Медия без
политическа реклама

Херо Мустафа след среща с Борисов: Не е моя работа да зова за оставки

Главният прокурор Иван Гешев видя в обръщението на американското посолство похвала за своите "безкомпромисни действия"

14 Юли 2020Обновена
Илияна Кирилова

Посланичката на Съединените американски щати (САЩ) в България Херо Мустафа заяви, че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”. Тя направи коментара след днешната си среща с премиера Бойко Борисов, цитирана от "Свободна Европа". Медията е изпратила въпроси на Мустафа, като повод за нея е снощната позиция на посолството на САЩ. В нея се казва, че дипломатическата мисия подкрепя правото на мирен протест в България, както и исканията на гражданите за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

"Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

От "Свободна Европа" са попитали дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на посланик Мустафа са били изпратени по  електронна поща:

"Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец и протестите пред морските сараи на Ахмед Доган.

ПОЗИЦИЯТА 

В 22:45 ч. посолството на САЩ у нас публикува в профила си във Фейсбук текст  в защита на мирните демонстрации като основно демократично право. "Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.", се казва в съобщението на български и английски. 

Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено...

Posted by U.S. Embassy Sofia on Monday, July 13, 2020

Миналата седмица посолството предупреди американските граждани у нас да внимават поне до 16 юли заради демонстрациите в центъра на София.

АТАКИ

От ГЕРБ обаче неочаквано разтълкуваха изявлението на американските дипломати като насочено срещу президента Румен Радев. „Никой не е над закона! Нито в президентството, нито в която е и да е друга институция или власт. Всеки носи отговорност за думите си, действията и решенията си. САЩ каза: "Никой не е над закона, дори Радев!”, написа във Фейсбук депутатът и бивш зам.-министър в МВР Красимир Ципов.

„Протестите са право на всеки и ценност на демокрацията. Съдебната система е независима, а конституционната реформа е определила надпартиен избор на професионалисти. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет”, допълва Ципов.

В своя полза изтълкува обръщението и главният прокурор Иван Гешев. Той благодари в Туитър на посолството. "Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата. Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", написа Гешев.

От средите на държавното обвинение, които през последните дни изразиха безрезервна подкрепа към главния прокурор Иван Гешев, останаха твърдо на същата позиция. "Законът трябва да е над всичко. Не мога да възприема искането за оставката на главния прокурор, защото както той, така и всички прокурори си вършат работата. Не може това да е причина за оставка", заяви председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов пред Нова телевизия.

Той изрази убеденост, че всичко е било извършено по правилата при обиските в президентството миналата седмица: "Аз бих се притеснил, ако нямаше критики, когато има обаче явно си вършим добре работата. По същата логика и изпълнителната власт можеше да иска оставки, когато влязохме в министерствата. Аз съм убеден, че във всички случаи процедурата е спазена." По думите му прокуратурата никога не е била толкова активна. "От шест месеца Иван Гешев е главен прокурор и му се иска оставката. Връщам се години назад когато един министър-председател поиска оставката на един главен прокурор", допълни още Иванов, намеквайки за конфликта между Иван Костов и Никола Филчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха искане за изслушване на Пеевски

18 Юли 2024

Групата на Пеевски в НС продължава да отслабва

17 Юли 2024

С лозунга "ДПС без Пеевски" хората на Доган си взеха централата

19 Юли 2024

Огненият вятър изпепели половината ямболско село Воден

17 Юли 2024

ДПС-Доган изпревари Пеевски за изселническите пенсии

17 Юли 2024