Медия без
политическа реклама

Христо Грозев напуснал Австрия от съображения за сигурност

Руският опозиционер Навални е пратен за още половин година в карцера на затвора

02 Февр. 2023Обновена
БГНЕС

Христо Грозев е напуснал Австрия заради вероятната заплаха на руските спецслужби. Изпълнителният директор на  Bellingcat живя почти 20 години във Виена. Това съобщи  Moscow Times, позовавайки се на австрийския  в."Falter". Решението е резултат на опасенията за заплаха от руските спецслужби. 

Според вестника, Грозев е получил данни от източници от разузнаването. След предупреждението той е отменил завръщането си от САЩ във Виена. Той е в САЩ по повод церемонията на "Оскарите" и номинацията на документалния филм "Навални", в който участва и Грозев. 

"Подозирам, че във Виена има повече руски агенти и техни информатори, отколкото полицаи", казва Грозев пред изданието. 

В края на 2022 г. руското МВР обяви Грозев за федерално издирване. Тогава по данни на източници на руските медии той е издирван по криминално дело за разпространяване на "фейкове" за руската армия. По този повод българското МВнР извика руската посланичка Митрофанова, която заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби "няма да го търсят по целия свят". Тогава тя посъветва българското МВР да пита руското защо Грозев е издирван - и до днес няма отговор. 

През юли руските спецслужби съобщиха за опит на украинското разузнаване да отвлече руски самолети. Грозев бе посочен като съучастник. Грозев заяви, че не е участвал в операцията, а Bellingcat е снимал филм как руските и украинските служби се опитват да се заблуждават една друга. 

В България виждам по-голяма концентрация на конкретни агенти на руските служби. Това обясни журналистът от "Белингкат" Христо Грозев. Той беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по искане на "Демократична България".
Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев е още по-притеснен след "успокоителните" думи, отправени от посланика у нас Елеонора Митрофанова. Когато Кремъл даде успокоения, тогава трябва да се притесняваш", каза той в интервю пред bTV тази вечер.

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора, заяви в Instagram, че е поставен в единична килия за шест месеца, като според неговия адвокат това е опит да се увреди здравето му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През последните осем месеца 46-годишният опозиционер беше лишен от правото на свиждания с членове на семейството му. Преместването на Навални в карцера означава, че той няма да може да види жена си и децата си в продължение на още половин година.

"Дори и маниаци, и серийни убийци, които излежават доживотни присъди, имат право на свиждания, но аз нямам", написа Навални в Instagram. 

Адвокатът му Вадим Кобзев каза, че ръководството на затвора умишлено е преместило болен затворник в една килия с Навални, за да го зарази с грип. След това опозиционерът е бил лекуван с антибиотици, в резултат на което е получил стомашни проблеми и отслабнал.

Кобзев определи решението Навални да бъде поставен в карцера за шест месеца като "умишлена стратегия да се унищожи здравето му с всички средства" и допълни, че подобно решение може да бъде взето единствено с одобрението на Кремъл.

 

Още по темата