facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Херо Мустафа след среща с Борисов: Не е моя работа да зова за оставки

Главният прокурор Иван Гешев видя в обръщението на американското посолство похвала за своите "безкомпромисни действия"
Обновена
78 165
 Илияна Кирилова

Посланичката на Съединените американски щати (САЩ) в България Херо Мустафа заяви, че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”. Тя направи коментара след днешната си среща с премиера Бойко Борисов, цитирана от "Свободна Европа". Медията е изпратила въпроси на Мустафа, като повод за нея е снощната позиция на посолството на САЩ. В нея се казва, че дипломатическата мисия подкрепя правото на мирен протест в България, както и исканията на гражданите за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

"Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

От "Свободна Европа" са попитали дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на посланик Мустафа са били изпратени по  електронна поща:

"Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец и протестите пред морските сараи на Ахмед Доган.

ПОЗИЦИЯТА 

В 22:45 ч. посолството на САЩ у нас публикува в профила си във Фейсбук текст  в защита на мирните демонстрации като основно демократично право. "Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.", се казва в съобщението на български и английски. 

 

Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено...

Posted by U.S. Embassy Sofia on Monday, July 13, 2020

Миналата седмица посолството предупреди американските граждани у нас да внимават поне до 16 юли заради демонстрациите в центъра на София.

АТАКИ

От ГЕРБ обаче неочаквано разтълкуваха изявлението на американските дипломати като насочено срещу президента Румен Радев. „Никой не е над закона! Нито в президентството, нито в която е и да е друга институция или власт. Всеки носи отговорност за думите си, действията и решенията си. САЩ каза: "Никой не е над закона, дори Радев!”, написа във Фейсбук депутатът и бивш зам.-министър в МВР Красимир Ципов.

„Протестите са право на всеки и ценност на демокрацията. Съдебната система е независима, а конституционната реформа е определила надпартиен избор на професионалисти. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет”, допълва Ципов.

В своя полза изтълкува обръщението и главният прокурор Иван Гешев. Той благодари в Туитър на посолството. "Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата. Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", написа Гешев.

От средите на държавното обвинение, които през последните дни изразиха безрезервна подкрепа към главния прокурор Иван Гешев, останаха твърдо на същата позиция. "Законът трябва да е над всичко. Не мога да възприема искането за оставката на главния прокурор, защото както той, така и всички прокурори си вършат работата. Не може това да е причина за оставка", заяви председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов пред Нова телевизия.

Той изрази убеденост, че всичко е било извършено по правилата при обиските в президентството миналата седмица: "Аз бих се притеснил, ако нямаше критики, когато има обаче явно си вършим добре работата. По същата логика и изпълнителната власт можеше да иска оставки, когато влязохме в министерствата. Аз съм убеден, че във всички случаи процедурата е спазена." По думите му прокуратурата никога не е била толкова активна. "От шест месеца Иван Гешев е главен прокурор и му се иска оставката. Връщам се години назад когато един министър-председател поиска оставката на един главен прокурор", допълни още Иванов, намеквайки за конфликта между Иван Костов и Никола Филчев.

302

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кръстовищата на "Орлов мост" и пред МС остават блокирани

11.08.2020

1321 31
27-и ден на протести - Полицията махна палатките на Капитан Андреево

04.08.2020

Обновена

8265 39
Калинке-малинке, къщичката ти гори!

24.07.2020

Г-н БАЛЕВ

3671 3

Коментари

Страници

Forza NATO

Нека тълкуването на морфическия резонанс започне сега! 😃

Сироко Леванти

WTF е морфически резонанс? Нещо от илюминатите, зодиите и Билдербергови? 😓

Billy-Joe Winchester

Преценили са, че Бойко вече е окуцял и затова залагат на друг конь. 👌

tido

Корумпираните коне ги убиват, нали? ✌️

Хулиган

И изтребители авансово им платиха, и пак недоволни!

Пази боже от съюзници...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-za-kiselo-mliako/

Амира

Voila, madame, le jour de Spas...

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/07/2680453_morfichen_rezonans_for_dummies/

 

ЕМОКОМ

КОНСТИТУЦИЯ Глава първа ОСНОВНИ НАЧАЛА

 

Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

stormbringer99

Езотеричния клиренс долавя атипично затишие на морфическия резонанс идващ от Москва! 👂

Джиджи

Посолството на САЩ подкрепи мирните демонстрации

А ПОСОЛСТВОТО на ЕС – кога?! 😁😵👃💃

vetka

По-просто казано , клатят му се топките на коча с тенденция за откъсване до 48 часа.

Доц.Трътлев

И изтребители авансово им платиха, и пак недоволни!

Работата отива към купуване на самолетоносач. Тях ги строят по за около 10-на години и струват по около 15  милиарда долара бройката. Плащането е в аванс - 100%.😉

vasilevil

Явно са пуснали тиквите по пързалката.

segal

Никого не са пуснали никъде. Особено не са пуснали никъде няколко хиляди студенти на бригада в САЩ и още няколко хиляди студенти са се върнали дома заради коронясалите университети. 
А полицаите взеха, че започнаха да се задоволяват като трепят студентчета. Неизкласилите българчета изравняват условията, като трошат главите на по-училите от тях.  

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Ко ?  Сигурно такава е реакцията на Биби и Иги.

 

словата МИ

Ще я сменят.

 

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Малко е рано за Halloween , ама по-добре рано, отколкото късно !

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Ко речи ?  Сигурно такава е реакцията на Биби и Иги.

Aniki

Това обърнат палец надолу ли е? Щото на такова прилича.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Вай, вай, вай! 

На Херо май не й е харесало да я водят да й показват багери и комбайни. 

Пък и гушканията с башбакана дали са я пленили? Още повече, че с такива прегръдки Бай Х.й обикновено се извинява за лафове като "тъпа кърджалийска такованка". 😂

 

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3992857.jpg

Джиджи

"тъпа кърджалийска такованка"

Гугутка?

 

Баце не речи ли "тъпа кърджалийска гугутка"? 😵💩💨👏

банда

Отписали са го, ясно. Интересно на кой ще заложат? Цецо е техният ку..човек, обаче нема потенциал.  Ще видим...

скайспирит

Не вярвам в ДП да не знаят какъв е рейтинга на ЦвЦв.  

GabroWitz

Всичко това го предсказах още като Ичко слезе на Българския бряг. А СЕГА залагам, че Човекът на УСА е тоя, който с риск да наруши Конституцията призова за случващото се. Без "добро" от посолството едва ли щеше да е толкова смел. А Гешев такива документи търсеше, може и да е намерил, другото е кокошкарщина.
 Втори мандат за Радев, минпред -Хр.Иванов  или Хаджигенов. Безпрецедентна ляво-дясна коалиция.

vetka

Цветан без потенциал ? Какво говорите ! Той е имал трудно детство и работа с дефектолози , но после има дипломи , вишУ и е специализирал където трябва. Цветан може да говори по шаблон. Има маркови костюми с още по-маркови копчета за ръкавели. А вече пусна и философски мустаци ,визия на каракачански овчи водач. Цветан е перфектния човек.

Baskerville
снимка на Baskerville

Защото утре...Allons enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé !

А после - Ça ira

old war horse
снимка на old war horse

абе нещо само гешеФ споменуват, бацко го нема тем, забелезАхте ли?!?

скайспирит

И на ул.Козяк ли налазиха комунягите? 😁

Доверчивия

Гешев, започни веднага прокурорско разследване за търговия с влияние на посолството, хайде бате, ти можеш и ще се справиш!

Няма да допуснеш гумената лотка от "Аврора" да установи работническо-селска власт, хайде, момчето ми, давай, ти си!

Bacho Кольо

Добре го е написала Мустафата.

На дипломатически език това означава "Ако в най-кратък срок не завалят наказания и оставки, ще оттеглим досегашната си подкрепа за теб"

Джиджи

Май Мустафата си знае добре работата ... 😁✌️

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш