Медия без
политическа реклама

Гешев командирова ДАНС и МВР да мерят нивото на язовирите

Службите ще търсят и боклук в изоставени мини

16 Яну. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна. Тя трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и има ли такива, чийто воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на гражданите. След проверката трябва да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните водоеми. Специално внимание ще бъде обърнато на състоянието на яз. "Бели Искър".

Паралелно с това главният прокурор нареди на вътрешния министър и шефа на ДАНС, които вече от близо две седмици проверяват притежателите на отпадъци на територията на страната, да започнат да търсят боклук и в зоните на всички мини извън експлоатация. Разследването трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на цялата страна и дали в тях се съхранява смет. Ще се проверява и нейният произход.

Преди ден стана ясно, че районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу търговско дружество, което стопанисва площадка за боклук до ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Фирмата, която се проверява е „Траш юнивърс“. Разследване на сайта "Биволъ" разкри, че същата има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България. Проверка на "Сега" показа, че „Траш юнивърс“ е свързана с фирмата "Траш еко пак". Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която "Траш еко пак" използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ - Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

По всичко личи, че и проверката в тунелите на изоставени мини заради боклука, е насочена към самоковския бизнесмен. Топлоцентралите в орбитата на Ковачки се проверяват вече 4 месеца дали горят незаконно боклук и по този начин застрашават здравето и живота на хората в околността.

25 хил. тона отпадъци

Заместник-министър на околната среда и водите е разрешил на 6 декември да бъдат внесени 25 000 тона боклук от Италия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, без да назовават въпросния зам.-министър. В съобщението се казва още, че на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. "Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор", посочват от държавното обвинение.

През първите дни на януари МВР проведе мащабната спецакция в Плевен, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. В последствие от прокуратурата заявиха, че площадката, стопанисвана от "Феникс Плевен ЕООД", "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци, а на разпит са били привикани четирима служители на РИОСВ - Плевен, които са изготвяли протоколите, че всичко е наред. Разследващите подозираха, че част от документите, с които фирмата е внесла боклука от Италия, удостоверяват неверни данни.

Сега прокуратурата твърди, че са сезирали екоминистъра "с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз на отпадъци, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност". "Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки", съобщават от държавното обвинение.

ОТКЛОНЕНИЕ НА ВОДА

Районната прокуратура в Самоков води разследва нарушаване целостта на водоснабдителна система, създало условия за отклоняване на вода, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Установено било, че от 2008 г. до 14 януари т.г. в района местността „Кокалов егрек“, над с. Ярлово, община Самоков, във Витоша планина, неправомерно била повредена бетонова тръба, намираща се в шахта на водоземно съоръжение - каптаж на Палакарийски воден канал. Така били създадени условия за незаконно отклоняване на вода. По принцип каналът бил построен заедно с язовир Студена и служи за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда.

Вчера във "Вода за Перник!" във "Фейсбук" беше публикуван разказ на Атанас Русев, който твърди, че само час, след като полицията повторно спряла нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово, кметът на селото се появил с отвертка в джоба. Той твърдял, че дошъл високо в планината пеша, за да види защо няма вода. "Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда, за собствените си неясни и очевидно незаконни цели ?", пита Русев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата