Медия без
политическа реклама

И Борисов, и Радев поздравиха Тръмп за 4 юли

Американската посланичка и колегите и от посолството танцуват за националния празник

04 Юли 2020
Фейсбук

И премиерът Бойко Борисов, и президентът Румен Радев изпратиха поздравления до президента на САЩ Доналд Тръмп по случай Деня на независимостта на Щатите - 4 юли.

"Безпрецедентните предизвикателства, породени от пандемията, за пореден път демонстрираха значението и необходимостта от здрава трансатлантическа връзка в световните дела", пише в поздравителния адрес на премиера, който слага акцент върху това, че в един свят, в който устоите на почиващия на правила международен ред са поставени на изпитание, отношенията между България и САЩ на съюзници, партньори и приятели са надеждна основа за по-нататъшното задълбочаване на двустранните връзки.

"Позволете ми да изразя също лична признателност за безрезервната подкрепа, която Вашата страна ни оказва в условията на глобалната пандемия от коронавирус", посочвва още Борисов.

Той заявява също, че в резултат от "ползотворната му среща с американския президент във Вашингтон през ноември 2019 г.", в отношенията между България и САЩ бе внесен осезаем импулс.

"Знаково за тази качествено нова динамика бе успешното провеждане на първата сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ на 8 януари 2020 г. в София. Диалогът, по своята структура и съдържание, издигна стратегическото ни партньорство на качествено ново равнище", пише още премиерът.

Той отбелязва също, че продължава активната съвместна работа в приоритетни области на взаимен интерес като сигурност и отбрана, борба с тероризма, търговия и инвестиции, култура, образование, задълбочаване на връзките между двата приятелски народа, енергийна сигурност и енергетика, включително по линия на повишаване на енергийната независимост на България, посредством диверсификация на енергийните източници и маршрути.

"Искрено вярвам, че заедно можем и следва да продължим да надграждаме постигнатото до момента, с оглед на разгръщането на пълния потенциал на двустранните отношения", пише още Борисов и изпраща най-сърдечни пожелания за крепко здраве, успех и благоденствие към Тръмп, семейството му и към целия американски народ.

Борисов дори поздрави Тръмп в любимата на американския президент социална мрежа - "Туитър":

I want to congratulate my friend @realDonaldTrump and the entire American people on the US Independence Day. I wish you health, success and prosperity. Our countries are partners and allies, and we demonstrated mutual support during the pandemic.

— Boyko Borissov (@BoykoBorissov) July 4, 2020

Румен Радев пък изтъква, че "стратегическото партньорство между България и САЩ е солидна основа за все по-активната динамика в двустранните отношения".

"Този възход е естествено продължение на дългогодишното приятелство между двете страни, основаващо се на споделени ценности и сътрудничество в редица области на взаимен интерес", добавя Радев и изразява увереност, че България и САЩ ще продължат да работят заедно за още по-интензивни търговско-икономически отношения, разгръщане на големия потенциал за американски инвестиции у нас и укрепване на връзките между българския и американския народ.

Радев също изтъква двустранното сътрудничество между България и САЩ за енергийна диверсификация, партньорството в сферата на отбраната и сигурността и справяне с предизвикателствата, които поражда безпрецедентната световна криза през последните месеци.

Американската посланичка в София Херо Мустафа пък пусна на сайта на посолството танц, в който участват служители и самата тя. И написа: 

"Честит 4 юли! Днес, в Деня на независимостта на САЩ, Ви каним да празнуваме онлайн. Чакаме Ви тази вечер в 21:00ч. на нашата страница във Facebook. Подгответе се за партито довечера с това невероятно Line Dance изпълнение на посланик Мустафа и нейните колеги от посолството. Готови сме да купонясваме и с нетърпение очакваме да празнуваме с Вас тази вечер!"

Честит 4 юли! Днес, в Деня на независимостта на САЩ, Ви каним да празнуваме онлайн. Чакаме Ви тази вечер в 21:00ч. на нашата страница във Facebook. Подгответе се за партито довечера с това невероятно Line Dance изпълнение на посланик Мустафа и нейните колеги от посолството. Готови сме да купонясваме и с нетърпение очакваме да празнуваме с Вас тази вечер! #IndependenceDay # 4thOfJuly Happy 4th of July! Today, on America's Independence Day, we invite you to an online celebration. Meet us tonight here on our Facebook page at 9:00 PM. You can warm up for the party with this amazing line dancing performance by Ambassador Mustafa and her colleagues from the embassy. We are ready to party and looking forward to celebrating with you tonight!

Posted by U.S. Embassy Sofia on Saturday, July 4, 2020

 

Ключови думи:

Бойко Борисов, Румен Радев, Доналд Тръмп

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Без реформа кабинетът вдигна заплатите на всички чиновници

08 Апр. 2024

Прокуратурата: Живко Коцев е анонимен свидетел

10 Апр. 2024

Великденските добавки ще са 100 лв., но не за всички

10 Апр. 2024

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев се обяви за жертва

10 Апр. 2024

Европрокуратурата се похвали с присъда за бизнесдама заради автосервиз

11 Апр. 2024