Медия без
политическа реклама

Години ще минат, докато НАП плати глобата за теча на данни от 2019 г.

Делото за санкцията от 5.1 млн. лева стои блокирано още на старта заради техническа експертиза

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Националната агенция за приходите едва ли скоро ще плати глобата от 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена от Комисията за защита на личните данни през 2019 г., заради теча на чувствителна информация, засегнал милиони български граждани и фирми. Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов обясни пред "Сега", че делото срещу санкцията, обжалвана от НАП, на практика остава блокирано в Софийския районен съд и по-всяка вероятност няма да бъде решено в обозримо бъдеще.

Причината за бавното правосъдие е техническата експертиза, която съдът разпореди. Тя следва да установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да предотвратят хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на мнозина българи и чужденци. На последното съдебно заседание обаче вещото лице е отказало да я извърши, тъй като експертизата била твърде комплексна и няма да се справи сам или ще му отнеме много време. Така без заключение от експерт делото не може да бъде решено.

Вече измина година и половина, откакто НАП беше глобена, защото не успя да опази личната информация, която съхранява, и допусна хакерска атака срещу масивите си. По всичко личи, че ще минат още години, докато приходната агенция плати тези 5.1 млн. лева, тъй като делото още не е приключило на първа инстанция, а най-вероятно казусът ще стигне и до Върховния административен съд. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването допълнително.

В същото време НАП вече беше осъдена да плати по 200 лв. обезщетение на 7 души, които са били засегнати от безпрецедентния теч на лични данни. В решението на Административен съд София-град се посочва, че именно техническата уязвимост на информационната система на НАП е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение на личните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подходящи мерки за защита. Ако системата беше ефективно и надеждно защитена, не би се стигнало до пробива й, довел до разкриване личните данни на ищеца, пише в документа.

Междувременно хакерската атака срещу сървърите на НАП от 2019 г. остава безнаказана. Прокуратурата още не е внесла в съда обвинителен акт срещу привлечените към наказателна отговорност Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност "ТАД Груп", собственика на дружеството Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков.

Държавното обвинение първоначално остави усещане, че разполага със солидни доказателства, част от които бяха разпространени до медиите. Наблюдяващият прокурор по делото Евгения Живкова дори съобщи тогава, че обвиняемите са правили опит да хакнат пръскачките пред парламента, за да опръскат височайши гости на Народното събрание. После се оказа, че тревните площи там се поливат с водоноска. Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров обаче престоя в ареста повече от половин година. По информация на "Сега" откакто е освободен той не е търсен за нищо от разследващите.

Повече от година не стигна на спецпрокуратурата да приключи гръмкото разследване за кибертероризъм, заплашвал националната сигурност, в което беше "разкрит" и сценарий за дестабилизиране на държавата чрез хакването на пръскачките на парламента. Става дума за т. нар.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?