Медия без
политическа реклама

Хората на Кьовеши претърсват в София заради ремонт на Фандъкова

Борисов обвини европрокуратурата, че прави "Костинброд 2"

30 Март 2023Обновена
Паветата на бул. "Цар Освободител" пред парламента. 28 януари 2023 г.
БГНЕС
Паветата на бул. "Цар Освободител" пред парламента. 28 януари 2023 г.

Европейската прокуратура (ЕППО) извършва претърсвания и изземвания днес в София в разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета. Това съобщи пресслужбата на Лаура Кьовеши.

Разследването е с кодово име "Пътят на жълтото паве". То се отнася до лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Възможната корупция се изчислява на поне 3 милиона евро.

Европейската прокуратура обяснява, че се самосезирала през есента на 2022 г. по публикации в медиите. ЕППО проверява договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Тази вечер Бойко Борисов коментира пред бТВ, че "евпрокуратурата действа тенденциозно. Това е "Костинброд 2"! Какво щеше да стане, ако бяха претърсвали не днес, а в понеделник?! Разследването започна още миналия септември. Правят го нарочно в петък вечер, за да могат всички утре да го въртят! Това е в полза на президента Радев. Нямаме нищо против да открият виновните. Ако зависеше от мен, нямаше да ремонтирам там. Освен това отдавна казахме, че г-жа Фандъкова няма да е кандидат за кмет". 

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязва се и че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Поисканата от регионалното министерство техническа експертиза обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на европрокуратурата.

Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания и издирвателни действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, посочва европрокуратурата.

Жълтите павета бяха наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени.

Първата копка на обновлението на т.нар. Зона 4 от центъра на София, в която влиза и площадът пред парламента, бе направена през 2018 г., а първият строител на обекта, подписал договор със Столична община, бе фирмата "ПСТ груп". След по-малко от година обаче дейностите бяха прекратени заради грешки в проектирането и изпълнението. След това на "Московска" 33 проведоха нов търг и довършването на зоната бе дадено на добре известната компания „Трейс Груп Холд“, която през пролетта на 2022 г. бе обявена за победител с оферта от 15,7 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 300 дни. Работата започна през юли м.г., а през септември гражданската организация „Спаси София“ констатира, че след пренареждането в големи участъци жълтите павета изглеждат по-зле отпреди ремонта.  От екипа на Фандъкова тогава заявиха, че в социалните мрежи се пускат манипулирани снимки. Тази версия оцеля до предсрочните избори на 2 октомври, след което столичната управа смени тона и призна за проблеми с ремонта. За това помогнаха и кадри, на които се вижда как работник на „Трейс Груп Холд“ чупи жълто паве с чук. След тяхното публикуване Фандъкова съобщи, че глобява фирмата-изпълнител със 100 000 лв. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата