Медия без
политическа реклама

Гешев увери, че ще провери приватизацията на Булгартабак

Бланката за криминалната регистрация на Божков е личен трофей, твърди главният прокурор

20 Февр. 2020Обновена
Гешев за Васил Божков, който бил по-силен от държавата

Иван Гешев обяснява колко силен бил Васил Божков

Posted by Сега on Thursday, February 20, 2020

Главният прокурор Иван Гешев увери, че всички приватизационни сделки, включително тази за Булгартабак, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, ще бъдат проверени. Той уточни още, че в хода на разследването ДАНС първо ще изведе "сметката" - колко активи са продадени и колко пари са получени за тях. "Почва се с най-големите активи. Защото е ясно "Кремиковци" какъв актив беше, а го продадоха за 1 долар", обясни Гешев и добави: "Знам, че някой хора са притеснени, които са участвали в приватизацията на предприятия, изградени с пенсиите на много хора".

Във връзка с публикуваната от прокуратурата оригинална бланка за криминалната регистрация на хазартния бизнесмен Васил Божков, която била намерена при претърсването на офисите на ул. "Московска" 43 в София, Гешев заяви, че това не било нищо повече от "спомен и артефакт". "В един момент Божков се е почувствал по силен от държавата и си е оставил трофей", каза главният прокурор. Той коментира и иззетите антики: "Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез медиите".

Той отклони въпроса дали държавното обвинение е направило справка какви данни за корупция стоят зад решението на Държавния департамент на САЩ да санкционира съдия Андон Миталов. Въпросите, които касаят съда, са към Лозан Панов. Прокуратурата трябва да си реши собствените проблеми", категоричен е Гешев.

Както вече страна традиционно, главният прокурор отиде лично в Благоевград, за да ръководи спецакция срещу битовата престъпност. С него беше и главният секрет на МВР Ивайло Иванов. Все още резултатите от операцията обаче се обобщавали. Към момента са задържани 15 души. „Прибрани са лица от активния криминален контингент. Лица, които влияят на оперативната обстановка. Това, което има като информация от директора на областната дирекция, от окръжния прокурор, бяхме и при заместник-кмета – Благоевград е един сравнително спокоен регион“, каза още Иванов

Изходите на областния град бяха блокиран още в 6 ч., проверяваха се автомобили, имаше и жандармеристи с кучета. Акцията беше съсредоточена в местната ромска махала.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата