Медия без
политическа реклама

Гешев нареди екоминистърът да провери ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки

Трябвало да се търси нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС)

13 Февр. 2020

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщава официално прокуратурата. Прави впечатление, че тези тецове са свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Само преди дни самият Ковачки обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви, че той по никакъв начин не се занимава с отпадъци и тяхното изгаряне. 

Според сегашното съобщение на прокуратурата, извършването на проверката се налагала "предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации".

Предмет на проверката следвала да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти, добавят от държавното обвинение.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

 

"Топлофикация-Перник": Не се горят български или внесени от чужбина отпадъци

В ТЕЦ-а на "Топлофикация-Перник" не се горят български или внесени от чужбина отпадъци, съобщиха от дружеството, цитирани от БГНЕС.  Държим ясно да заявим, че в „Топлофикация Перник“ АД не се горят каквито и да е било отпадъци, било то от България или от чужди страни. Ние нямаме разрешение за извършване на тази дейност. Това, че имахме инвестицонно намерение, съвсем не означава, че го правим без разрешение. По искане на РИОСВ – Перник през ноември 2018 г. осъществихме 72-часово пробно изгаряне на РДФ и това е единственият път, в който сме извършвали тази дейност", твърдят от фирмата.

Още миналата година чрез уведомително писмо те деклариралие пред екоинспекцията желанието си да бъде незабавно прекратена процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение за "Добавяне при работа на горивната инсталация на ТЕЦ "Република" за производство на електрическа и топлинна енергия на допълнителни горива - биомаса, шисти и RDF". Причината бил големият негативен отзвук. Не искахме да се създава излишно напрежение в града ни, твърдят от ТЕЦ-а.

 

"Единственото инвестиционно намерение, което сме внесли към настоящия момент е за заместване на част от въглищата с биомаса. За него се провежда нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда. Искаме да напомним, че във връзка с изпълнение на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух сме предоставили на общината и РИОСВ - Перник достъп до камерите си, за да може да се осигури постоянно видеонаблюдение на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото. На партера в сградата на община Перник е поставен монитор, така че да може да бъде осъществяван и непрекъснат граждански контрол. Всички сами могат да следят дейността ни и да се убедят, че при нас се горят единствено и само разрешените въглища. Както при всяка една проверка, ще окажем пълно съдействие на институциите и се надяваме за пореден път да се потвърди, че стриктно спазваме законите."

 

ТВЪРДЕНИЯ

Ковачки: Аз не се занимавам с боклука, но познавам хора, които го правят

Нямам отношение към вноса и горенето на отпадъци от Италия. Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви бизнесменът с интереси в енергетиката Христо Ковачки. Той уточни, че прави това изказване в отговор на редица публикации и твърдения, че стои зад този бизнес. Ковачки обаче призна, че познава хора и компании, които се занимават с това.

Ковачки добави, че подкрепя действията на правителството, което се опитвало да вкара ред в този бизнес. Според него трябва да се регламентира вноса на всякакви отпадъци. Той добави, че някои видове боклук трябва да се изгарят, като това трябва да става под контрола на държавните органи. Именно заради това било по-добре да се гори отпадъка в централите, а не да стои на депо и след това отново да се търси вариант да бъде оползотворен.

Ковачки не потвърди дали стои зад собствеността на ТЕЦ "Бобов дол" и Топлофикация "Сливен", които ще горят столичния боклук. По думите му той ги е консултирал.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата