Медия без
политическа реклама

И университетите започнаха да искат зелен сертификат

Студентите искат ясни срокове за връщане в аудиориите

Илияна Кирилова

Един по един университетите започват да въвеждат зелени сертификати за студентите и преподавателите си, които искат да се върнат в присъствено обучение. Освен 4-те медицински университета - в София, Пловдив, Варна и Плевен, които допускат до част от занятията си студентите след представяне на документ за отрицателен тест, ваксина или преболедуване, и Американският университет в България реши да предприеме тази стъпка. Останалите 47 висши училища у нас засега продължават да обучават дистанционно.

От Американския у-т съобщиха, че през следващия (пролетен) семестър само студенти със зелен сертификат ще могат да посещават часовете и да живеят в общежитията на учебното заведение. "Останалите без такъв документи са свободни да пребивават извън кампуса, както и да се включват в занятията онлайн - според личното си желание", посочиха от АУБ. 

"По своята концепция университетът поставя в центъра именно студентите и тяхното пълноценно преживяване. Затова във време на пандемични ограничения търси начин да остане място за споделен и пълноценен студентски живот. И в тези усилия се доверява на постиженията на науката и на научния консенсус. Въвеждането на изискването за зелен сертификат в момента е единственият възможен начин за провеждане на присъствени занятия. И докато след последните разпоредби повечето университети в България взеха решение да преминат изцяло онлайн, АУБ се опитва да намери начин и да накара системата на зеления сертификат да заработи в полза на студентите ни. През годините АУБ се утвърди като лидер на прогресивната мисъл в България. Сега е моментът да действаме отговорно, да проправим пътя напред и да станем модел за останалата част от страната", коментира д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ, цитиран от пресцентъра.

От университета очакват над 50% от студентите и около 90% от преподавателите на пълен щат да изберат присъственото обучение и да представят зелен сертификат. "В същото време университетът зачита правото на свободен избор и предпочелите онлайн формат на обучение могат да се възползват от доказалата качеството си електронна платформа на висшето училище и да участват синхронно в часовете", казват оттам.

Междувременно, студентите у нас пожелаха ясни срокове от ректорите за връщане в аудиториите. "Настояваме да получим отговори на въпросите кога и как ще се върнем в присъствено обучение, дали това ще стане през декември, или през януари?", коментира пред "Сега" председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Университетите бяха затворени със заповед на здравния министър от 19 октомври. Те, както и доста други дейности в държавата, получиха правото да възстановят присъственото обучение при наличие на зелени сертификати у студентите и преподавателите. Ректорите обаче масово издадоха заповеди само за минаване към дистанционно обучение, които не съдържат опцията за връщане със сертификати. Негласното условие е 50% от кандидат-висшистите да разполагат с такива документи, а както е известно, процентът на имунизираните сред тях е доста нисък - около 20% по данни на НПСС. Аргументът на повечето ректори е, че не е съвсем удачно отварянето на вузовете за присъствено обучение само за 20% от студентите.

"Това обаче поставя в голяма неизвестност студентите, които са изправени пред редица дилеми - да освобождават ли общежитията си, да почват ли работа и т.н.", коментира Даниел Парушев. По думите му от здравното министерство вече близо месец не отговарят на предложението им за даване на отсрочка с един месец за въвеждане на зелените сертификати във вузовете. Така, около 47 наши университета продължават с дистанционно обучение, а само в 4 от тях - медицинските, където 90% от младежите са ваксинирани - се преподава присъствено. Според Парушев няколко месеца онлайн обучение не е проблем за висшето образование, но оставането в дистанционни лекции до края на годината няма да се отрази никак добре на качеството на обучението.

Новината за признаване на антителата се възприема положително от Националното представителство на студентските съвети, откъдето искаха студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2. Оттам продължават да настояват всяко висше училище да разполага с безплатни антигенни тестове за коронавирус, с които да тества възпитаниците си преди лекции, както и с пунктове за ваксинация. 

Преди дни ректорът на Техническия университет проф. Венцислав Вълчев съобщи пред БНР, че очаква резултатите от анкета сред 3-те хиляди студенти редовно обучение, за да стане ясно какъв процент от тях са готови да се тестват. Според него за бъдещите инженери лабораторните упражнения са от изключителна важност и е нужно да се провеждат присъствено. "Ако анкетата покаже висок процент от студенти, които искат да се тестват, плюс онези, които имат зелен сертификат, то тогава можем да преминем към тестване в двора на университета и да преминем към присъствено обучение, но само за упражнения. Ако процентът е около 50 или надолу, това поставя преподавателите в изключително трудна ситуация, тъй като трябва да водим веднъж присъствено, веднъж онлайн. Ще се разбърка графикът и на преподавателите, и на студентите. Иначе университетът би могъл да заплати тестовете за една - две седмици", посочи той.

"Икономически университет-Варна би могъл да плаща тестовете за период от един или два месеца", коментира и ректорът му проф. Евгени Станимиров. В момента и там тече проучване сред администрация, студенти, редовни и хонорувани преподаватели, за да се види колко са преболедували и колко са ваксинирани. Според проф. Станимиров дори 10-15 % да останат извън възможността да ползват условията на "зелен сертификат", това би било проблем. 

 

 

 

 

Още по темата