Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев заговори и за чекмеджето на Борисов

С 19 гласа "за" ВСС прие за допустимо и второто искане за уволнение на главния прокурор

05 Юни 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Миналата седмица Гешев не се яви във ВСС, защото беше в Бургас. Стана ясно, че цялата тази седмица той е в отпуск. Все пак обаче главният прокурор се появи в съвета днес.

Главният прокурор Иван Гешев заговори и за делото за снимките с кюлчетата и пачки в чекмеджето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това производство в последните дни претърпя обрат, след като първо разследването беше прекратено от Софийската градска прокуратура преди разрива на Гешев с ГЕРБ, но след това Софийската апелативна прокуратура нареди разследването да продължи.

Малко след като Гешев спомена "Барселонагейт" - друго дело, свързано с Борисов, той поиска депутатския имунитет на бившия премиер, за да може да бъде обвинен за пране на пари.

Гешев заговори за чекмеджето, докато Висшият съдебен съвет обсъжда по допустимост второто искане за уволнението му, направено от четирима от Прокурорската колегия на съвета. Това искане е заради изявлението на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на "политическия боклук". Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова така Гешев е нарушил етичните норми на магистратите и така е накърнил престижа на съдебната власт.

Другото искане за уволнението на Гешев вече се разглежда по същество. Очакваше се съветът да гласува по него в четвъртък. Това обаче може и да не се случи, тъй днес Гешев сезира Конституционния съд заради последните промени в НПК и Закона за съдебната власт, които въведоха механизъм за разследване на главния прокурор и намалиха мнозинството, с което той може да бъде уволнен от съвета. Ако КС определи, че искането му е допустимо, това ще спре процедурата във ВСС до произнасянето на КС и по същество.

В началото на днешното заседание на съвета главният прокурор дръпна пламенна реч, обяснявайки, че няма как да се ограничи само с предмета на дискусията - дали е редовно и допустимо второто предложение за уволнението му.

Според него зад искането за уволнението му стои политическото влияние на ГЕРБ. Гешев го нарече тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, не уважават Конституцията и разделението на властите и "се готвят за кървави чистки". Гешев обаче предупреди, че това може да стане само през труповете на наследниците на загиналите за родината. Много хора няма да допуснат това, каза главният прокурор.

По думите му съдебната власт е в исторически момент, а прокуратурата може да прочисти Авгиевите си обори и да вкара "ред в хаоса, както някои казват, а всъщност нарочно създават хаос, може би за да си пълнят джобовете", препрати отново към ГЕРБ той. А преди това заподозря, че всички, които сега му посягат, "искат да имат шкафчета".

"Защо бързате (с уволнението)", попита главният прокурор доскорошните си верни поддръжници от ВСС. "Окей, вие не ме харесвате, това ли е най-важният проблем в страната?". Според него в опита да се защити Борисов, се превзема правото и "махнат този, който се стреми да върши работа и вади кирливото бельо" и "вече няма свещени крави".

Гешев обеща да не се отказва, където и да е, "защото религия е страната ни, родината ни и справедливостта".

Въпреки пледоарията на Гешев единодушно съветът отхвърли искането му производството по разглеждането на искането за уволнението му да бъде спряно. С 19 гласа "за" искането беше допуснато за разглеждане. В момента уволнението на Гешев може да се случи със 17 гласа. От утре обаче нужното мнозинство пада на 13 гласа. В момента изглежда, че съветът има предостатъчно мнозинство да отстрани главния прокурор от поста.

Георги Кузманов, който е един от вносителите на предложението, обясни по време на заседанието, че прокурори се възмущават в общия чат на институцията, че в момента активно се работи по дела, по които не е работено пред последните 3 години и това се случва под ръководството на Гешев. 

В крайна сметка ВСС обедини двете предложения за уволнението на главния прокурор. Съветът ще заседава отново по темата в четвъртък, но тогава едва ли ще стигне до гласуване по предложенията за уволнение, защото предстои обсъждане на доказателства. Гешев например иска показания да даде служител от прокуратурата, който му доставил заплашителното писмо с Мечо Пух при завръщането му от САЩ на 13 май вечерта. Служителят трябва да обясни какво е било емоционалното състояние на Гешев, след като прочел писмото.

Гешев предупреди, че в началото на следващата седмица ще е в Брюксел, където е поканен на изслушване от Европейския парламент. Главният прокурор подчерта, че държи да участва в процедурата по уволнение. Миналата седмица той пробва да я отложи, като отиде на международна конференция в Бургас и се разходи из Созопол. Адвокатката му пък тогава прати болничен, който включваше и днешния ден. За тази седмица Гешев беше заявил отпуск, който явно е прекъснал, за да участва в заседанието на съвета, след като миналата седмица беше заподозрян от членовете на кадровия орган, че опитва да шиканира процеса.

 

Европейски депутати от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права ще се съберат извънредно на 13 юни, за да обсъдят ситуацията в България. Това обяви Елена Йончева, която е част от мониторинговата група.

Ключови думи:

Иван Гешев

Още по темата