facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Радев парира провокациите: Русия получи писменост от България

Изложба в София изкара Кирил и Методий руски просветители
Обновена
23 739

Русия е получила своята писменост от България, от българските земи са дошли в Русия християнството и старият църковно-славянски език. Всичко това заяви днес на празника 24 май президентът Румен Радев. "Трябва повече да се обръщаме повече на учените, и на такива световно известни фактори като руския академия Дмитрий Лихачов, който казва, че на България Русия дължи своята духовност, своето духовно начало и руската литература. От България ние получихме и устно, и писмено църковно-славянския език и този висш слой на литературата. Ето тук е казано всичко", заяви българският държавен глава.

Вчера избухна скандал по повод излoжбa прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. Наши учени се възмутиха, че Руcия зaличaвa Бългaрия oт заслугата й за азбуката. Нa дeceтинa пaнa ca пoдрeдeни ръкoпиcи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa писмеността, нo никъдe в тях не ce cпoмeнaвa принoca нa Бългaрия зa тoвa. Тe ca чacт oт кoлeкциятa нa Мocкoвcкия държaвeн музей.

В eкcпoзициятa, прeдcтaвeнa пoд зaглaвиe „Извoрът нa cлaвянcкaтa културa”, ca пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти и aртeфaкти. Кирил и Мeтoдий ca oпиcaни тaкa: „Cвeти Кирил, пo прoзвищe Филocoф (827-869) и нeгoвият брaт Мeтoдий Мoрaвcки – рoдeни в гръцкия грaд Coлун, рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Избягвaнeтo нa Бългaрия кaтo ocнoвeн фaктoр зa рaзпрocтрaнявaнeтo нa aзбукaтa прoдължaвa и в oпиcaниeтo нa Coлoвeцкия мaнacтир, къдeтo cпoрeд утoчнeниeтo пoд cнимкa имaлo нaд 4000 тoмa нa „дрeвнoруcки, гръцки и лaтинcки eзик”.

Проф.Минчо Палангурски коментира пред "Фокус", че това е поредната политическа провокация. Според него твърдението, че Кирил и Методий са руски просветители може да възмути всеки, който има дори елементарна представа от българска и европейска история. А проф.Пламен Павлов отбеляза, че е голяма нелепица да се твърди, че през 9 век е имало църковно-славянски език.

331

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: Борисов превръща 7 млн. в заложници на параноя и гузна съвест

26.09.2020

2438 30
Борисов: Кръгът на Радев ми прати прекрасна госпожа да снима шкафчето

24.09.2020

Обновена

31183 324
Президентът и Херо Мустафа гледаха заедно полети на F-16 и МиГ-29

24.09.2020

Обновена

2735 26

Коментари

Страници

Flamand

рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия

Ъ?

SINDBAD

Захариева да привика във Външно министерство руския посланик и да му се връчи протестна нота заедно с  нонпейпър с Верни исторически данни!

 

Вътре не е лошо да им се напомни откъде е ПЪРВИЯТ ИМ Патриарх-

Киприан, митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия, е признат официално през 1472 г. за светец и чудотворец (почитание: 16 септември по нов стил, 29(16) септември по стар стил; 27 май – обретение на мощите). 

Той е родом българин, вероятно от известния болярски род Цамблак

 

Провокация е и не трябва да остава без внимание!

 

geo_19

Киприан, митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия, е признат официално през 1472 г. за светец и чудотворец (почитание: 16 септември по нов стил, 29(16) септември по стар стил; 27 май – обретение на мощите). 

Той е родом българин, вероятно от известния болярски род Цамблак

------

Киприан е изпратен в Русия от Цариградския патриарх. А пък родът Цамблак, вероятно е  от влашки или албански произход, но не и от български...

Айде стига с  ура-патриотизъм, че ще заприличаме на северномакедонците.

pasamaz

Духовен отец, патриарх на християнството в Русия е преди всички презвитер Григорий мних. Това е човека отнесъл няколко товара книги в Киевска Русия и пръв доверител и съветник на княгиня Олга - 10 век, втората половина. В края на 19 век княз Михаил Оболенски констатира, че книжовното наследство на Русия не е нищо повече от многобройни преписи на именно книгите отнесени от презвитер Григорий в Киевска Русия. А княза би трябвало да знае предвид това, че е шеф на московския, царски архив ...

Ференги

Ей ся туканка целокупният русофилиат ще ни обясни как сами сме си виновни.

Щото не цалуваме мечи дирник с очи наляти от благоговение. Кво да се прави, не е за мен това умение.

 

Апропо, интересна формулировка:

 ...рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”

Интересна е всъщност с умението да се вместят три пропагандни лъжи в едно толкова кратко определение. А именно:

 

1. Не може да са били реформатори на азбука, която не е съществувала.

2. Не са създали език, а знаци за записване на звуци в съществуващ език.

3. Не са стъпвали никога в Русия, а камо ли да разпространяват там каквото и да било.

 

Напълно достойни обаче за русвесна и таргет-контингента на медията.

 

П.П.:

Flamand 👍

bigchicken

Тъжното е, че плачещите за целуването на мечи дирници не сте против целуването на дирници по принцип. А задника си е задник...

Платон
снимка на Платон

Пилешкия тоже?

 

geo_19

3. Не са стъпвали никога в Русия, а камо ли да разпространяват там каквото и да било.

 

Ами стъпвали са. Дирили са мощите на св. Климент и са ги намерили някъде в Крим. Така пише:

 

Исторически факт е, че през втората половина на 860 г. Методий участва по покана на брат си Константин във важна църковно-религиозна и политическа мисия в Хазарския каганат. Братята са изпратени там от византийския император. На 30 януари 861 г. Константин-Кирил Философ намира в Крим мощите на св. Климент, които тържествено се пренасят в гр. Херсон и се полагат в църквата „Св. Димитър“.

Ференги

Да не би да се опитваш да ме убедиш, че Крим и гръцката колония Херсонесос през 861г  са били в състава на несъществуващата тогава и на това място Русия, вместо да принадл;ежат на Кримското ханство?

segal

3. Не са стъпвали никога в Русия, а камо ли да разпространяват там каквото и да било.
 

О, неразумний...

 

там където са стъпвали Кирил и Методий е било и ще бъде Русия. Двуглавият орел размахва криле. 

Платон
снимка на Платон

 Ураааааа, създателите на македоницата - етнически по-балшие братя! Истината и само истината напрао от необятната русская душа. Де го парламаграфата да отрази тос праздник? Па и некой от останалите задунайци мое да се изкаже. 

ivoo77

Лъжи, подмяна на историята и антибългарска политика. Само това може да се очаква от североизток!

bilbotorbins

Фейкова статия е тази.

Защо не сложихте поне една снимка, както да доказва твърденията?

ДpaгaнOxpидcки

Даже при Сталин, Хрушчов и Брежнев не е имало чак такава безочлива арогантност по въпроса.

duzov2

ДpaгaнOxpидcки

Даже при Сталин, Хрушчов и Брежнев не е имало чак такава безочлива арогантност по въпроса.

Прав си колега! 

Също така, никой не си и помисляше да изтресе, камо ли да подпише, простотия от типа, че видите ли Русия (Съветския съюз) не бил победител във ВСВ, а бил окупатор.

ДpaгaнOxpидcки

Закривайте им Центъра и да си ходят.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Привикайте посланика във Външно и го наритайте хубавичко. Такива неща не трябва да се подминават. 

 

Да отговори на въпроса - "Алфавит чей?" Ако не отговори правилно да се оваля в катран и перушина и да заминава вкъщи. 

Минувача
снимка на Минувача

Проф. Пламен Павлов: Доста нелепо е 9 век да се говори за църковнославянски език и приятелска държава като Русия не би трябвало да се държи така към България на светъл празник като 24 май
Доста нелепо е 9 век да се говори за църковнославянски език и приятелска държава като Русия не би трябвало да се държи така към България на светъл празник като 24 май. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция "Фокус" по повод изложбата на Руския културно-информационен център в София, където Кирил и Методий са представени като реформатори на славянската писменост, създатели на църковнославянския език и като местни жители на гръцкия град Солун.
Проф. Павлов подчерта, че светите братя Кирил и Методий са поданици на Византия. "Те са ромеи в политически план. И досега се спори какъв е техният произход. Виждаме, че в една изложба, която Руският културно-информационен център е изложил тези дни, се казва, че те са от Солун, че са едва ли не гърци. Първо в 9 век, когато живеят те, има Византийска империя. Да се каже, че е гръцки град Солун е най-малкото неточно. От друга страна в самото житие на Кирил се казва, че всички говорят чисто славянски в Солун. Градът е мултиезичен. Това, което искам да обърна внимание, че българската държава е тази, която спаси това дело, която спаси този език. Благодарение на цар Борис Михаил и на българската традиция имаме един език, който, всички големи слависти го признават, е равностоен като влияние на латинския и гръцкия в Сревновековна Европа. Това е третият класически език", каза проф. Павлов.
Той отбеляза, че в тази изложба се казва църковнославянски език. "Това е някаква норма на старобългарския език в едно по-късно време, когато е доста русифициран. В 9 век да говориш за църковнославянски език е доста нелепо", допълни още историкът и подчерта, че става въпрос за старобългарски.
"Става дума за едно българско явление, което се развива както в българската държава, така и извън нея. Първият опит да се наложи глаголическата писменост е Великоморавия. Там мисията търпи фиаско. Държавата и то една от великите сили, която спасява тази култура, е България. Не е редно в тази изложба на Руския център да няма една думичка за България", коментира още историкът.
Проф. Павлов обърна внимание, че тази изложба се прави в самата България, в София. "Това не е първият подобен случай. Това вече се превръща в рецидив. Ръководството на същия културно-информационен център направи изложба как сме освободени от фашизма. Също имаше емоции, също вашата агенция много добре го отрази", изтъкна още той.
Професорът изтъкна, че Министерство на външните работи или Министерство на културата трябва да излезе с някаква нота, тъй като това е провокативно поведение. "Не е от незнание, не е просто от някакви по-други виждания, не е научен спор, а чисто политическа провокация, и една приятелска държава като Русия не би трябвало да се държи така към България особено на такъв светъл празник", изтъкна още проф. Павлов.

Каубой
снимка на Каубой

Русия, никога не е била приятел. КГБ-ския и варинт ТОЖЕ. Когата обоче се гаврят със светините ти и си мълчиш, зле е.

Baskerville
снимка на Baskerville

***

Efraim Efraimov

Hi... hi.... hi... Здраствуйте братцы славяни - иже нарицаемые болгари... хи... хи... хи...

nebenebe

Що не оставим наследниците на Кирил и Методи да ги съдят за авторски права?

Slava
снимка на Slava

Кирил и Мeтoдий ca oпиcaни тaкa: „Cвeти Кирил, пo прoзвищe Филocoф

 

👎😂😂

 

Или Константин Философ - светско, или Кирил - духовно име.

Slava
снимка на Slava

Путинската тъпАнарщина няма аналог.

Захариева👍👍

Epikur

 

  Колкото и да подскачат и си удрят дупетата в тавана някои форумни "специалисти", за мен истината е, че сами сме виновни. Не ни е виновна Русия, а нашите политически миазми. Ако вместо тези гнусни изпарения в парламента и властта си, имахме истински стойностни българи, хора защитаващи честта на България и националното ни достойнство, никой нямаше дори да сънува гавра с нас. Но всички виждат колко тежим в международните отношения, как се надупваме на всеки, слугуваме, лакействаме, заповядват ни треторазредни политици и изпълняваме безумни желания, като евтини проститутки... Кой ще уважава такъв народ, всеки ще си прави с него каквото си поиска.  Затова нека този дребен(а, реално доста унижаващ)повод, да ни накара още веднаж да помислим, като гласуваме-кого избираме? Кой ще ни представлява във властта следващите години ? Да изметем тази банда днес, но и да мислим с главите, не със задниците си!

Котаракът Чарли

Това винаги е било отношението на Русия. Пък после разни българомразци  "русофили" обясняват, че с тези хора сме били "братя". Че какви братя са ни руснаците, с тези вечни исторически фалшификации. Айде вън от България! 

 

 

Ворочем, гнусната провокация е възможна единствено заради руската пета колона в България, която с Рудия е на принципа "Щом ме бие, значи ме обича!". Смешни чуждопоклонници, които и тук ще оправдаят истеричната руска омраза към нас.

Талибан

Всъщност нито някой е твърдял, че са руски просветители, нито че са "първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия". В оригинала е написано следното: "первые распространители грамотности и просвещения на Руси".

Платон
снимка на Платон

Где разлика па вашенски? 

nebenebe

Ами всичките ни "политици" са дънкаджии. Щеше да е интересно, ако Иван Костов беше в парламента, как щеше да върти гъза. Пардон! Щото много се засегна на Царя. И вместо заедно набързо да изметат каманяките барабар с всичките агентурни генерали, се докарахме дотук.

Slava
снимка на Slava

Долу путинските фалшификатори👎❗️

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш