Медия без
политическа реклама

Русия отговори, че издирва Христо Грозев за... нищо

Следственото управление в Москва откри, че издирваният журналист не е обект на разследване

08 Февр. 2023Обновена
Христо Грозев
БГНЕС
Христо Грозев

Журналистът Христо Грозев, който се издирва от Русия, се сдоби най-сетне с отговор дали има някаква причина за преследването му от руските власти. Неговият адвокат е получил писмо от Следствения комитет, че срещу него не се води разследване по наказателно дело.

Абсурдът става пълен, като се добави, че старшият следовател Я. Лукоянов напомня правото на Христо Грозев да обжалва неговия отговор пред началника му. Юридическата безсмислица е, че съгласно полученото писмо журналистът сега има право да обжалва, че е невинен.

"Сега" припомня:

В края на 2022 г. руското МВР обяви Грозев за федерално издирване. Тогава по данни на източници на руските медии той е издирван по криминално дело за разпространяване на "фейкове" за руската армия. По този повод българското МВнР извика руската посланичка Митрофанова, която заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби "няма да го търсят по целия свят". Тогава тя посъветва българското МВР да пита руското защо Грозев е издирван - и до днес няма отговор. 

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване българина Христо Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, съобщиха ТАСС и "Медуза". В картата в базата данни на ведомството пише, че българският гражданин Грозев се издирва "по чл. НК".

През юли руските спецслужби съобщиха за опит на украинското разузнаване да отвлече руски самолети. Грозев бе посочен като съучастник. Грозев заяви, че не е участвал в операцията, а Bellingcat е снимал филм как руските и украинските служби се опитват да се заблуждават една друга. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви преди две седмици, че МВР ежедневно прави справка дали журналистът Христо Грозев е обявен за международно издирване. Той обясни, че официално Христо Грозев не е обявен за издирване от Интерпол, а за да бъде направено това, Руската федерация трябва трябва да посочи конкретни мотиви за това. В края на декември м.г. българското МВР изпрати писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев, но до момента няма отговор, добави Демерджиев. Министърът посочи, че към момента няма данни за посегателства срещу Грозев.  

Само преди дни стана ясно, че Христо Грозев е напуснал Австрия заради вероятната заплаха на руските спецслужби. Това съобщи  Moscow Times, позовавайки се на австрийския  в."Falter". Решението е резултат на опасенията за заплаха от руските спецслужби. Изпълнителният директор на Bellingcat живя почти 20 години във Виена.

Според вестника, Грозев е получил данни от източници от разузнаването. След предупреждението той е отменил завръщането си от САЩ във Виена. Той е в САЩ по повод церемонията на "Оскарите" и номинацията на документалния филм "Навални", в който участва и Грозев. 

"Подозирам, че във Виена има повече руски агенти и техни информатори, отколкото полицаи", казва Грозев пред изданието. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Христо Грозев, издирване

Още по темата