 декември 2018 г. и 1 юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния коефициент на тези 32 410 възрастни е 15.3% спрямо това, което щеше да бъде по новата методика.

В първоначалния проект на бюджет на ДОО за 2021 г. бе предвидено, че правото на избор за четирите години, в които трябваше да действа, ще струва 30 млн. лв. на НОИ (тук са включени и разходите за 2019 г.). Какви са новите разходи за съкратения срок не е ясно.

И днес в парламента социалният министър Деница Сачева скандално зачеркна интересите на една трета от пенсионерите, като изтъкна, че намаляването не ощетява, а облагодетелства пенсионерите, защото за две трети от тях новата формула е по-изгодна. На тях обаче сегашното право на избор не пречи да изберат новата формула. За другата една трета Сачева не каза нищо.

 

ВТОРА ПЕНСИЯ

В предложените с бюджета промени в кодекса за социално осигуряване има ключови промени за втората пенсия. НОИ и правителството са се вслушали в гласовете на експертите, които единодушно настояваха за ревизия на коефициента на редукция на основната пенсия за периодите, в които са правени отчисления от общата осигуровка за универсален фонд. Предвиждаше се догодина той да е 20% за първите жени, които от есента ще се пенсионират с две пенсии.

Сега обаче държавата се съгласява да се вземе предвид трансферът от държавния бюджет в размер 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 до 2015 г. включително (т. нар. включване на държавата като осигурител). Освен това при определянето на редукцията на индивидуалния коефициент ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, изтъкват вносителите. Министър Сачева направи прогнози, че коефициентът ще падне под 10%.

Тъй като вече има хора с ранно пенсиониране, които получават намалена пенсия заради втория стълб - като полицаи и военни, техните пенсии ще бъдат преизчислени с новия коефициент на редукция. Тези пенсионери вече получават намален размер на основната пенсия от НОИ, а втората пенсия ще им се дава, когато изпълнят общата пенсионна възраст за масовата трета категория труд. Сега от правителството предлагат пенсия, отпусната до 31 декември 2021 г., да може да се преизчисли, като срокът за това ще бъде 30 септември 2022 г.

 

ТРАНСФЕРЕН ПРОЗОРЕЦ

Хората, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възрастта за пенсия, могат еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото на избор да се осигуряват само в НОИ, предвижда законопроектът. Има обаче и още една възможност, за която не беше ставало въпрос досега.

Хора с пенсия, отпусната до края на тази година и намалена заради осигуряване в универсален фонд, могат да прехвърлят партидата си в НОИ и да поискат институтът да им преизчисли пенсията, вече без намаление. И тук срокът е 30 юни 2021 г. Това означава, че пенсионирани военни и полицаи ще имат още един шанс да прехвърлят партидите си от втория стълб в НОИ, като това дори ще им гарантира преизчисление на пенсията за периода, в който са я получавали намалена с 20%.

 

ДЕМАГОГИЯ

Днес в парламента БСП предизвика дебат за политиката по подобряване адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план. ГЕРБ се задоволи да отговори на обвиненията, че изкривява системата с ударното увеличение на минималната пенсия, с мотивите към закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който вчера бе внесен в Народното събрание. "Обединени Патриоти" не пропуснаха да обвинят БСП, че сега критикува увеличението на минималната пенсия, но в предишни години също е внасяла подобни решения. "3 долара пенсия! Това е вашата гордост", нахвърли се към левицата депутатът Юлиан Ангелов. Вие сте поредният социален министър, който не успя да се пребори за преизчисление на старите пенсии, обърна се към Сачева депутатът от БСП Виолета Желева.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

12744 12
Бюджетната комисия претупа за 21 минути социалния бюджет

19.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

674 2
Бюджетът 2021 - сметки без кръчмар, прахосничество и очевиден лобизъм

19.11.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

1500 5

Коментари

Азбукарче

Пенсията стана забъркан коктейл от недомислици.... 

Горчив, пресолен, лютив....

 

 

Andrij

За да няма недоразумения-всички в пенсионна възраст с еднаква държавна пенсия.И без това половината от пенсиите не се плащат от осигуровките,ами от данъците през бюджета.За да се осигурят и другата половина-отпадане на удръжките за пенсионно осигуряване и вдигане на ДДС с 4%. Всички,които искат по-висока пенсия имат правото да се осигуряват допълнително в частен фонд или застрахователна компания,или пък да инвестират в акции или имоти,които да отдават под наем.Естествено най-добрата инвестиция са добре възпитани и образовани деца с хубава професия и добър доход,обичащи родителите си и помагащи им.Така ще е най-справедливо.А сега се ползва измислена по времето на Костов формула силно ощетяваща трета категория и даваща незаслужени бонуси на първа и втора категория труд.

known

"Това е поредно отмятане от законов ангажимент, поет от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов" - нищо ново под Слънцето

SvSophia
снимка на SvSophia

За да няма недоразумения-всички в пенсионна възраст с еднаква държавна пенсия.И без това половината от пенсиите не се плащат от осигуровките,ами от данъците през бюджета.За да се осигурят и другата половина-отпадане на удръжките за пенсионно осигуряване и вдигане на ДДС с 4%. Всички,които искат по-висока пенсия имат правото да се осигуряват допълнително в частен фонд или застрахователна компания,или пък да инвестират в акции или имоти,които да отдават под наем.

Ромката с метлата и ядреният инженер, осигурявали се дотук задължително върху съответните доходи десетилетия наред - с еднаква пенсия!!!

Тцъ-тцъ-тцъ, отде ви копат такива умници Сачевици и Бацета с по 50 лева на глава до изборите...

SvSophia
снимка на SvSophia

 А през това време синдикатите наши, с извинение, са заети с броене на последните есенни мухи?

Бинко

Винаги срещу правата на народа ни. Това са продажниците назначени от фондация Ханс Зайдел-създали партията-мафия ГЕРБ.Политика насочена явно в насочване на парични потоци към глобалния свят и неговите кукловоди. На българите майната им.

 

Но има Бог.

Фандъков

Няма ли кой да пита тази тетка, ще връща ли НОИ надвзетите осигурителни вноски за пенсии, които са ограничени на 1440 лева? 

'FranceskRivalta'8

Хайде отново да си припомним политиката на Властта на суджуците, асансьорите, терасите, боклукомора, водомора, къщите на тъщите, ЕВРОмутрата ... към пенсионерите и техните доходи:

- Първото правителство на Борисов замрази пенсиите - от 2009 до 2013 г. те не помръднаха нагоре и с една стотинка.

- Извършената през 2013 г. актуализация не успя дори да покрие натрупаната инфлация.

- През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското правило с нищожни проценти - 1.9 - 2.7%. През 2014 г. средната пенсия беше 311.35 лв. Днес - пет години по-късно, е 381.74 лв., а догодина ще стане 412.28 лв.

- През 2017 г. хиляди пенсионери не получиха дори 2.4% индексация заради апокрифно постановление от 2006 г. Кабинетът на Борисов отказа да поправи гафа.

- През 2019 г. индексацията беше с повече, но не заради щедростта на Борисов, а заради тръгналите нагоре цени. По същата причина ще е 6.7% от 1 юли 2020 г.

- 1.276 млн. пенсионери живеят под линията на бедност за 2020 г., изчислена на 363 лв.

- През 2019 г. трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов зачеркна този текст от кодекса за социално осигуряване.

- През 2018 г. кабинетът "Борисов" извади стажа преди 2000 г. от формулата за изчисление на пенсията, което по прогнози на НОИ щеше да ощети между 30 и 50% от новите пенсионери. След всеобщо недоволство и намеса на Борисов беше дадена възможност за избор на формула до края на 2022 г.

-Добавено от  Sine_metu:

..., плюс особено важното спиране нарастването на коефициента за стаж. Борисов еднолично отмени предвидения в КСО растеж до 1,5% за всяка година стаж. В края на 2018 г. го замрази на 1,2%. 

-  Мутрокрацията тихомълком ограничи избора на формула за пенсия.

 

Минималната пенсия е 234,13 лв.

Социалната достига космическите 141,63… (почти 71 евро…)

Средната пенсия е 412 лв или 206 евро.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

👍

Амира

👍

Sine_metu

Пет., 30/10/2020 - 09:29 (нов)

SvSophia

Ромката с метлата и ядреният инженер, осигурявали се дотук задължително върху съответните доходи десетилетия наред - с еднаква пенсия!!!

Тцъ-тцъ-тцъ, отде ви копат такива умници Сачевици и Бацета с по 50 лева на глава до изборите...

 

Мисля, че въпросът не опира до ум. Не че герберите го имат, но и най-глупавият може винаги да попита умния, нали? По-точен е колегата Бинко - последователна антиобществена политика. Ако не е едно, то ще бъде друго.

 

Намаляването коефициента на редукция на основната (НОИ) пенсия за родените след 1960-та поправя явна несправедливост. За поправката - 👍 За обвързването й с друга несправедливост - 👎

 

Защо е несправедливо преждевременното отпадане на 3-те избираеми? Типичното разпределение на доходите през трудовия живот на човека е: първите 5 години - по-ниски от средните за съответната икономическа дейност и квалификация, подчертавам го заради справедливата ти забележка за ядрения инженер и чистачката; 5-10 година - нарастване; 10-30 - плато на максималните за дадения човек; 30-35 - намаляване; последните трудови години - под средните за съответната дейност и квалификация.

 

Очевидно е, че вземането само на доходите след 2000 г. лишава човека от по-високия му принос през поне 10 години от трудовия му живот. Възражението срещу 3-те свободно избираеми е, че с тях не се отчитат годините на ниски доходи и така приносът му се преувеличава. Безусловно основателно и справедливо възражение, но само ако 3-те са единствената основа на индивидуалния коефициент, както бяха. В момента не са. Делът им във формулата е 12-15% и с годините намалява.

 

П.П.

Като съм зараздавал палчета, да вдигна едно и Юл. Ангелов - 👍

Биков, Гърневски и такива като споменатия имат изключително полезна за обществото функция. Не му позволяват да забрави какво точно представлява Герб

paragraph39

Правилата и "формулите" за пенсиониране трябва да са за всеки пенсионноосигурен такива, каквито са били в деня, в който е започнал трудовият му стаж! Бъдещи промени за него могат да се правят само с негово съгласие и НЕ трябва да са в негова вреда! ТЧК

Пенсионирането е договореност между две страни- Осигуряващият се и Държавата! Промени в тази договореност трябва да се правят само по договореност и взаимно съгласие и на двете страни! КАЗАХ!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш