Медия без
политическа реклама

Гешев се закани с обръщение към нацията по БНТ

Производството по уволнението на главния прокурор ще продължи в понеделник

09 Юни 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илиана Димитрова
Иван Гешев и днес се яви във ВСС с адвоката си Радостина Константинова-Томова.

Главният прокурор Иван Гешев ще се обърне към обществото тази вечер по БНТ. Това обяви самият той на 14-ия час от заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък, който разглежда предложението за уволнението му. Информацията на Гешев за обръщението, на което той има право по Закона за радиото и телевизията, прозвуча като заплаха към членовете на съвета, тъй като той я обяви, докато се обсъждаше кога и как да продължи разглеждането на искането за уволнението му.

По време на 14-часовото заседание в четвъртък Висшият съдебен съвет изслуша трима свидетели, които да изяснят какво е било емоционалното състояние на Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен. Точно това му изявление даде повод четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Гешев пък пледира, че е направил изказването си под въздействието на емоциите след взрива край кортежа му и след заплашително писмо, получено от него на летището, при връщането му от САЩ на 13 май. Освен това всеки има право на свобода на словото, пледира още той.

Показания дадоха зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров, както и служителката в пресслужбата на прокуратурата Марчела Пантелеева, която от 2 до 13 май е придружавала Гешев първо в Турция и после в САЩ. Трябвало да пътува с него и за Португалия, но заради бурните събития този воаяж пропаднал.

Макар и заседанието на съвета в четвъртък да започна в 9.30 ч., едва 5 часа по-късно кадровиците започнаха да изслушват тримата свидетели. Преди това спориха възможно ли е да бъде оттеглено първото предложение за уволнението на Гешев. И изгледаха цялата пресконференция на Гешев от 15 май, за да видят контекста на изказването му, както и емоционалното му състояние.

"Разпилян и хаотичен"

Първи показания даде Тодоров. Неговото изслушване беше по искане на Гешев и адвоката му Радостина Константинова-Томова.

Тодоров обясни, че е в отпуск, но чувствал за свой дълг да помогне на съвета да постанови информирано решение. После разказа, че когато видял Гешев на 14 май, той му споделил, че от шока и адреналина след взрива на 1 май почти не е спал.

"Той по принцип е със здрава психика, но човек, който е прежилял тези неща, няма как да не изразява някакви емоции", посочи Тодоров. По думите му тогава Гешев бил "разпилян и хаотичен", скачал от тема на тема. На 14 май Гешев му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката и че е опрян до стената. "След като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи с мен, ако утре съм сам на улицата. Защита за физическата ми цялост, здравето и живота ми и на семейството ми, е да стоя на тая позиция", казал Гешев на Тодоров. По думите му Гешев се опасявал, че ако подаде оставка, ще бъдат репресирани хората в прокуратурата, които се смятат за негови близки. "Каза, че иска да спечели време и да остане на този пост, за да свърши работата, за която е избран. Че е наясно, че ако не си подаде оставката, ще бъдат предприети законодателни действия да бъде отстранен. Тези неща се случиха", посочи Тодоров.

После, макар че не беше по темата на изслушването му, Тодоров надълго и нашироко разказа за прословутия израелски експерт, заведен на мястото на взрива и изводите му колко добре е организиран атентатът срещу Гешев и как целта му е била да убива.

"Хората, с които аз общувам, одобряват казаното от Гешев на брифинга" (за боклука), посочи Тодоров, но остави на съвета да реши дали това нарушава етичните стандарти на магистратите.

Пред кадровиците, макар и с нежелание, той призна, че има двама души сред близките му, които са в йерархична зависимост от главния прокурор. Той не ги назова, но е известно, че една от тях е дъщеря му. Тя премина през пресслужбата на Гешев без конкурс, а после стана и прокурор. След взрива на 1 май Теодора Тодорова беше и в първите редици на прокурорите, излезли да демонстрират в подкрепа на главния на стълбите пред Съдебната палата.

"Агресивно и войнствено настроен"

След Тодоров съветът изслуша и Сарафов. Той разказа как на 15 май сутринта получил съобщение в приложението Signal, в групата, в която влизат главният прокурор и заместниците му. Те били събрани на оперативка в кабинета на Гешев в 9 ч., т.е. преди брифинга.

"Беше наострен и с негативно отношение. (...) Сякаш трябваше да седна на стола на мъченията срещу него", посочи Сарафов. И обясни, че е седнал и отрече да е забелязал някакво особено емоционално състояние на Гешев.

Сарафов каза още, че Гешев е бил агресивно и войнствено настроен спрямо него персонално и това е намерило израз и по време на изявлението му, когато скъса оставката си. (За разказа на Сарафов за оперативката вижте още тук.)

Директорът на следствието обясни, че израелският експерт е бил пуснат на мястото по нареждане на Гешев. "Възприех думите на Гешев като нареждане и молба да бъде допуснат експертът. Доверих се на неговата преценка, допуснах, че експертът може да допринесе по делото. Той не е участвал в следствените действия", посочи още Сарафов.

На 1 май, след взрива, когато Сарафов се видял с Гешев, той му се сторил като "човек, преодолял препятствие, в приповдигнато и добро настроение".

Олга Керелска попита Сарафов за промяната в отношението му към главния прокурор. Сарафов обясни, че Гешев е трябвало да излезе сам и да обясни кой е бил в колата с него по време на взрива. Колкото до твърдението му, че прокуратурата трябва да излезе от политиката, където е нагазила дълбоко, Сарафов посочи, че повече от всякога мисли така. Особено последните действия на прокуратурата показвали това, посочи зам. главният прокурор, без да назовава конкретни действия. "Всеки, който не го твърди, обижда нормалния човешки интелект", посочи Сарафов.

Според него от момента, в който се видяло, че ще се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, започна по-голямото вмешателство на Гешев в политическата класа.

"Наистина не разбирам какво взриви нашите взаимоотношения. Той вижда нещо може би в мен, може би аз виждам нещо в него. Такива са реалностите. Нямам представа къде е моята вина", заключи Сарафов.

На квазиинквизационен процес започва да прилича цялата процедура, отбеляза Гешев в начолото на 13-ия час от заседанието на съвета. Той през цялото време коментираше, че се бърза и за уволнението му има график.

"Все едно замръзна"

Последна днес показания даде Моника Пантелеева, която е експерт "публична комуникация" в прокуратурата, пътувала с Гешев до Турция веднага след взрива, а после и до САЩ. При връщането им на 13 май, докато чакали на правителствения терминал, дошъл шофьор от прокуратурата, чието име Пантелеева не знаела, и дал на Гешев плика, в който се оказало писмото с Мичо Пух (цялото писмо - вижте по-долу в снимките).

"В един момент ми направи впечатление, беше му се сменило изражението, все едно замръзна. Позволих си да го попитам всичко наред ли е. Показа ми писмото, вбеси се и го скъса", разказа Пантелеева, която работи за Гешев от 3 години.

Служителката разказа, че по време на пътуването Гешев имал разлика в поведението и спокойствието. "Притеснен, малко объркан", каза тя. И допълни, че не е бил концентриран в работата си в Турция. А в САЩ напрежението ескалирало всеки ден, като "върхова точка" била получаването на писмото на летището. 

"Той е доста устойчив и знам, че успява да се владее във всякакви ситуации. Но по време на престоя ни в Турция и Америка, забелязвах промяна в цялостното му поведение", заключи свидетелката.

Стана ясно, че шофьорът е бил на летището, за да занесе на Гешев ключ за дома му. Това се наложило, тъй като Гешев забравил паспорта си с американската виза вкъщи, нямал ключ и се наложило вратата да бъде разбита от ключар. Затова на връщане той бил без ключ.

ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПЪРВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Заседанието на съвета сутринта вчера започна с изненадващото оттегляне на първото предложение за уволнението на главния прокурор, направен от шестима от прокурорската колегия на 12 май. След часове дебати по процедурата, производството по уволнението на Гешев беше прекратено в частта по първото искане. Като вносителите му дълго време се дърпаха и не искаха да обявят мотивите за оттеглянето. В крайна сметка беше казано, че се оттегля, защото прокурорска проверка е установила, че израелския експерт не е допускан до мястото.

Възможно е оттеглянето да се прави, за да може гласуването на уволнението на Гешев да се случи по-бързо. Причината е, че по първото искане трябва да се разгледат повече доказателства, а второто би трябвало да приключи по-скоростно. В понеделник членовете на съвета обединиха двете искания в едно производство и днес включиха разглеждането им в дневния си ред.

Пришпорването може да е свързано и с факта, че на 5 юни Гешев атакува пред Конституционния съд промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор, беше намалено от 17 на 13 гласа и мнозинството, с което съветът взема решение за уволнението му. КС образува дело, но все още не се е произнесъл по допустимостта. Очаква се това да стане до 5 седмици. Ако КС допусне делото, това ще спре процедурата по уволнението.

Искането от 12 май, което беше оттеглено, бе подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова. Те твърдяха, че Гешев трябва да бъде уволнен заради тежко нарушение на служебните задължения, свързано с допускането на прословутия израелски експерт до мястото на взрива край кортежа на главния прокурор на 1 май. Софийската градска прокуратура междувременно се произнесе, че Гешев не е извършил престъпление с това.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа днес да образува дисциплинарно производство срещу зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Предложението за това беше на главния прокурор Иван Гешев.

 

Главният прокурор Иван Гешев разкри мафиотски порядки не само в управляваната от него институция, но и в цялата съдебна власт, като извади чатове и записи, от които става ясно как се кадрува и как се търгува в системата.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?