Медия без
политическа реклама

Четирима от ВСС внесоха второ искане за уволнение на Гешев

Главният прокурор ползва държавното обвинение като жив щит за личните си амбиции, пишат доскорошните му верни поддръжници

23 Май 2023Обновена
Иван Гешев
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха второ предложение за уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Това са същите хора, които на 12 май поискаха той да бъде предсрочно освободен, тъй като е нарушил служебните си задължения с пряката намеса в разследването на “атентата”. От подписалите новото предложение отсъстват Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова, която Гешев напада, че е подписала първото предложение, докато е била в "Пирогов". Огнян Дамянов пък е в отпуск и в чужбина.

Новото искане е заради изявлението на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на "политическия боклук". Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова така Гешев е нарушил етичните норми на магистратите и така е накърнил престижа на съдебната власт.

Ако имаше Инспекторат на ВСС и ВСС, то Гешев трябваше да изхвърчи веднага дори само за репликата си, с която обяви политическата класа и хората в парламента политически боклук, коментира преди 2 дни бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Четиримата вносители цитират изискванията към магистратите за вежливост и толерантност, почтеност и благоприличие. Според тях наричайки депутатите "политически боклук", Гешев е демонстрирал явно неуважение към политическата система и нейното функциониране. "Нещо повече, действията на г-н Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него длъжност, което доведе до отрицателна обществена нагласа спрямо функционирането на цялата съдебна система и в частност на прокуратурата", пишат четиримата членове на ВСС.

Те посочват и че лексиката, жестовете и интонацията на Гешев се възприемат от представителите на законодателната власт като непристойни и мутренски и "закана с откровен рекет спрямо политическата система", както и за намеса в политиката. За да подкрепят това си твърдение вносителите цитират интервюта с Христо Иванов (ДБ) и Тома Биков (ГЕРБ). 

По-късно шестимата членове на съвета, подписали първото искане за уволнението, му излязоха и със специална декларация, в която го призовават да излезе в отпуск. Те пишат, че "с изненада, възмущение и тревога следим неговите публични изявления и професионални действия". "Главният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови действия, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на прокуратурата и нас членовете на Висшия съдебен съвет, подписали искането за неговото предсрочно освобождаване", пишат още те. Според тях Гешев ползва прокуратурата "като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции".

Членовете на ВСС, които сега за втори път искат уволнението на Гешев, бяха част от твърдото му лоби в съвета и до 11 май винаги са се съобразявали с неговата воля, включително се противопоставиха изобщо на обсъждането на скандалите в прокуратурата, развихрили се след взрива срещу колата на главния прокурор. Те се обърнаха срещу него, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да поиска уволнението на Гешев.

Вчера, малко преди Гешев да направи второто си изявление, разкриващо мафиотските порядки в прокуратурата, държавното обвинение обяви, че прави редица проверки по сигнали от граждани и сдружения. Калина Чапкънова и Георги Кузманов се озоваха сред проверяваните, редом с Бойко Борисов и Мария Габриел.

В запис, който вчера Гешев пусна в опит да се покаже като жертва на олигархията, пък Йордан Стоев играе ролята на посредник и вестоносец за оставката на главния прокурор.

Срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната от партията му за премиер Мария Габриел текат прокурорски проверки. Това съобщи държавното обвинение, явно подгрявайки изявлението на главния прокурор Иван Гешев "по актуални теми", което е насрочено за 14 ч. В 15 ч.

"Сега" потърси коментар от Иван Гешев за новото искане за уволнението му. Шефът на пресслужбата на главния прокурор Веселин Иванов по правило не вдига телефона си и не отговаря на въпросите на "Сега". По-късно прокуратурата излезе със съобщение, че от 2018 г. до момента различни ниституции са проверявали честно и безпристрастно над 70 сигнала срещу Гешев. Главният прокурор давал многократно обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ, се казва в съобщението. В него се подчертава, че всеки прокурор може да разследва главния, както и че твърденията за неговата недосегаемост и безконтролност са политически манипулации. Такава теза винаги е застъпвал и самият Гешев.

СКОРОСТ

Нито един депутат не е предложил промени между първото и второто четене на законопроекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързан с механизма за разследване на главния прокурор, пише "Лекс". Срокът за това изтече вчера. Твърде вероятно е промените да бъдат приети и на второ четене още тази седмица. Една от тях е намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството, с което ВСС освобождава от длъжност главния прокурор. Много спорно е дали такава промяна би могла да се приложи към вече инициираните производства срещу Гешев. Предстои да видим как депутатите ще уредят въпроса с преходните и заключителните разпоредби. Към момента изглежда, че във ВСС биха се събрали 13 гласа срещу Гешев, но не и 17. Той пък се зарече да атакува промените пред Конституционния съд.

 

Апелативната прокуратурата в Пловдив, както и окръжните прокуратури на Стара Загора и Видин излязоха с позиции, в които се обявяват срещу "опитите за дестабилизация" на държавното обвинение.

Висшият съдебен съвет публикува и становището на Гешев по първото искане за уволнението му:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?