Quantcast

Медия без
политическа реклама

Горанов: Подозирам сговор между Кирил Петков и Иван Гешев за ареста ни

ГЕРБ няма да участва в изнасилването на последния стожер на държавата - БНБ, декларира бившият финансов министър

26 Март 2022
БГНЕС
Владислав Горанов

Бившият финансов министър Владислав Горанов излезе с екстравагантна версия защо се е стигнало до ареста му заедно с експремиера Бойко Борисов и ПР експерта Севделина Арнаудова по делото за рекет на хазартния бос Васил Божков. "Подозирам, че има сговор между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев, защото с този арест премиерът отне възможността на своите политически партньори да говорят за върховенство на правото. Това действие превърна непремереното, но законно влизане в президентството в детска игра", разсъждава Горанов в интервю по БТВ.

Той категорично отхвърли твърденията на хазартния бос Васил Божков, че е вземал пари от него срещу по-благосклонно третиране на бизнеса му. "Тук е най-големият парадокс е, че законът е ясен, освен че по време на Орешарски в закона са били изпуснати лотариите. Промените на Менда Стоянова, за които много се говори, само добавят лотариите. Комисията по хазарта с правилата си е допуснала по-облекчено облагане на хазарта в противоречие със закона. Доживяхме някой да рекетира Божков и даже да го заплашва и той даже да изпитва страх", ехидно коментира той. Горанов не знаел защо Божков се обръща към него с галеното Влади.

Бившият финансов министър не се смята за отговорен за грешките на комисията по хазарта, защото по закон не бил длъжен да я контролира. Той призна, че ако не е бил скандалът между бившите съдружници - Васил Божков и братя Найденови, може би и досега нямаше да се знае, че в хазната липсват над 700 млн. лв. от по-ниското облагане на хазарта. "Нищо не подсказваше, че има грешно облагане, защото приходите от хазарт всяка година нарастваха заради огромната реклама на този бизнес и пристрастеността на хората. Грешка може би беше, че се предоверихме на председателя на комисията по хазарта, назначен по времето на Орешарски, но ГЕРБ винаги е държал на приемствеността", каза още Горанов. Той бил поел политическата отговорност за този пропуск с отстраняването си от поста. За наказателна отговорност тепърва ще се разбира.

Горанов разкри, че е бил арестуван в дома си в София, където е имало и обиск.

Горанов не пропускаше при всеки удобен случай да атакува кабинета на Кирил Петков. Той посъветва правосъдния министър Надежда Йорданова да се самосезира и да разбере кой и защо в Агенцията по вписванията е качвал неясно сканирани финансови документи на фирмите на Васил Божков. Всичко това обаче се е случвало точно по времето на управлението на ГЕРБ и е отдавна известно. Горанов не коментира защо тогава не е забелязано това отклонение от закона и не е потърсена отговорност.

"Беден не съм, живеех с министерска заплата, сега живея със заплата, близка до министерската, която ми плаща частен субект," каза той.

Горанов отказа да коментира битката за нов шеф на БНБ, но отбеляза, че "ГЕРБ няма да участва в изнасилването на последния стожер на държавата - БНБ".

Интервюто предизвика коментар от бившия депутат от БСП Георги Кадиев, който е един от свидетелите по делото срещу Борисов, Горанов и Менда Стоянова.

 

 

 

 

Още по темата