Quantcast

Медия без
политическа реклама

Горанов порица употребата на бюджетни пари за частни дарения

16 500 полицаи на първа линия получиха по 650 лв. добавки към заплатите

28 Апр. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов

Всички системи в държавата ще издържат финансово - и по време на извънредното положение, и след него, обяви министърът на финансите Владислав Горанов в парламента. Той придружаваше премиера Борисов на изслушването за правителствените антикризисни мерки. 

Според него схемата 60:40 - държавната помощ за плащане на заплати в закъсали заради пандемията предприятия, работи успешно. „Мярката дава право на всички, които преценят и са осигурители, да се включат. Дотук за 101 000 лица мярката е дала резултат, те са запазили своята заетост“, отчете  финансовият министър. 

Попитан как възприема модата да се иска и получава държавна помощ, а после с нея да се правят дарения, Горанов коментира, че това е личен избор, но даде да се разбере, че не го одобрява. Преди дни например футболният клуб "Лудогорец" на бизнесмена Кирил Домусчиев обяви, че кандидатства за над 111 000 лв. помощ по схемата 60:40, които смята да дари за "закупуване на хранителни продукти за крайно нуждаещи се жители на Лудогорието". "Звучи вътрешнопротиворечиво да ползваш помощи от държавата, а в същото време да правиш дарение, но това е преценка на всеки един стопански субект“, коментира финансовият министър. 

Проблемът "с чужда пита помен прави" обаче не засяга само "стопански субекти". Управляващата партия ГЕРБ влезе в подобно противоречие и предизвика скандал с вдигането на депутатските заплати. Тогава председателката на парламента Цвета Караянчева обясни, че повишението е нужно, за да могат политиците да дарят парите. 

Партията на Бойко Борисов, която е най-големият получател на бюджетни субсидии сред политическите формации, от години "спестява" милионите от хазната и ги ползва, за да купува с дарения любовта на електората.

 

СТИМУЛИ

Около 16 500 служители от системата на МВР, които работят на първа линия, ще получат допълнителни 650 лв. за април, съобщи още министърът на финансите. Още на 21 април премиерът Бойко Борисов направи анонс за добавката за полицаите. Тогава обаче той каза, че "наградата" ще бъде отпусната на 15 200 души и че необходимата сума е около 10 млн. лева. Сега финансовият министър говори за още 1300 служители на реда, които ще бъдат премирани заради голямата натоварване по време на извънредното положение.   

По-късно днес МВР съобщи, че премиите от по 650 лв. са преведени. Списъците на служителите са изготвени на базата на три критерия, утвърдени от министъра на вътрешните работи: Първият е свързан с контрол и проверка на преминаващите лица и предоставените от тях удостоверителни документи на изградените КПП на входно-изходните пътища на областните градове, населените места под карантина, определени райони и ГКПП; Вторият се отнася до физическия контрол на лица, поставени под карантина; Третият се отнася до патрулно-постова дейност, пряко свързана с изпълнение на задачи по прилагане на издадените от министъра на здравеопазването заповеди за ограничаване разпространението на Covid-19.

 

 

Още по темата