Медия без
политическа реклама

Изгонените 10 руски дипломати напуснаха България

21 Март 2022
БГНЕС

Обявените за персона нон грата от българското МВнР 10 руски дипломати са напуснали България.

„Нашите дипломати и членовете на техните семейства напуснаха територията на България днес, в установения срок“, обяви представител на руското посолство в София пред ТАСС.

На 18 март България изгони акредитирани у нас представители на руското посолство. Предложението бе направено от компетентните власти и бе съгласувано с премиера Кирил Петков, заявиха тогава от Външно министерство. 

Веднага след това мам.-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

"МВнР на България за пореден път обяви за изгонване на дипломати на Посолството на Русия в България. Този път броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си", коментираха от руското посолство и добавиха: "Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция".

България гони още 10 руски дипломати. Това става ясно от официално съобщение на Външно министерство.

Почти едновременно с България, и Литва, Латвия и Естония също изгониха общо 10 руски дипломати. Първо Латвия експулсира 3-ма служители на руското посолство поради дейности, противоречащи на техния дипломатически статут. После това направиха и Литва - 4-ма дипломати, и Естония - трима. 3-ма руски дипломати изгони преди дни и Словакия.

След като на 2 март отказа да се яви в Министерството на външните работи, днес руската посланичка Елеонора Митрофанова се е срещнала с премиера Кирил Петков. Това обяви правителствената пресслужба. Поканата за срещата е била на премиера.

 

шпиони има в руското посолство в София. Извън него са няколкостотин.  Това обяви президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси в ефира на Би Ти Ви и заяви, че се знаело кои са ти.

 

Още по темата