Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хакерската атака срещу пощите носи почерка на руските служби

Вицепремиерът Калина Константинова поиска оставките на ръководството на "Български пощи"

03 Май 2022
БГНЕС
Вицепремиерът Калина Константинова и шефът на ДАНС Пламен Тончев

Хакерската атака срещу "Български пощи" носи почерка на руските служби. Вирусът е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР. Освен това всички инструменти, с които работи вирусът, са компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация. Това съобщи пред журналисти Васил Величков, който е съветникът по IT-въпроси на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова.

Кибератаката срещу "Български пощи" е била засечена на 16 април. Тя обаче е започнала цели 2 седмици по-рано с проникване в мрежата през централния офис на институцията в София. Хакерите са инсталирали допълнителни инструменти, с които да се улесни разпространението на зловредния код. На 5 април са извършили тестове, за да проверят дали сработват всички елементи на вируса. Процесът по криптирането на данни е започнал на 16 април, като заради забавената реакция да бъдат спрени сървърите на "Български пощи" и достъпа до интернет, атакуващите са успели да криптират и архивите.

"Криптовирусът е успял да нанесе много сериозни щети. Голяма част от данните са най-вероятно безвъзрвратно загубени", посочи Величков. По негови думи няма индикации да са изтекли лични данни на българските гражданни, но такъв сценарий е възможен. Поради това е уведомена Комисията за защита на личните данни.

Възстановяването на всички услуги на "Български пощи" става поетапно, като вече работят изплащането на пенсиите и международните пратки. "Ако в системата на "Български пощи" остане копие на тези хакерски инструменти, няма гаранция, че това няма да се повтори отново. Не можем да поемем рискове и да пускаме неща бързо, защото може да се върнем в изходна позиция в същия ден", заяви още IT експертът.

Той уточни също, че такъв тип вируси обикновено се използват от хакерите за искане на откуп, за да бъдат възстановени криптираните от тях данни. В случая обаче не е искан откуп от "Български пощи". Величков категорично отхвърли и възможността такъв да бъде платен, ако бъде поискан. "Ние не преговаряме с терористи", коментира той.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че контраразузнаването е разполагало с информация, че хакери са атакували "Български пощи" 10-12 часа преди да бъде уведомено официално от служители на пощите. Освен това първоначално ръководството на дружеството е отказало предложението за помощ от ДАНС. "Български пощи не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това, сме предприели действия за възстановяването им след хакерската атака заради важните социални функции, които изпълняват", каза Тончев.

Той посочи, че има външни и вътрешни причини, които са позволили разгръщането в такъв мащаб на кибератаката срещу "Български пощи". На фона на несигурната геополитическа обстановка в интернет са се появили за свободно ползване много инструкции за осъществяване на кибератаки, които се ползват както от двете страни във войната, така и от криминални контингенти. Системното неглижиране на киберсигурността на "Български пощи" също е спомогнало за разгръщането на атаката.

Вицепремиерът Калина Констатинова съобщи, че днес е поискала оставката на изпълнителния директор на "Български пощи", както и на целия Съвет на директорите. По думите ѝ дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на "Български пощи", така и от бившите управляващи от ГЕРБ.

Още по темата