Медия без
политическа реклама

Гешев, а не Сарафов се оказа шеф на следствието

Директорът на НСлС не може да назначава дори чистачките в службата

БГНЕС
Гешев не е делегирал правомощия на Сарафов да ръководи НСлС.

Националната следствена служба се ръководи пряко от главния прокурор, а не от директора си, който е и зам. главен прокурор. Затова директорът на НСлС Борислав Сарафов не може да иска отстраняването на заместника си Ясен Тодоров. Това е становището на ресорната комисия към Висшия съдебен съвет, която е разгледала предложението на Сарафов Тодоров вече да не му е заместник, а да стане редови следовател. (За сагата Сарафов - Тодоров, част от голямата война по върховете на прокуратурата, вижте повече тук.)

Комисията за атестирането и конкурсите приема единодушно, че искането на Сарафов е недопустимо, като се позовава на становище на главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор твърди, че не е делегирал на Сарафов правомощието да ръководи следствието. А по закон НСлС се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е делегирал това право на заместника си по разследването.

"Директорът на следствието не осъществява същински функции на административен ръководител", докладва Стефан Петров по време на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС днес. По думите му законът е направен така, че директорът виси във въздуха и дори чистачките в НСлС ги назначава главният прокурор. Стана ясно още, че нито Гешев, нито предшественикът му Сотир Цацаров са делегирали правомощия на директора на следствието. Това е направил единствено Борис Велчев, който ръководи прокуратурата преди Цацаров, когато законът е променен в тази посока.

Членовете на Прокурорската колегия поспориха как да постъпят, като се видя, че мнозинството от присъстващите - (5 на 3) заемат позиция срещу Гешев и преписката беше върната за доизясняване на помощната комисия. От заседанието отсъстваха Огнян Дамянов и Гешев, които са в отпуск.

Преди това Прокурорската колегия отказа да включи в дневния си ред като допълнителна точка предложението на Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу самия Сарафов. Със същите 5 на 3 гласа колегията отхвърли предложението за спешното вкарване на казуса в дневния ред. Така гласовете в колегията изглеждат преброени - петима са против Гешев, а трима все още го подкрепят.

Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат за заседанието на Висшия съдебен съвет. Той има това право в процедурата по искането му уволнение.

 

Още по темата