Медия без
политическа реклама

И новият кмет на Ракитово бе отстранен от длъжност

Георги Холянов трябваше да довърши мандата на баща си, но се оказа, че има фирми в нарушение на закона

22 Ноем. 2022

Кметът на Ракитово бе отстранен от длъжност на продължило до полунощ заседание на Общинската избирателна комисия. Георги Холянов е свален от длъжност с 6 гласа "за" срещу 4 "против".

До тази развръзка в Пазарджишко се стигна след сигнал от Димитър Делиев, че кметът е едноличен собственик на три търговски дружества - “Цвета къмпани”, “Кос Хол 1” и “Кос Хол 2”, което, по смисъла на закона, е нарушение, тъй като кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители и прокуристи на търговски дружества по време на своя мандат. Като управител на трите дружества е вписана Сузана Холянова - съпругата на кмета.

Решението на ОИК може да бъде обжалвано и, по информация на БНТ, Холянов ще направи това в следващите дни.

Георги Холянов встъпи в длъжност кмет на община Ракитово на 11 юли тази година. Като независим кандидат той спечели частичните местни избори на 3 юли. Тогава за него гласуваха 2516 души от общо 4602 избиратели. Кметът трябваше да довърши мандата на баща си – Костадин Холянов, който пък бе отстранен от поста заради конфликт на интереси и разследван. Той обжалва отстраняването си, но почина преди да излезе решението на на Върховния административен съд.

Още по темата