Quantcast
Испания не казва разпитван ли е Борисов за "Барселонагейт" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Испания не казва разпитван ли е Борисов за "Барселонагейт"

Разследването за прането на пари, в което е замесено и името на премиера, продължава
 El Periódico
През юни "Ел Периодико" писа, че къщата в Барселона се продава за 2.95 млн. евро.

В Испания разследването "Барселонагейт" продължава. Това става ясно от отговорите на испанската полиция на въпросите на "Сега", свързани с разследването, в което е намесен и премиерът Бойко Борисов. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук. Още през юни "Сега" попита българската прокуратура дали в София е постъпвало искане от испанските власти за разпит на Борисов и ако има такова искане, дали е изпълнено, както и има ли искане за разпити на други българи по това дело.

Неотдавна сайтът за разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая - бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона обаче също отрича това.

 

 

Bird.bg #БарселонаГейт СЛУЧАЯТ БАРСЕЛОНА НЕ Е ЗАТВОРЕН, така както твърди разследваният Йордан Христов в разследването...

Posted by Angel G. Angeloff on Wednesday, September 16, 2020

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, с която Йордан Христов е сключил брак през февруари т.г., точно преди публикацията на "Ел Периодико".

От българската прокуратура отказват всякаква информация по случая. Според електронното деловодство на прокуратурата от 2 месеца преписката е за решаване при спецпрокурор.

"Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както "Сега" писа. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници и избраха да не се явят.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал в прокуратурата прати и Елена Йончева, която сега е евродепутат.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как се прави дипломация под килима
Борисов: И за ваксините ще се окажем най-прави

17.01.2021

6371 49
Бивш здравен министър: Когато хората страдат, се обръщат към Борисов

17.01.2021

3892 58

Коментари

ppipi7766

Нашите не са го разпитали ясно и не че не искат, просто заради ковида отлагат - спазват санитарните изисквания.

Дан Колов

Какво да каже Испания? Че под вола има теле?

маргаритка2

Според мен трябва да проверят към коя агенция е била манекенка.

В други медии пишат "модел " - също си трябва  модна агенция.

 

Та, там ли трябвало да има копие от договор с размер на хонорарите, номер на гащите, неустойки за проституция или  бременност, и т.н.

 

Сигурно ще излезат съвсем бели парите.

 

Кара Колю

Ей тия барцелонци... мълчат... куту некой Иохан... значи... ни за гащите... ни за тарифата отронват дума...

УБО
снимка на УБО

Няма заек ф таз трънка.  Още когато вранския шебек скачаше. Гошо тъпият. Изритан от герб. Мъсти. А сега приглася

Минувача
снимка на Минувача

Защо няма разследване за острова край Гърция, хотелите в Азия? Боеца спи ли или няма други истински факти, подобно на Барселонската?

80-процентовата Корнела да направи запитване в НС.

 

nafta

Имаше и една статия за убийство на пловдивчанка, която се оказа рускиня.

nafta

Испанската полиция също като българската, май.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Няма заек ф таз трънка.

 

Има, и то голям таушан! Интересно как и защо си си внушил, че испанците разследват бащинството на Борисов. Никой няма да го и пита за това.

Slava
снимка на Slava

"Оставка" на испанския главен прокурор, сега, веднага! "Вън мутрите" от испанската прокуратура! Ротфронт👊

nobody2

за чекмедже-бей 5 млн. може да са стинки, за испанскта прокуратура не са - требе данъци да се плащат.

чевермехайвер

 Елена Йончева, която сега е евродепутат , громи Баце 

 

Тукашниот кореспондент от Каменната епоха може да раздуе как е там с манекенките  или за храста , където Баце е съдействал на крал Хуан Карлос за голямата комисионна в СА😂 да не се връщаме към аферата Енрон , че ще плаче да е при бай Ставри , а не в Алкатрас

Epikur

 

   Едва ли има нормално мислещ човек у нас, който да не е убеден, че Боко е здраво замесен в този скандал. Онези които го защитават, също го знаят, но политическата им привързаност ги подтиква да пишат лъжите си тук. Самият Боко не го опровергава категорично, не дава никого под съд за клевета, нещо съвсем лесно при неговия висок пост и огромни възможности. Знае го прокуратурата, знаят го всички завързани един за друг с въжето на властта и парите. Но аз съм напълно убеден, че щом Боко падне от власт(без значение по какъв начин), веднага всичко ще стане ясно, светкавично ще започнат да излизат истините за цялата мръсотия около него.  Обаче така не е интересно, жалко е, показва липса на смелост и качества.

чевермехайвер

HSBC и др.първокласни банки са пропуснали 2 трлн , така че какво са няколко милиарда на Баце .Хамериканците контролират тези потоци и те казват и наказват - другото е белетристика.Да не се окаже преди изборите  ,че Баце е платил ефките с лични спестявания 😂

pro_hard

Защо ли при всяко "претопляне на барцилонската манджа" мутролетариатът много силно се възбужда?  Защо хуйвейбините на Шехеразада, Хидромелиоратора и Нидялко , както и герберугите на свободна практика са толкова притеснени?

kilikanzer

кишата, Гришата и международното положение... нали, кръстовлачещ?

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Защо хуйвейбините на Шехеразада, Хидромелиоратора и Нидялко , както и герберугите на свободна практика са толкова притеснени?

 

Те не знаят, защото или никой не им дава мотиви за директивите, или изобщо не вдяват за какво става въпрос.

Just Converted

Истина ви казвам,всички ще го предадат!Ужасяващо е да виждаш колко,много апатични, празномислещи,празнопътуващи го поддържат  и одобряват,зер малко ли народ се облажи  от Великото грабене,крадене на едро и дребно,държавно и частно..Но.....такъв е Мутриала който създадохме волно или принудени от управленията ИМ.Няма да можем да изринем Авгиевите обори и след 30 години,поражението  върху морала и философията на мислене при огромно количество хомо сапиенс  БГ Е СТРАШНО.Помогни Господи  и този път,да се отървем от тях по който начин  ни подскзжеш,Молим те.А ние ще построим нов храм, На истината!!!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш