Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испания не казва разпитван ли е Борисов за "Барселонагейт"

Разследването за прането на пари, в което е замесено и името на премиера, продължава

El Periódico
През юни "Ел Периодико" писа, че къщата в Барселона се продава за 2.95 млн. евро.

В Испания разследването "Барселонагейт" продължава. Това става ясно от отговорите на испанската полиция на въпросите на "Сега", свързани с разследването, в което е намесен и премиерът Бойко Борисов. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук. Още през юни "Сега" попита българската прокуратура дали в София е постъпвало искане от испанските власти за разпит на Борисов и ако има такова искане, дали е изпълнено, както и има ли искане за разпити на други българи по това дело.

Неотдавна сайтът за разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая - бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона обаче също отрича това.

 

Bird.bg #БарселонаГейт СЛУЧАЯТ БАРСЕЛОНА НЕ Е ЗАТВОРЕН, така както твърди разследваният Йордан Христов в разследването...

Posted by Angel G. Angeloff on Wednesday, September 16, 2020

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, с която Йордан Христов е сключил брак през февруари т.г., точно преди публикацията на "Ел Периодико".

От българската прокуратура отказват всякаква информация по случая. Според електронното деловодство на прокуратурата от 2 месеца преписката е за решаване при спецпрокурор.

"Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както "Сега" писа. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници и избраха да не се явят.

Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 ч. Това съобщи в Туитър евродепутатът Елена Йончева, която е един от инициаторите на пленарния дебат.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал в прокуратурата прати и Елена Йончева, която сега е евродепутат.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Възстановена селска баня чупи рекорди по посещаемост

05 Юни 2023

Демерджиев: Има версия, че Ангел Христов от братя Галеви е вкаран мъртъв

04 Юни 2023

Хората с инвалидни пенсии рязко се увеличават

02 Юни 2023

Армията започва мащабни стрелби с комплекси С-300, МиГ-29, Су-25

03 Юни 2023

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС си правят нова спецпрокуратура

03 Юни 2023