Медия без
политическа реклама

В ИТН се ядосаха на ПП заради нападки срещу кандидата им за БНБ

Няма да взривим управляващата коалиция, увери Ива Митева от партията на Трифонов

30 Март 2022
БГНЕС
Ива Митева

Напрежението в четворната коалиция около предстоящия избор на управител на БНБ продължава. Две от формациите в състава й – ИТН и ПП, издигнаха свои кандидати – съответно Любомир Каримански и Андрей Гюров.

В интервю за bTV Ива Митева – депутат от партията на Слави Трифонов, нападна партньорите си от ПП заради Фейсбук постове от почивните дни, насочени срещу Каримански. От думите й се разбра, че депутати от формацията на Кирил Петков са сравнявали двамата кандидати, като са изтъквали, че Гюров имал опит от международни банки, а Каримански – от локални.

Митева отсече, че подобни коментари издават непознаване на българските закони за БНБ и за кредитните институции. В нашата страна нямаме банки, които да не са български акционерни дружества, включително с лиценз от БНБ, посочи депутатът, а понятие „локални банки” въобще не съществува. Тя добави, че доколкото й е известно, опитът на Гюров се ограничава единствено година и половина работа на много ниска длъжност в една австрийска банка.

Тя увери, че не очаква сблъсъкът около БНБ да взриви управляващата коалиция. И подчерта, че партията й няма да се откаже от кандидатурата си и ще я поддържа докрай.

Депутатът засегна и темата за кадровите промени във Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя изрази опасение, че може да се стигне до ситуацията, в която се намираме с Инспектората към ВСС, който работи втора година в условията на изтекъл мандат. Митева настоя, че трябва да започне разговор в парламента за общи кандидатури за съвета. Но призна, че такъв ще се води много трудно.

Още по темата