Медия без
политическа реклама

В Израел отразиха изказване на Каракачанов като антисемитско

11 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Израелското издание "Йерусалим пост" отрази позицията на организацията на българските евреи "Шалом", която отправи остри критики срещу българския вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов заради изказването му, че "Соросоидни НПО-та искат да вземат властта, за да въведат гей бракове".

"Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиративни теории, е не само неумесно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример” за постигане на користните си политически цели", заявиха от "Шалом".

От "Йерусалим пост" допълват с друг пасаж от обръщението: "Преминаваме през много тежък, екзистенциален период от нашата българска история и не трябва да допуснем езика на омразата да завладее българското общество. Призоваме българските политици да не замесват името на Джордж Сорос в различни конспиративни теории, както и да не допускат разпространението на неонацистка идеология в обществото."

Скандалното изказване на Каракачанов бе направено в неделя. По повод на антиправителствените протести той заяви: "Подобни неща не могат да се търпят вече. Не може, в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен!"