Quantcast

Медия без
политическа реклама

Издирването под Ботев продължава с дронове и при свирепо време

Край Перущица пък група от 15 души е изолирана от снега

08 Февр. 2020Обновена
Фейсбук

Около 50 спасители и служители на Национален парк "Централен Балкан" възобновиха днес издирването на загубилите се двама души в района на връх Ботев. Ще търсят основно около заслон "Бункера" в местността Параджика, която беше обходена и вчера. Ще се използват дронове, за да се види дали изгубените мъже не са в низовата част на планината - улеите и деретата.

Метеорологичните условия обаче са много тежки, предаде БНТ. Вали сняг, има преспи и силен вятър. "Времето на Ботев е минус 18 градуса, стеле се гъста мъгла, силен до бурен вятър - при тези условия няма да тръгнат колегите, няма да ги поставяме в риск. Започваме от долу", обясни спасителят Емил Нешев маршрута на търсенето.

Междувременно 15 души продължават да са откъснати в хотел и види под Върховръх над Перущица. Верижната машина, която късно снощи тръгна към тях, пъпли нагоре. От почистващата фирма се надяват до обяд да бъдат пробити оставащите 7-8 километра. Сред бедстващите са и две деца. Вчера доброволци, оборудвани със снегоходки, са занесли лекарства на двама души.