Медия без
политическа реклама

Хаджигенов и Бабикян бяха арестувани за акция пред руското посолство

Двамата бяха пуснати, след като прокуратурата обяви, че няма да им повдига обвинения

08 Апр. 2022Обновена
Фейсбук
Арман Бабикян (вляво) и Николай Хаджигенов по време на акцията си пред руското посолство, малко преди да бъдат задържани.

Двама бивши депутати и лидери на "Ние идваме" - адвокат Николай Хаджигенов и политологът Арман Бабикян, проведоха акция пред руското посолство. Днес по обяд те заляха с червена боя табелата и входната врата пред посолството. Те обявиха, че правят това в знак на протест срещу войната в Украйна. "Всеки ден служителите на Путин трябва да виждат кръвта на невинните жертви на фашисткия режим", коментира Бабикян във "Фейсбук". Хаджигенов обяви веднага след акцията си, че посланик Митрофанова е трябвало да бъде изгонена от България.

Пред посолството имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия. Малко по-късно Бабикян и Хаджигенов бяха арестувани и отведени към Първо РПУ. 

МВР може да задържа без обвинения до 24 часа. След това прокурор може да поиска 72-часов арест за обвиняем. От вътрешното министерство все още няма официален коментар по случая. Два пъти досега България е била осъждана от Страсбург, тъй като е санкционирала хора, протестирали по сходен начин като Хаджигенов и Бабикян и така е нарушила правото им на свободно изразяване. (Повече за тези казуси вижте тук и тук.)

Междувременно Софийската районна прокуратура съобщи, че няма да привлича към наказателна отговорност Хаджигенов и Бабикян и няма да ги задържа за срок до 72 часа. "Днес малко преди 17 ч. полицай от 1-во РПУ в София е докладвал пред прокурор от Софийска районна прокуратура, че по-рано през деня от органите на МВР е образувано досъдебно производство за хулигански действия срещу Н.Х. и А.Б. След запознаване с доказателствата, наблюдаващ прокурор е преценил, че на този етап няма основания за задържането на двете лица и за привличането им към наказателна отговорност", обяви прокуратурата, но допълни, че на органите на МВР са дадени указания за продължаващи действия.

Малко след 18.30 ч. Бабикян и Хаджигенов бяха пуснати от ареста. Те отново коментираха, че акцията им е била граждански протест срещу руската агресия в Украйна. Хаджигенов обясни, че подобни акции е имало по цял свят, но само тук е имало арести заради това. Той увери, че е бил готов да покаже личната си карта на служителите на реда, но час и 40 минути никой от тях не му е дал отговор на какво основание му я искат. По адрес на полицаите Хаджигенов допълни, че са били "любезни и също толкова неграмотни". "Какво трябва да се случи, за да вдянат, че изразяването на гражданска позиция не е хулиганство. Има безброй оправдателни присъди", продължи той.

Докато двамата бивши депутати бяха в ареста, пред полицейското управление се събраха 30-ина души. "Ние идваме" обяви, че организира протест пред РПУ-то от 18.30 ч.

 

Още по темата