Quantcast
Христо Иванов: Няма да се коалираме с ГЕРБ, БСП и ДПС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Христо Иванов: Няма да се коалираме с ГЕРБ, БСП и ДПС

Управляващите вместо да се грижат за "рахатлъка" на Доган, да се погрижат за честни избори, настоя той
Обновена
4 098
 Илияна Кирилова

В коалиционното споразумение на "Демократична България" ще има много ясни червени линии – обединението ще се яви самостоятелно на избори и няма да влиза в коалиции с ГЕРБ, ДПС и БСП". Това заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ пред Би Ти Ви в сряда.

Думите му са по повод коментара на другия съпредседател на дясното обединение - Атанас Атанасов, който каза, че са възможни преговори с БСП, ако лявата формация подкрепи програмата на "Демократична България".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък покани вчера политически формации и неправителствени организации за разговори, за да направят общ фронт за честни избори и за паралелно на ЦИК преброяване на резултата от парламентарния вот на 4 април. Засега твърд отказ от тези разговори направи Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ".

Христо Иванов каза още, че за приоритети, свързани с демокрацията и върховенството на закона, "Демократична България" ще работи за постигане на широки мнозинства.

"Длъжни сме да дадем не просто констатации колко е трудно и каква е корупцията, трябва да дадем път, за да могат българските граждани да се надяват, че България може да се освободи от епохата "Борисов", епохата на омертата и корупцията. В името на това ние ще се обърнем към всеки народен представител", обясни Иванов.

По-късно пред сградата на парламента Христо Иванов заяви пред репортери, че е "тук, за да не си помислят депутатите от ГЕРБ да обслужват отново Ахмед Доган и да излязат и да кажат как ще гарантират, че поредните поправки не се правят за него". "Вместо за рахатлъка на Доган депутатите да се погрижат за честни избори", настоя Иванов, като конкретният повод е предложената от представители на управляващата партия поправка в Закона за рибарството и аквакултурите.

Според Иванов тя би спасила от разрушаване двуетажна постройка в лятната резиденция на почетния председател на ДПС в Росенец. Изменението ще се гледа утре в земеделската комисия в НС на второ четене.

"Не се противопоставяме на легализирането на реалните рибарските постройки, но съжалявам, Доган е философ, почетен председател на ДПС, почетен председател на българската мафия, но за рибар не знам да е", заяви още съпредседателят на ДП.

Според Иванов честните избори могат да се гарантират с гласуване по пощата и въвеждане на видеонаблюдение на процеса по отчитане на гласовете и съставяне на протоколите. От "Да, България" вече са дали на всички парламентарни групи своите предложения за нови текстове, които да гарантират честните избори.

Иванов подчерта, че ако срещу гласуването по пощата има много съпротива, то поне видеонаблюдението от страна на застъпници и наблюдатели трябва да се разреши. "Ние сме готови с платформа, която ще позволи на едно и също място да се съберат тези излъчвания. Имаме вече 10 000 застъпници", каза той.

 

Още

ИТН представя проектокабинета си на партиите без ДПС и ГЕРБ

02.08.2021

Обновена

8467
Популизъм и сиромахомилство плъзват в парламента

02.08.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

16024
Хр.Иванов: ДПС е неудобна тема за партията на Слави Трифонов

02.08.2021

5390