Медия без
политическа реклама

Граждани поискаха от ПП-ДБ конституционен проект до седмица

Протест под надслова "Сарафов е подмяна, а не промяна" се проведе в София

23 Юни 2023Обновена

Протест срещу избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор се проведе пред Съдебната палата в София. Организатор на демонстрацията е "Инициатива Правосъдие за всеки". Гражданите направиха и шествие до Народното събрание.

"Нека да поискаме истинска съдебна реформа с конституционни промени, а не поредната имитация от царството на сенките и гнездото на политолигарсите! И да, длъжността Главен прокурор трябва да бъде премахната. Стига толкова!", обясниха мотивите за протеста неговите организатори.

В протеста се включи съпредседателят на ПП Кирил Петков, който обеща на гражданите да не ги предава, както и че ПП няма да бъде параван. Пред множеството говори и съпартиецът му Мирослав Иванов, бивш зам.-председател на Народното събрание.

Участниците предупредиха политиците, че очакват внасянето до седмица на конституционен проект на ПП-ДБ в парламента. Такъв десницата обещава, но все още не е представила. Протестиращите даже настояха проектът да се даде на депутатите от ГЕРБ-СДС, за да се види дали ще се присъединят към него, като го подпишат.

Според ораторите на протеста, промените в Конституцията не могат да бъдат направени за по-малко от 3 месеца. А през септември трябва да бъде подменен съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС), който да избере новия главен прокурор. Затова е необходимо конституционният проект да бъде внесен веднага - за да се реформира ВСС и в него да влязат нови хора, които да изберат различен шеф на държавното обвинение. Иначе ще се стигне до избирането за постоянно на Сарафов на този пост и шансовете за промяна ще бъдат пропилени.

Участниците в протеста предупредиха ПП-ДБ, че няма да успеят да се справят срещу политическите интриги на ГЕРБ и ДПС, и затова трябва сами да диктуват играта. Това може да стане именно със собствен конституционен проект, тъй като герберите нямат такъв, а депесарите не могат да внесат своя, тъй като нямат нужния брой депутати.

В заключение протестиращите посочиха, че сега е налице истински шанс да се постигне конституционно мнозинство заради желанието на ДПС да почисти имиджа си, и предупредиха, че ако този шанс бъде изпуснат, в следващите 5-10 години нов няма да има.

Още по темата