Quantcast
ИТН: Как ще гласуват пак за Бойко след кюлчетата и шкафчетата? | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН: Как ще гласуват пак за Бойко след кюлчетата и шкафчетата?

Трифонов във Фейсбук: Сигурно си мислите не особено приятни неща за българския политически живот
Обновена
8 857
 БГНЕС
Филип Станев

Резултатите от социологическите проучвания, според които ГЕРБ отново е първа сила, провокира един от досегашните депутати от "Има такъв народ" (ИТН) - Филип Станев, да изрази учудването си, че хората отново ще се доверят на бившия премиер Бойко Борисов. Станев заяви, че му изглежда странно, че "пак някакви там хорица си гласуват за него", още повече след скандала с "кюлчетата и шкафчетата".

От ИТН продължават да са категорични, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС за евентуален следващ кабинет. "Няма как да бъде отворен диалогът с ГЕРБ и ДПС, те доведоха нещата до сегашното състояние. Трябва да видим как ще се разположи картата на политическия живот след изборите, за да видим математиката и кой къде се разполага. Когато знаем точните числа и проценти, ще можем да кажем какво ще предприемем. Правителство на всяка цена означава, че е много важно да го има, а не че ще допуснем всякакви компромиси. Българските граждани имат огромното желание да се състави кабинет. Да излязат и да гласуват - колкото повече гласуват, толкова по-голяма тежест има. Трябва да знаем какво мислят хората", коментира Станев пред "Нова Нюз". 

За сметка на това не бе изключена възможността да се контактува с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. "На мен Кирил Петков ми прилича на Джон Траволта. Те с Василев са симпатични като външност. Но не са открили топлата вода, техните идеи са приоритетите на страната. Те са новата вълна в българската политика, ние също сме част от нея. Бяхме отворени докрай към работа с т. нар. партии на протеста. Кабинет не се състави заради внезапно проявили се изблици на несъстоятелност", посочи Станев.

Той защити също така "Има такъв народ" от обвиненията за съмнително финансиране и лобиране в полза на нечии интереси: "И Маджо (б.ред. - прозвището на бизнесмена Младен Михалев), и Роберто Баджо (б.ред. - бивш италиански футболист) стоят зад нас. Хвърляш нещо в пространството и се почва. От там тръгват несериозните политически отношения. "Има такъв народ" има сериозна членска маса. Партийните ни членове си плащат членския внос в размер на 10 лева. Има и дарения, но ние спазваме волята на гражданите и вземаме 1 лев субсидия".

 

АБСУРДНО

Зам. шефът на ИТН Тошко Йорданов потвърди заявеното от Станев, че в следващото Народно събрания няма да имат каквито и да са "взаимоотношения, контакти или подкрепа" с ГЕРБ и ДПС.  "С всички останали, които влязат, особено що се отнася до "Демократична България" и, предполагам, че ще влязат новата формация, логично е да бъдем партньори, защото целите ни са едни и същи", допълни Йорданов, след като внесе в ЦИК 3700 подписа за регистрация за парламентарните избори.

"Въпросът е дали ще има разум, защото в миналия парламент нямаше", допълни той.

"Появата на нови политически формации е нещо прекрасно, това е демокрацията и как може някой да се страхува от това, отговори Йорданов на въпрос дали ИТН се бои от "Продължаваме промяната".

На въпрос за искането на Петков и Василев за почтеност и за искането им всички партии да приемат техните условия, Йорданов отговори:" Достатъчно сте паметливи, за да знаете, че много често, всъщност всички партии без нас, говорят преди избори едни неща, а след това правят други. Така че, когато дойде реалността след изборите, тогава всички ще трябва да се съобразим с нея. Но ние, като тях, не бихме разговаряли с ГЕРБ и ДПС".

 

"ПОЛИТИКАТА: НАШЕ ОТРАЖЕНИЕ"

В същото време и лидерът на ИТН Слави Трифонов, се изяви в основния си канал за комуникация - Фейсбук. "За трети път отиваме на избори тази година. Сигурно си мислите неособено приятни неща за българския политически живот. И аз така. Особено когато го гледах отвън. А сега го гледам отвътре и ще ви кажа какво виждам. Българският политически живот е отражение на нашите мечти, желания, намерения, фантазии, страхове, надежди, неприязън, отвращение, участие, дистанция и какво ли още не. Всъщност, българският политически живот е отражение на самите нас. Колкото и тривиално да звучи, е точно така. В парламента и в българския политически живот има различни хора. И лоши хора, и добри хора, и глупави, и умни, и морални, и неморални, като всички нас. Точно колкото могат да се разберат хората, живеещи в един блок, в един квартал, в един български град, точно толкова могат да се разберат и депутатите в българския парламент. И да казвам, че не е хубаво, то просто си е така, и за това е по-добре нищо да не казвам. Освен това, че правя, каквото зависи от мен и колкото мога. Стремя се да постъпвам правилно и последователно.

А и в крайна сметка демокрацията е прекрасно нещо, защото съдбата ни зависи от всички нас. Желая ви мъдрост, сила и успех", написа той на страницата си.

 

Току-що “Има такъв народ” подаде документи за участие в предстоящите избори. За трети път отиваме на избори тази година....

Posted by Слави Т. Трифонов on Monday, September 27, 2021

 

Още

Адвокат Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков

15.10.2021

28760
"Сова Харис": ГЕРБ - 24,2%, БСП - 19,1%, ПП - 14,6%

15.10.2021

7869
Рашков: Събират се много сериозни доказателства срещу Борисов

14.10.2021

29842