Медия без
политическа реклама

Гьоков предлага 10% увеличение на пенсиите и нова добавка от 60 лв.

Социалният министър заговори за 3400 лв. таван на пенсиите

10 Май 2022Обновена
Георги Гьоков
БГНЕС
Георги Гьоков

Вариантите за увеличението на пенсиите от 1 юли започват да се проясняват. Социалният министър Георги Гьоков определи като най-постижимо осъвременяване с 10% от 1 юли и нова инфлационна добавка от 60 лв., която ще замени ковид добавката в същия размер. Министърът предлага и драстично увеличение на тавана на пенсиите - 3400 лв., така че ограничени от него да останат много малко пенсионери - под 1000. За октомври пък смята, че трябва да има ново преизчисление на всички пенсии с осигурителния доход за 2021 г., което би следвало да доведе до сериозното им увеличение.

Всички тези варианти вече се обсъждат в специално създадената междуведомствена работна група. Министърът ги оповести в поредица от изяви вчера и днес.

Предвиденото към момента осъвременяване от 1 юли по швейцарското правило е 6,1%, но вече е ясно, че то няма да покрие инфлацията. В бюджета няма заложени нито нови добавки, нито ново преизчисление - всичко това ще е предмет на разчети за актуализацията. Досега не е ставало дума и за увеличение на тавана на пенсиите.

"Хората знаят, че колкото и високо да се осигуряват, таванът ще ги спира. Моето желание е таванът да бъде премахнат. Но има изчислени пенсии на над 20 хил. лв. Не е нормално. Съгласявам се таванът да остане да съществува, но той да бъде драстично вдигнат от 1 юли. Вдигайки тавана на 3400 лева, над него ще останат много малко пенсионери - под 1000, мисля", заяви социалният министър тази сутрин пред "България он Еър".

За преизчислението Гьоков се надява да доведе до затваряне на ножицата между старите и новите пенсии. "Хора, работили при едни и същи условия и плащали почти едни и същи осигуровки, започват да получават в пъти различни пенсии. Това най-много дразни пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния осигурителен доход за 2021 г., което е най-справедливо. Сметките показват 5 млрд. лв. повече от това, което се плаща в момента", каза той. 

"Ще струва страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система", коментира и вчера министърът. Той призна, че министерството на финансите е против този вариант.

БСП от край време харесва варианта с преизчисление на пенсиите през по-актуален осигурителен доход и няколко години поред внася такива предложения в Народното събрание, но не събира подкрепа да ги прокара. Разходите за такова преизчисление, особено ако се вземе предвид съвременен доход като този от 2021 г., се смятат за непосилни за бюджета. Сега обаче държавата също харчи не малко милиони, раздавайки пари по най-несправедливия начин - еднакви суми за всички.

През декември пенсиите бяха преизчислени по друг начин - чрез увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсията. Коефициентът бе увеличен от 1,2 на 1,35. Това обаче не стигна да покрие 120-те лв. ковид добавка, която депутатите отпуснаха предизборно в края на годината. Така се наложи отново да се дават ковид добавки, но в намален размер от 60 лв.

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Наддаването за актуализацията на бюджета междувременно започна. КНСБ поиска 760 лв. минимална заплата от 1 юли. БСП също говори за второ увеличение на най-ниското възнаграждение в средата на годината. Минималната заплата бе повишена от 1 януари от 650 на 710 лв. "Разработили сме няколко варианта, които се въртят около това минималната заплата да бъде 50% от средната работна заплата за страната през предходната година. Пресметнали сме, че трябва да бъде 770 лв.", каза социалният министър Георги Гьоков. Той обаче разкри, че и по този въпрос нямат съгласие с вицепремиера Асен Василев, който е против минималната заплата да се вдига два пъти в една и съща година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата